search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:09
MENU CLOSE

Β. Μεϊμαράκης: Είναι η ώρα των βουλευτών και όχι η ώρα των κομμάτων

04.12.2014 16:26
Β. Μεϊμαράκης: Είναι η ώρα των βουλευτών και όχι η ώρα των κομμάτων - Media

Το θολό τοπίο που υπάρχει γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας περιέγραψε ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το θολό τοπίο που υπάρχει γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας περιέγραψε ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

ΠτΒ:  Είμαστε σε μία περίοδο με αρκετή ομίχλη τώρα που συζητείται ο προϋπολογισμός, ίσως πρώτη φορά που όλα αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά και όλα μαζί απαιτούν ταυτόχρονα τη λύση. 
ΠτΔ: Πράγματι… έχει πολλή ομίχλη.  Ελπίζω και εύχομαι να ξεδιαλύνει  και να έχουμε έναν αίθριο καιρό.
 
Ωστόσο μετά τη συνάντηση, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Προεδρική εκλογή, λέγοντας με νόημα: «Εγώ διαπιστώνω όλο και περισσότερο την αύξηση των απόψεων για την εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει». Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές για να μην χαθεί και η Συνταγματική Αναθεώρηση.
 
Έδειξε μάλιστα έτοιμος να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες αν υπάρξει όνομα και συμφωνία. «Η Προεδρική εκλογή» ανέφερε «προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Εάν υπάρξει όνομα και συμφωνία αύριο το πρωί, μπορεί να τεθεί ακόμα και αύριο». Υπογράμμισε ακόμη ότι «η ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ώρα των Βουλευτών και όχι η ώρα των Κομμάτων».
 
Εντύπωση πάντως προκαλεί η άποψη του Προέδρου της Βουλής να υπάρξει συμφωνία στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανεξάρτητα από τα αν θα πάμε ή όχι σε εκλογές: «Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να συζητήσουμε, να βρούμε ένα όνομα και μετά, αν τουλάχιστον δεν καταφέρουμε να τον εκλέξουμε- που η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να τον εκλέξουμε από αυτή τη Βουλή- τουλάχιστον, να έχουμε το πρόσωπο εκείνο στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Να είναι ένα σύμβολο ενότητας και να αποτελέσει τον συνομιλητή των πολιτικών δυνάμεων στην επόμενη Βουλή. Διότι αν η επόμενη Βουλή δεν «δώσει» Κυβέρνηση και αρχίσουν οι διερευνητικές εντολές και οι συζητήσεις, θα είναι προτιμότερο να υπάρχει ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει εκλεγεί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από αυτή τη Βουλή». 
 
Στην ερώτηση αν υπάρχουν ονόματα που μπορούν να προκαλέσουν συναίνεση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι βοηθάει η ονοματολογία τώρα και μάλιστα δημόσια. Μπορούν όμως να βρεθούν αυτά τα ονόματα. Αλίμονο, αν δεν έχει η ελληνική κοινωνία καταξιωμένες γυναίκες και άντρες οι οποίοι μπορούν να υπηρετήσουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
Τέλος, για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά και με μια τρόϊκα που φαίνεται ότι πολιτικά δεν εκφράζει την Ευρώπη που όλοι θέλουμε και που πιστεύουμε και που αγωνιστήκαμε για να μπούμε».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03