search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:19
MENU CLOSE

Περικοπές δαπανών(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

30.10.2009 10:27

Στο μέτωπο των δαπανών τώρα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η απόφαση για την περικοπή των συμβάσεων stage θα είναι ένα ισχυρό χαρτί εν όψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Στο μέτωπο των δαπανών τώρα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η απόφαση για την περικοπή των συμβάσεων stage θα είναι ένα ισχυρό χαρτί εν όψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιστολής του μισθολογικού κόστους περιλαμβάνει ακaόμη περικοπή στον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο, όπου είναι δυνατόν, ψαλίδισμα των υπερωριών, που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει
πάνω από 1 δισ. ευρώ, μείωση θέσεων εργασίας μέσα από τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων και επιτροπών και επανεξέταση των αμοιβών και των όρων εργασίας όσων θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο Δημόσιο με «ελαστικές
» μορφές απασχόλησης (συμβάσεις εργασίας, έργου κ.λπ.).

Παράλληλα με όλα αυτά τα δυσάρεστα πάντως, η κυβέρνηση αναζητά ανέξοδα μέτρα που θα βοηθήσουν να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τα οποία γονάτισαν κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να επιβάλει «πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία θα προβλέπει ότι το πλαφόν αυτό θα προσδιορίζεται από ένα ποσοστό που προκύπτει ως μέσος όρος στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας δανείων στην ευρωζώνη.

Αυτό υπολογίζεται στο 9%-10% συν 4%-5% (το περιθώριο κέρδους των τραπεζών), δηλαδή στο 14%, έναντι 16% έως 20% που ισχύει στις κάρτες. Το μέσο επιτόκιο των καρτών σε χώρες της ευρωζώνης που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα αγγίζει το 11%.

Ανάλογος μηχανισμός φαίνεται να εξετάζεται και για τα καταναλωτικά δάνεια (όπου, όμως, οι αποκλίσεις
των επιτοκίων, σε σχέση με την Ε.Ε., είναι μικρότερες), ενώ «πλαφόν» θα επιβληθεί και στα επιτόκια υπερημερίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πιστωτικών καρτών.

Απομένει να δούμε λοιπόν στην πράξη το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιαζόμενων μέτρων και να βγάλουμε – όλοι μας – τα ανάλογα συμπεράσματα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52