search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:59
MENU CLOSE

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αιφνιδιασμού στη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο…

08.12.2014 18:52
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αιφνιδιασμού στη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο... - Media

Εξαπολύοντας κάθε "πολιτικό" όπλο και μέσο πίεσης, η κυβέρνηση μεθόδευσε την κρίση με την τρόικα και εκμεταλλεύεται το "χρονοδιάγραμμα" που έδωσε το Γιούρογκρουπ προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη φάση των μνημονίων.

 
Τελικά Χριστούγεννα στη Βουλή θα κάνουν οι βουλευτές προκειμένου να πιεστούν αυτοί που "παλινωδούν" να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξαπολύοντας κάθε "πολιτικό" όπλο και μέσο πίεσης η κυβέρνηση μεθόδευσε την κρίση με την τρόικα και εκμεταλλεύεται το "χρονοδιάγραμμα" που έδωσε το Γιούρογκρουπ προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη φάση των μνημονίων.
 

Τα σενάρια κυκλοφορούσαν από χτες στους διαδρόμους της Βουλής και φαίνεται ότι παρότι κάποιοι πίστευαν ότι η αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα, ήταν ακριβώς προκειμένου να εκκινήσει δημόσια και από το βήμα της Βουλής τη διαδικασία εκλογής Προέδρου πριν τα Χριστούγεννα, όμως η επαφή με Βενιζέλο και τους συνεργάτες του τον έπεισαν να περιμένει τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ώστε η όποια "διαπραγμάτευση" με την Τρόικα να περιλαμβάνει την πίεση στους βουλευτές "ψηφίστε για Πρόεδρο" προκειμένου να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.
 
Έτσι νωρίς το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί μυστική συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου και είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκκίνηση της διαδικασίας.
 
Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδίως ο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου Πάρις Κουκουλόπουλος κατέθεσε και σήμερα την συγκεκριμένη άποψη, θέση που διατύπωσαν και βουλευτές της ΝΔ, που εκτιμούσαν ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η μεγάλη εκκρεμότητα είναι τέτοια που δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να βρεθούν οι 180.
 
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χτες ότι ως τώρα είναι σίγουροι οι 174 και το θέμα είναι αν κάποιοι σιωπηλοί ή αμφιταλαντευόμενοι θα…συρθούν να ψηφίσουν.
Η ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη δείχνει και το δρόμο του διλήμματος που θα θέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να κατορθώσει το…ακατόρθωτο.  
 
"Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε  για την «αλλαγή σελίδας» και  για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας  και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη  να παρατάξει όλες  τις δυνάμεις και όλα  τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές,  να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας  και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την  ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!"
 

Στο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την ώρα γίνεται σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ ο ίδιος πριν λίγο εξερχόμενος από εκδήλωση αφιερωμένη στο Γιάννη Μπανιά, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι 180 σημειώνοντας "ότι η αναμενόμενη κίνηση της κυβέρνησης δίνει ημερομηνία εκλογών".  
 
Η διαδικασία όπως ανακοινώθηκε θα ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου και με βάση το Σύνταγμα η επόμενη ψηφοφορία θα γίνει στις 23 του μήνα και η τρίτη και τελευταία τη Δευτέρα στις 29 Δεκεμβρίου. Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούν 200 ψήφους για την εκλογή και 180 στην τρίτη. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή η Βουλή διαλύεται αμέσως και προκηρύσσονται εκλογές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:55