search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:03
MENU CLOSE

Η Ιερά Σύνοδος διχάζει την Τήνο

10.12.2014 22:00
oldphotostinos1418282310.jpg

Η Ιερά Σύνοδος διαπιστώνει με απορία ότι το τελευταίο διάστημα Ρωμαιοκαθολικοί της Τήνου, δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες, συμμετέχουν, ως μη όφειλαν (!), σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, παραβλέποντας ότι πρόκειται για θρησκευτικό, ορθόδοξο Ιερό Ίδρυμα και όχι για δημοτικό Ίδρυμα!

 
Το ανοσιούργημα
 
Η Ιερά Σύνοδος διαπιστώνει με απορία ότι το τελευταίο διάστημα Ρωμαιοκαθολικοί της Τήνου, δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες, συμμετέχουν, ως μη όφειλαν (!), σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, παραβλέποντας ότι πρόκειται για θρησκευτικό, ορθόδοξο Ιερό Ίδρυμα και όχι για δημοτικό Ίδρυμα!
 
Η απάντηση στο Ανοσιούργημα
 
Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε στο από 10.12.2014 ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, ότι διαμαρτύρεται και απαγορεύει τη συμμετοχή Τηνίων πολιτών ρωμαιοκαθολικού δόγματος στις κινήσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Δήμος Τήνου για τις πρόσφατες αντισυνταγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν. 4301/2014, που κατέστησαν το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) από κοινωφελές ίδρυμα με θρησκευτικό ρόλο και χαρακτήρα σε εκκλησιαστικό ίδρυμα. Και τούτο γιατί το ΠΙΙΕΤ είναι ορθόδοξο ίδρυμα και δεν ανήκει στους καθολικούς, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν!… Το ανακοινωθέν αυτό πλήττει ευθέως την κοινωνική συνοχή που με τόσο κόπο και αγώνες πέτυχαν οι κάτοικοι των Κυκλάδων, και ιδιαίτερα της νήσου Τήνου, στην οποία κατοικούν αρμονικά ορθόδοξοι και καθολικοί πολίτες, που έχουν τα ίδια δικαιώματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Το ΠΙΙΕΤ, παρότι περιλαμβάνει ως μέρος της περιουσίας του τον Ορθόδοξο Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης, εν τούτοις είναι κοινωφελές ίδρυμα που συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού, με έργα υποδομής, τα οποία επεκτείνονται και σε όλη την Ελλάδα. Χρηματοδοτεί, επίσης, τη Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου, όπου φοιτούν ορθόδοξοι και καθολικοί μαθητές και επιχορηγεί τον Δήμο Τήνου με 10% και το Λιμενικό Ταμείο Τήνου με 5% από τα έσοδά του. Έχουν, λοιπόν, δικαίωμα, τόσο οι ορθόδοξοι όσο και οι καθολικοί, να διαμαρτύρονται για την «αρπαγή του ιδρύματος αυτού» από την Εκκλησία με τον πρόσφατο νόμο. Γενικότερα, όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ορθόδοξοι και καθολικοί, έχουν δικαίωμα και καθήκον να διαμαρτύρονται για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που πλήττουν ευθέως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και τον σεβασμό στις δωρεές, όπως αυτή που έγινε από τους κτήτορες του ναού και συνεστήθη το ΠΙΙΕΤ.
 
Δεσποτικά ρεσάλτα
 
Η απαράδεκτη, από κάθε άποψη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά πέρα για πέρα λανθασμένων ενεργειών του μητροπολίτη Δωρόθεου από την πρώτη στιγμή που βγήκε αυτό το θέμα στη δημοσιότητα. Δημιουργεί επιπροσθέτως ερωτήματα η σύμπλευσή του με πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν στο να περάσει αυτή η τροπολογία χωρίς να δουν εγκαίρως και να λάβουν υπόψη την αντίθεση ορισμένων παραγόντων του Ιδρύματος και στη συνέχεια την οργή σχεδόν σύσσωμου του τηνιακού λαού.
 
Οι όποιες δικαιολογίες περί… «ρωμαιοκαθολικού δακτύλου», εκτός από το ότι φαντάζουν γελοίες και υποκριτικές αυτήν την περίοδο που ζούμε, καταδικάζονται από το σύνολο των Τηνίων, και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη αυτή θέση της Ιεράς Συνόδου θα καταλήξει στην πράξη εκεί που της αξίζει: στα σκουπίδια της εκκλησιαστικής ιστορίας.

Ντροπιαστικό κήρυγμα μίσους
 
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε, υποπέσατε σε ουρανομήκες ολίσθημα, εσείς και η Ιερά Σύνοδος, προς χάρη ενός δόλιου μητροπολίτη, ο οποίος σκανδάλισε με τον απρεπέστερο τρόπο το κοινό αίσθημα βάζοντας σε δοκιμασία έναν ολόκληρο λαό· και αντί να τον ανακαλέσετε στην τάξη, όπως επιβάλλεται σε ανάλογες σκανδαλώδεις περιπτώσεις, τρέξατε να προστατεύσετε έναν ανάξιο ιεράρχη (όπως με μια φωνή και από τα βάθη της καρδιάς του βροντοφώναξε ολόκληρος ο λαός της Τήνου!)… Με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της 10ης Δεκεμβρίου δυναμιτίζετε τα θεμέλια της ειρηνικής, μέχρι τώρα, συνύπαρξης ορθόδοξων και καθολικών πολιτών της Τήνου, προβαίνοντας πέρα από κάθε λογική σε πρωτοφανές κήρυγμα μίσους και διχόνοιας σε βάρος όλου του φιλήσυχου κυκλαδίτικου λαού… Είστε υπόλογος, εσείς και η Ιερά Σύνοδος, για βαρύτατη αντιχριστιανική, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00