search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:31
MENU CLOSE

Πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων – Κυριαρχία μερικής απασχόλησης και επταήμερης απλήρωτης εργασίας

11.12.2014 07:46
Πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων – Κυριαρχία μερικής απασχόλησης και επταήμερης απλήρωτης εργασίας - Media

Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στο εμπόριο, με τους εργοδότες να αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους και τους εργαζόμενους να φοβούνται λόγω της ανεργίας να διαμαρτυρηθούν, καταγράφει η ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου για το 2014.

 
(Αναδημοσίευση από ethnos.gr)
 
Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στο εμπόριο, με τους εργοδότες να αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους και τους εργαζόμενους να φοβούνται λόγω της ανεργίας να διαμαρτυρηθούν, καταγράφει η ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου για το 2014.
 
 
Στα κύρια ευρήματα επίσης της έρευνας που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και οι ειδικοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) συμπεριλαμβάνεται και η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ακόμη και η επταήμερη εργασία.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι διπλασιάστηκε η μερική απασχόληση σε σχέση με το 2008, το 18,2% όσων απασχολούνται στο εμπόριο δουλεύει και την Κυριακή, η προσωρινή εργασία σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 28,6%, το ποσοστό των απλήρωτων υπερωριών έχει εκτοξευτεί στο 63,4% από 47,6% το 2008, ενώ οι εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους σαν «μερικής απασχόλησης» αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν περισσότερες ώρες.
 
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση της ΕΣΕΕ για το 2014 διπλασιάστηκε το ποσοστό της μερικής απασχόλησης καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους με αυτό το καθεστώς εργάζεται το 8,4% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων από 4,5% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Για το ίδιο χρονικό διάστημα χάθηκαν από το εμπόριο περίπου 75.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να γυρίσει στα επίπεδα του 2002 με 2003 σε 364.473.
 
Η συνολική απασχόληση (μαζί με εργοδότες, αυτοπασχολούμενους και βοηθούντα μέλη) για την προαναφερόμενη περίοδο παρουσίασε μείωση κατά 205.600 άτομα. Ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση υποχώρησε κατά 30.900 άτομα. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η μερική απασχόληση δεν είναι δημοφιλής, με επτά στους 10 να δηλώνουν ότι προτιμούν εργασία πλήρους ωραρίου, αλλά εργάζονται με μερική απασχόληση καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά.
 
Αναγκαστική είναι και η προσωρινή απασχόληση καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, το 65% των μισθωτών την αποδέχτηκε επειδή δεν μπόρεσε να βρει σταθερή εργασία. Επίσης για την περίοδο της κρίσης περιορίζεται η απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο 7,1%.
 
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αύξησε τις μέρες και ώρες απασχόλησης, αλλά κυρίως των αυτοαπασχολούμενων. Συνολικά το 18,2% των εργαζομένων στο εμπόριο δουλεύει τακτικά την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουν επτά ημέρες της εβδομάδας.
Το 65% των μισθωτών εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα και το 32% 45 ώρες. Υπάρχει και ποσοστό της τάξης του 1,5% που απασχολείται 56 ώρες την εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες υπερωρίες το 2014 το ποσοστό ήταν 63,4%, το 2013 77,4% και το 2008 47,6%.
Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σχολιάζει πως τα κύρια συμπεράσματα δείχνουν ότι «η αγορά εργασίας στον κλάδο του εμπορίου απορρυθμίζεται λόγω των μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά κι εξαιτίας δύο αδυναμιών: Οι εργοδότες αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς και πολύ περισσότερο τις υπερωρίες και οι μισθωτοί δεν αντιδρούν φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους ή να διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28