search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:40
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν οι 180 χωρίς αποστασίες»

02.12.2014 07:14
Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν οι 180 χωρίς αποστασίες» - Media

Την επισήμανση ότι η σκληρή η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας στην τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν αφορά την σημερινή κυβέρνηση, αλλά «αφορά την επόμενη κυβέρνηση, την Ελλάδα, αφορά εμάς» έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του. Αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής προέδρου εκτίμησε ότι δεν μπορούν να βρεθούν οι 180 χωρίς αποστασίες.

 
Την επισήμανση ότι η σκληρή η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας στην τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν αφορά την σημερινή κυβέρνηση, αλλά «αφορά την επόμενη κυβέρνηση, την Ελλάδα, αφορά εμάς» έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα, το βράδυ της Δευτέρας.
 
Για διαπραγμάτευση
 
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές ή επίδικο διαπραγμάτευσης υπό την κυβερνητική παραδοχή ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Σημείωσε ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι «αναλώσιμοι» και πως η τρόικα βλέπει ότι τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. « Για την τρόικα οι κ Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς»τόνισε.
 
Επιθετικές οι αγορές όσο δε λύνεται το πρόβλημα του χρέους
 
Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν πάμε σε εκλογές χωρίς η κυβέρνηση να έχει υπογράψει τη νέα συμφωνία και η «βόμβα» σκάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι η «βόμβα» έχει σκάσει ήδη, καθώς «η Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια είναι μια περίπτωση αποτυχίας, όχι μια περίπτωση επιτυχίας». Το πρόβλημα, είπε ότι έχουμε ένα χρέος που σήμερα είναι στο 175% που έχει να κάνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος, επομένως, οι αγορές «θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα όσο αυτό το πραγματικό πρόβλημα δεν λύνεται».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανασυγκρότησης»
 
Επίσης, εκτίμησε ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δε θα διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες στην περίπτωση που η χώρα πάει σε εκλογές με τη νέα συμφωνία σε εκκρεμότητα, καθώς όπως είπε «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επηρεάζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», ενώ η ΕΚΤ  αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόκλιση από την επίσημη γραμμή της κα Μερκελ, κι «έχει αρχίσει να υιοθετεί την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης», θέλει να δώσει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και «θέλει τα κράτη να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα». 
 
Πρόσθεσε ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση που θα σχηματίσει  « θα διαπραγματευτεί  ένα πρόγραμμα που δεν  θα έχει στον πυρήνα του την εσωτερική υποτίμηση, την διάλυση, αλλά θα είναι πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα έχει στο επίκεντρο την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάπτυξη».
Στο ερώτημα αν ζητηθεί από τον Σόιμπλε η υπογραφή του στη συμφωνία για την επόμενη μέρα ό Αλέξης Τσίπρας απάντησε «ας έρθει να μου τη ζητήσει» , ενώ επέμεινε ότι  μοναδικός δρόμος διεξόδου είναι η σκληρή διαπραγμάτευση με ισχυρό τον κοινωνικό παράγοντα ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γαλλίας η οποία κατέθεσε προϋπολογισμό εκτός πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας κι έγινε δεκτός από τον Γιούνκερ.
 
"Δεν υπάρχουν οι 180 χωρίς αποστασίες"
 
Αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής προέδρου εκτίμησε ότι δεν μπορούν να βρεθούν οι 180 χωρίς αποστασίες, με άλλα λόγια ο Σαμαράς «ποντάρει όλη του τη στρατηγική σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποίησης». Ακόμη κι αν βρεθούν, είπε, αυτή θα είναι μια πύρρειος νίκη που θα οδηγήσει ένα ιστορικό κόμμα σαν τη ΝΔ στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς θα έχει την τύχη του Γ. Παπανδρέου. Ενδεχομένως, σημείωσε, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία να είναι μια «πιο έντιμη διέξοδος» για τον πρωθυπουργό.
 
Πιθανές και μη συνεργασίες
 
Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις προερχόμενες από άλλους πολιτικούς χώρους και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» αλλά επίσης δε θα μείνει περιχαρακωμένος στο 4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε θα εκφράσει τις προσδοκίες όλης της κοινωνίας, δε θα συγκροτήσει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑίων αλλά κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Για το Ποτάμι είπε πως με βάση το προγραμματικό του πλαίσιο «δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας», φτιάχτηκε, είπε « για να αρδεύσει τα άγονα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής». Όσον αφορά τον Πάνο Καμμένο σημείωσε ότι αν και «μας χωρίζει άβυσσος» σε ορισμένα ζητήματα, έχει κρατήσει έντιμη στάση τα δύο τελευταία χρόνια στη Βουλή, ωστόσο απέφυγε να κάνει προβλέψεις για κυβερνητική συνεργασία, καθώς όπως είπε δεν ξέρει κανείς αν οι ΑΝΕΛΛ θα είναι στην επόμενη Βουλή. Για το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και κινδυνεύει να μην μπει στην επόμενη Βουλή.
 
Τράπεζες
 
Όσον αφορά τις τράπεζες, σημείωσε ότι οι καταθέσεις, τόσο αυτές από 100.000 ευρώ και κάτω όσο και γενικότερα δε θα κινδυνεύσουν διότι το τραπεζικό σύστημα είναι ευσταθές, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στρες τεστ.
Επίσης όσον αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών υπογράμμισε «δε θα βάλουμε κατσαπλιάδες» και « δε θα έρθουμε με ρεβανσισμό», ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει δημόσιο έλεγχο όπως δικαιούται μέσα από τις μετοχές του ΤΧΣ, το οποίο, τόνισε, θα αποκτήσει «εθνική στρατηγική».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:40