search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:33
MENU CLOSE

Συμφωνία για τον Πρόεδρο στη συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

04.12.2014 18:50
Συμφωνία για τον Πρόεδρο στη συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ - Media

Η ΔΗΜΑΡ «θα καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσουν τα κυβερνητικά κόμματα για την προεδρική εκλογή». Αυτό δήλωσε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ στη Βουλή νωρίς το απόγευμα.

 
Η ΔΗΜΑΡ «θα καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσουν τα κυβερνητικά κόμματα για την προεδρική εκλογή». Αυτό δήλωσε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ στη Βουλή νωρίς το απόγευμα.
 
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, στη συνάντηση μετείχαν ο γραμματέας της ΚΕ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Δημήτρης Αναγνωστάκης. Τον ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπησαν ο Γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Μπαλάφας μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και ο Αλέξης Μητρόπουλος, Βουλευτής και μέλος της ΠΓ.

Η συνάντηση, η οποία φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για το ραντεβού Τσίπρα – Κουβέλη, δείχνει να επισφραγίζει τη σύμπλευση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «έγινε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας» και πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν «σε αρκετά προγραμματικά σημεία με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση».
 
Το πλαίσιο για αλλαγή πολιτικής «σε προοδευτική κατεύθυνση, με αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» που θέτει η ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνει «αναδιάρθρωση του χρέους που δεν είναι βιώσιμο, διαπραγμάτευση χωρίς μονομερείς ενέργειες καθώς και η προώθηση κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειάζεται ένα νέο υγιές μοντέλο ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
 
Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της προεδροεκλογής ο Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε:
 
«Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Έχουμε μπροστά μας τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας όπου δεν μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Με αυτές τις παραμέτρους, η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσουν τα κυβερνητικά κόμματα για την προεδρική εκλογή».
 
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ψηφίσει κανέναν πρόσωπο που θα προταθεί για ΠτΔ και πως το μόνο που μπορεί να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τον Σαμαρά είναι η άμεση διενέργεια εκλογών.
 
Κατά συνέπεια, τόνισε, «τα σενάρια περί ‘’εθνικής μνημονιακής συναίνεσης και συννενόησης’’ δεν μας αφορούν. Αντίθετα, συνεχίζουν  την ίδια πολιτική με εύκολα και ψεύτικα πολιτικά κόλπα, με τα οποία εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Για την πρόταση των 7

Πάντως, αναφορικά με την πρόταση των 7 στελεχών της ΔΗΜΑΡ η οποία κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την επίσημη γραμμή και ταυτίζεται με τη λογική Σταθάκη (εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή και συμφωνία για εκλογές την άνοιξη) με επιπλέον το στοιχείο της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Πάνος Σκουρλέτης στην πρωινή άτυπη ενημέρωση των συντακτών δήλωσε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρει η επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ και σημείωσε ότι η πρόταση των 7 απορρίφθηκε στο όργανο της ΔΗΜΑΡ. Ο ίδιος ζήτησε επίσπευση των εκλογών και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει το συντομότερο εκλογές ώστε συντεταγμένα, ο λαός να αξιολογήσει τα πράγματα και να αποφασίσει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:32