search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:25
MENU CLOSE

Το χρυσό «Φύλλο» του Βασιλικού…

05.12.2014 22:00
Το χρυσό «Φύλλο» του Βασιλικού… - Media

Θυμάμαι λίγο μετά τη δικτατορία, στην Ιπποκράτους, να αγοράζω πιτσιρικάς το «Πηγάδι» και να κάνω την πρώτη γνωριμία με τον Βασίλη Βασιλικό. Πήρα μετά το «Φύλλο» και το «Αγγέλιασμα» κι από τότε δεν έχανα βιβλίο του.

Θυμάμαι λίγο μετά τη δικτατορία, στην Ιπποκράτους, να αγοράζω πιτσιρικάς το «Πηγάδι» και να κάνω την πρώτη γνωριμία με τον Βασίλη Βασιλικό. Πήρα μετά το «Φύλλο» και το «Αγγέλιασμα» κι από τότε δεν έχανα βιβλίο του. Το ειδικό ράφι «Βασιλικός», στη βιβλιοθήκη μου, γέμισε γρήγορα. Σαν να φύτεψα έναν βασιλικό στον κήπο μου κι έβγαλε πρώτα – πρώτα ένα χρυσό «Φύλλο»…

Λίγα χρόνια μετά, το 1990, είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά και το 1993 να κάνουμε μια μεγάλη συνέντευξη – τέσσερις σελίδες! – στα «Νέα» κι από τότε μέχρι σήμερα να με τιμάει με τη φιλία του και να είναι κοντά μου σε κάθε λογοτεχνική προσπάθεια, μια και είναι ένας από τους λίγους «μεγάλους» της λογοτεχνίας που απλόχερα βοηθά κάθε νεότερο.

Οι τελευταίες δέκα μέρες τού ανήκουν, μια και συμπλήρωσε 60 χρόνια αδιάλειπτης συγγραφικής παρουσίας, γραφής και ανάγνωσης. Οι εκατοντάδες φίλοι, οι συνάδελφοι και οι μελετητές του γιόρτασαν αυτήν τη διπλή σημαντική επέτειο, με μία βραδιά αφιερωμένη στον ίδιο και το έργο του. Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» τίμησε τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του MegaronPlus, την περασμένη Τρίτη. Η βραδιά – αφιέρωμα στον Βασίλη Βασιλικό είχε τίτλο «Είμαι αυτό που με κάνουν οι ειδήσεις των εφημερίδων». Ομιλητές ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου Θανάσης Αγάθος και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος ενώ μίλησαν ακόμα οι σκηνοθέτες Έφη Θεοδώρου και Τάκης Παπαγιαννίδης, οι συγγραφείς Άρης Μαραγκόπουλος και Άλκη Ζέη, ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας και άλλοι καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με τον Βασίλη Βασιλικό. Συντόνισε ο Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας.

Βιντεο-μηνύματα έστειλαν ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο Διονύσης Σαββόπουλος ενώ προβλήθηκε βίντεο με ντοκουμέντα και αποσπάσματα συνεντεύξεων του συγγραφέα. Τέλος, μικρά αποσπάσματα από τα βιβλία του διάβασε η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη.

Αυτές τις μέρες και ο εκδοτικός οίκος Τόπος προχώρησε στην έκδοση ενός σημαντικού βιβλίου, αφού ως σπάνιο ντοκουμέντο μπορεί να χαρακτηριστεί η νεανική αλληλογραφία του Βασίλη Βασιλικού και του Μένη Κουμανταρέα, όπως αναπτύχθηκε ανάμεσά τους από το 1954 έως το 1960. Γράμματα εξομολογητικά, τρυφερά, γεμάτα από την επιθυμία ενός μέλλοντος δημιουργικού, που θα τους αναδείξει ως συγγραφείς, αλλά και θα στερεώσει τη φιλία τους που την αισθάνονται ήδη πολύτιμη. Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, με την παρουσία πολλών φίλων του Βασίλη, ήμουν κι εγώ εκεί.

Τώρα που κοιτάω τον Βασιλικό μου, έχει γεμίσει χρυσά φύλλα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:25