search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:44
MENU CLOSE

Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την εκλογή του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα

11.12.2014 11:39
Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την εκλογή του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα - Media

Στον αέρα βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η εκλογή του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα.


Αναδημοσίευση από: alterthess.gr/ Κατερίνα Μπακιρτζή

Στον αέρα βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η εκλογή του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα καθώς δικαιώνει τον Ανδρέα Γιαννακουδάκη ο οποίος είχε προσφύγει κατά της διαδικασίας με την οποία βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος η οποία απέρριψε την υποψηφιότητα του για τη θέση του πρύτανη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ έκρινε πως οι διαδικασίες που οδήγησαν στην εκλογή του νέου πρύτανη ήταν  μη νόμιμες καθώς αποφάνθηκε ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Η μη παρουσία των πρυτάνεων σε αυτές τις συνεδριάσεις καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται μη νόμιμες.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης και ζητεούσε να ακυρωθεί η από 20.5.2014 απόφαση του συμβουλίου του ιδρύματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης , Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και απορρίφθηκε ο ίδιος, όπως και ο καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος Γ. Παντής.

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες περί "βιασύνης" και "σκοτεινών σημείων" στις διαδικασίες ανάδειξης της νέας πρυτανείας για πρώτη φορά με το νέο νόμο για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νέος νόμος για την εκλογή των πρυτάνεων έχει επικριθεί από πολλούς για περιορισμό της δημοκρατίας εντός των ΑΕΙ καθώς “πετάχθηκαν” εκτός του εκλογικού σώματος οι φοιτητές.

Επιπλέον οι νέοι πρυτάνεις εκλέχθηκαν αφού αποκλείστηκαν μια σειρά υποψηφιοτήτων μετά από “αξιολόγηση” από το -διορισμένο κατά το ήμισυ και με μέλη εκτός του πανεπιστημίου- Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε Ιδρύματος. Σύμφωνα με το νόμο σε ψηφοφορία τίθενται μόλις δύο ή τρεις υποψήφιοι (ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος).

Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν προοδευτικές υποψηφιότητες ή και οι υποψηφιότητες με ό,ποια υποψία πολιτικής απόχρωσης ενώ προκρίθηκαν οι υποψήφιοι με τεχνοκρατική αντίληψη.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί από εκείνο το σημείο όπου το ΣτΕ έκρινε ότι οι ενέργειες του Συμβουλίου του Ιδρύματος δεν είναι σύννομες, δηλαδή από την συνεδρίαση με την οποία έγινε η προέγκριση των υποψηφίων προς ψηφοφορία και η απόρριψη των υπολοίπων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:43