search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:30
MENU CLOSE

Στην κατηφόρα τη μεγάλη τα ενοίκια(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

30.10.2009 10:44

Σε ελεύθερη πτώση, που φθάνει και το 30%, βρί σκονται τα ενοίκια των κατοικιών λόγω της κατακόρυ φης αύξησης της προσφοράς ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην αγορά κατοικίας στην Αττική.

Σε ελεύθερη πτώση, που φθάνει και το 30%, βρί σκονται τα ενοίκια των κατοικιών λόγω της κατακόρυ φης αύξησης της προσφοράς ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην αγορά κατοικίας στην Αττική.

Σύμφωνα με τις απόψεις μεσι τών, ο αριθμός των αδιάθετων προς ενοικίαση σπιτιών τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί άνω του 35%, ενώ στο ήδη μεγάλο αυτό απόθεμα κάθε εβδομάδα προστίθενται και άλλα.

Μετά τα ακριβά ακίνητα άνω των 120 τ.μ., πλήττονται τώρα τα δυάρια και οι γκαρσονιέρες… Οι ενοικιαστές στο κέντρο, στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας, αλλά και σε άλλες μεγά λες πόλεις της χώρας, αδυνατούν να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια και κόβουν τα μισθωτήρια συμ βόλαια.

Φρένο στην αγορά

Στο μεταξύ, το φρένο στην αγορά κατοικίας αναζωπύρωσε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ενδι αφέρον για ενοικίαση ακινήτων. Γρήγορα όμως πολλοί ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν ότι οι ζητούμενες τιμές μισθωμάτων, στη συγκεκρι μένη συγκυρία, είναι πάνω από τις δυνατότητες πολλών ενδιαφερο μένων.

Έτσι, προκειμένου να μη μείνουν κενά τα σπίτια τους, είτε δέχονται να παζαρέψουν χαμηλότερο ενοί κιο κατά 20%30% είτε στα ήδη μισθωμένα προχωρούν σε σιωπη ρή συμφωνία με τον ενοικιαστή να μην του αυξήσουν το μίσθωμα έστω και με το πέρας δύο ετών.

Η αγορά μοιάζει να κινείται πλέον σε συνθήκες υπερβάλ λουσας προσφοράς, η οποία δεν φαίνεται να ανατρέπεται, τουλάχι στον στο εγγύς μέλλον. Η πτώση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, στα βόρεια και στα νότια προάστια, και ήπια, της τάξης του 15%, εκεί όπου συγκεντρώνεται η μεγα λύτερη ζήτηση από φοιτητές, όπως Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή, Καισαριανή.

Ανάλογα προβλήματα καταγρά φονται και σε άλλες ακριβές περι οχές της Αθήνας. Για παράδειγμα, στο Κολωνάκι ο αριθμός των ξενοίκιαστων κατοικιών ακόμα και σε δρόμους υψηλής προβο λής έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι.

Αν και οι ζητούμενες τιμές εξακολουθούν να κινούνται στα περυσινά επίπεδα, οι περισσότε ρες συμφωνίες κλείνονται σε επί πεδα 20%-25% χαμηλότερα από τις αρχικές τιμές. Για περιοχές όπως η Κηφισιά, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, τα ενοίκια σημειώνουν πτώση που κυμαίνεται από 25% έως 30%.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται μια συνεχιζόμενη πτώση έως 20% στα ενοίκια των σπιτιών, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για Πυλαία, Εύοσμο και Θέρμη. Αξίζει να σημειωθεί για τη συμπρωτεύουσα ότι έχει την υψηλότερη τιμή για σπίτια, κοντά στα 11.000 ευρώ / τ.μ. στη Λ. Νίκης, στην παλαιά παραλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αγγελίες των εφημερίδων, την αντίστοιχη περίοδο του 2008 στον Νέο Κόσμο, διαμέρισμα τρίτου ορόφου 92 τ.μ. ενοικιαζόταν προς 750 ευρώ, ενώ μόλις έναν χρόνο μετά, στην ίδια περιοχή, διαμέρι σμα τρίτου ορόφου 108 τ.μ. νοικιάζεται προς 550 ευρώ.

Στο Κολωνάκι, το 2008, διαμέ ρισμα 95 τ.μ. μισθωνόταν έναντι 1.500 ευρώ, ενώ σήμερα, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, διαμέρισμα 100 τ.μ. νοικιάζεται προς 1.200 ευρώ. Στην Πεύκη πέρυσι το ενοί κιο διαμερίσματος 80 τ.μ. τρίτου ορόφου ανερχόταν στα 650 ευρώ, ενώ τώρα διαμέρισμα 80 τ.μ. τετάρτου ορόφου νοικιάζεται προς 550 ευρώ.

Στο Ελληνικό το 2008 η τιμή ζήτησης οικίας 100 τ.μ. ήταν στα 650 ευρώ, ενώ το ενοίκιο οικίας αντίστοιχων χαρακτηριστικών πλέον είναι 570 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Περιστέρι το 2008 διαμέρι σμα 95 τ.μ. ενοικιαζόταν προς 450 ευρώ, και τώρα φθάνει στα 350 ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:30