search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:10
MENU CLOSE

Ένας προϋπολογισμός στα μέτρα του Αλμούνια(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

29.10.2009 18:00

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση καλείται στην ουσία να εφαρμόσει μέτρα της τάξης των 10 δισ. ευρώ για το 2010, προκειμένου να αναστρέψει την ύφεση και να πετύχει το μονοψήφιο νούμερο στο έλλειμμα για το οποίο δεσμεύθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον Αλμούνια.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση καλείται στην ουσία να εφαρμόσει μέτρα της τάξης των 10 δισ. ευρώ για το 2010, προκειμένου να αναστρέψει την ύφεση και να πετύχει το μονοψήφιο νούμερο στο έλλειμμα για το οποίο δεσμεύθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον Αλμούνια.

Έτσι, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα προβλέπει αναστροφή της ύφεσης από το 1,5% στο 0% του ΑΕΠ κατά το επόμενο έτος και να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 12,5% φέτος κάτω από το 10%.

Με άλλα λόγια, το φετινό έλλειμμα των 30 δισ. ευρώ πρέπει να φθάσει στα 24 δισ. ευρώ ενώ θα χρειαστεί να πέσουν και άλλα 4 δισ. περίπου στην οικονομία για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία και να πιάσει ξανά το 0% του ΑΕΠ.

 

Δυστυχώς… εκτροχιαστήκαμε

Το εγχείρημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία εκτέλεσής του για το πρώτο οκτάμηνο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα οποία καταδεικνύουν απερίφραστα εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτοξεύτηκε στα 20,877 δισ. ευρώ το οκτάμηνο Ιανουάριος Αύγουστος 2009, σημειώνοντας άνοδο κατά 87% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και έναντι ετήσιου στόχου 12,691 δισ. ευρώ που προβλέπει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Στο άνοιγμα της «μαύρης τρύπας», που πλέον φτάνει τα 8 δισ. ευρώ, συμβάλλουν η σημαντική υστέρηση εσόδων σε συνδυασμό με την αισθητή υπέρβαση των δαπανών.

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,333 δισ. ευρώ, έναντι 59,287 δισ. ευρώ που προβλέπει για όλο το έτος το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), δηλαδή στο 52,8% του στόχου, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν σε 46,598 δισ. ευρώ καλύπτοντας το 69,7% του ετήσιου στόχου του ΠΣΑ που είναι 66,878 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ, αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων. Οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 604 εκατ. ευρώ (24,2%) σε σχέση με το 2008.

Πού θα βρεθούν λοιπόν αυτά τα 10 δισ.; Πρώτα απ’ όλα, φυσικά θα δανειστούμε… Κι άλλο…

Και το εγχείρημα αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου από την Fitch που «χτύπησε» το καμπανάκι του κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους κρατικού δανεισμού.

 

Δανεικά και πάλι

Το υπουργείο Οικονομικών είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων αναγκασμένο να προχωρήσει σε νέο δανεισμό μέχρι τα τέλη του έτους και, αν και το ποσό που χρειάζεται δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται λοιπόν να υποστούμε και νέα σημαντική επιβάρυνση.

Η διαφορά επιτοκίων (spread) του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο έχει διευρυνθεί την τελευταία εβδομάδα στο 1,38% περίπου.

Έτσι, από την αρχή του 2009 ο «καθαρός» νέος κρατικός δανεισμός έχει αγγίξει τα 57 δισ. ευρώ, επίπεδο στο οποίο έχει μπει ο «πήχης» για το 2010.

Πέραν του δανεισμού όμως θα χρειαστούν σίγουρα να ληφθούν και άμεσα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο επιμένει βέβαια ότι δεν θα ληφθούν «εισπρακτικά μέτρα», αλλά «διαρθρωτικά», που άλλωστε ζητάνε και τα Αλμούνια των Βρυξελλών.

(Σ.Σ.: Τώρα τι διαφορά θα αισθανθούμε όταν μας αδειάζει την τσέπη ένα διαρθρωτικό μέτρο αντί για ένα εισπρακτικό, αυτό φαίνεται ότι πρέπει να το νιώσουμε πρώτα για να καταλάβουμε…).

Ο δε νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη επιβεβαιώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την επιβολή υψηλότερης φορολογίας και στα τσιγάρα και τα ποτά, και τα πρώτα δείγματα γραφής ίσως τα δούμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου.

Γενικά πάντως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα αιφνιδιάσει και απορρίπτει ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων έως το τέλος του έτους.

Από το 2010 όμως ετοιμάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον προσεχή Μάρτιο και θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στα ακίνητα και στους έμμεσους φόρους.

Ο διάλογος για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος μάλιστα αρχίζει στις αρχές Νοεμβρίου, και σε ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα κάθε πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει τις δικές του προτάσεις.

Θα ακολουθήσει εκτενής κοινωνικός διάλογος, με στόχο τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Βέβαια, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έχουν κάνει σαφές πως πρώτα θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις, οι οποίες προβλέπουν μια ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα με μείωση του βασικού συντελεστή φορολόγησης μέσα στο 2010.

Ακόμη, η φορολογική κλίμακα εφεξής θα τιμαριθμοποιείται σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει και ετήσια αύξηση του αφορολογήτου. Λαμβάνοντας, π.χ., υπόψη τον περυσινό μέσο πληθωρισμό 2,9%, το αφορολόγητο μέσα σε έναν χρόνο θα έπρεπε να ανέβει στα 12.348 ευρώ.

 

Ποιοι πληρώνουν

Κάπου εδώ σταματούν όμως τα «καλά νέα» αφού στα επόμενα κλιμάκια οι συντελεστές θα φθάσουν ακόμη και το… 50% και σημείο κλειδί θα αποτελέσει το ύψος εισοδήματος που θα θεωρηθεί ότι διαχωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς.

Άλλο να μπει το όριο αυτό στα 30.000 ευρώ και άλλο στα 60.000 ή στα 100.000 ευρώ. Με την τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στη φορολογική κλίμακα, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 31.000 ευρώ φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή (35%) με έναν φορολογούμενο με εισόδημα 75.000 ευρώ.

Έτσι, σχεδιάζεται η επαναφορά του συντελεστή 15% που καταργήθηκε από τη Ν.Δ. σε ένα νέο κλιμάκιο εισοδήματος από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και έως τις 20.000 ευρώ, ενώ ένα ακόμα τουλάχιστον κλιμάκιο εισοδήματος θα προκύψει ανάμεσα στις 30.000 και τις 75.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτή, μια τετραμελής ελληνική οικογένεια έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως για να τα φέρει βόλτα ικανοποιητικά…

Τα κακά νέα δεν σταματούν βέβαια εδώ αφού περιλαμβάνουν και τη φορολόγηση όλων των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (πλην τόκων), τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου καθώς και την… επανεξέταση από μηδενική βάση (βλέπε κόψιμο) των φοροαπαλλαγών. Ειδικότερα, από την ένταξη των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, προβλέπεται να προκύψουν φορολογικές επιβαρύνσεις για περίπου 400.000 φορολογουμένους που απολαμβάνουν σήμερα φορολόγηση εισοδημάτων τους με συντελεστές από 1,2% έως 20%.

Αυτοτελώς φορολογείται σήμερα πληθώρα εισοδημάτων που εκτείνονται από αμοιβές ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, δημάρχων, νομαρχών, καλλιτεχνών και μηχανικών έως επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και αποζημιώσεις απολυόμενων μισθωτών.

Στην κλίμακα θα μπουν και τα εισοδήματα από μερίσματα, τα οποία φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 25% στην πηγή (στην επιχείρηση) και με συντελεστή 10% στον μέτοχο, δηλαδή συνολικά με 35%.

Από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών πρόκειται να επηρεαστούν δεκάδες κατηγορίες εισοδημάτων που σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εισοδήματα του εξωτερικού, κέρδη αμοιβαίων κεφαλαίων κ.ά.

Όσον αφορά τη φορολογία ακινήτων,μετά το διπλό χαράτσι με το ΕΤΑΚ του 2008 και του 2009 που καλούνται να πληρώσουν φέτος μικροί και μεγάλοι ιδιοκτήτες με τον ίδιο συντελεστή 0,1%, το ενιαίο τέλος ακινήτων καταργείται. Από το 2010 επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο, το οποίο αναμένεται να τεθεί στις 500.000 σε οικογενειακό επίπεδο και συντελεστές που έχει προταθεί να κυμαίνονται από 0,3% έως και 1% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας. Ενδέχεται, πάντως, μέρος του ΕΤΑΚ 2009 να εισπραχθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους, καθώς περί τις 200.000 δηλώσεις εμφανίζουν λάθη που επιχειρείται να διορθωθούν πριν αρχίσει η αποστολή των εκκαθαριστικών για φέτος.

Υψηλότερο αφορολόγητο όριο της τάξεως των 200.000 έως 300.000 ευρώ θα έχουν και οι φόροι κληρονομιάς και γονικής παροχής, που επανέρχονται επίσης με συντελεστές φόρου που εξετάζεται να κυμαίνονται από 5% έως 20% για κληρονομιές προς συγγενείς πρώτου βαθμού και 2,5% έως 20% για γονικές παροχές.

Σήμερα ο φόρος κληρονομιάς υπολογίζεται με συντελεστή 1% και αφορολόγητο όριο τα 95.000 ευρώ με βάση την αντικειμενική αξία. Τέλος, στον βωμό της πάταξης της φοροδιαφυγής ξεκινά οσονούπω η νέα… κυνηγετική περίοδος «φοροσαφάρι» ενώ συζητιούνται ακόμη και η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η επαναφορά του point system και άλλα τέτοια «νοσταλγικά”!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:10