search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:55
MENU CLOSE

Προσωρινή λύση για τους Σύρους – Μεταφέρονται σε ξενώνες (photos)

12.12.2014 16:01

Προσωρινή λύση στο θέμα των οικογενειών των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα, οι οποίοι από τις 24 Νοεμβρίου πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ζητώντας από την ελληνική πολιτεία να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Προσωρινή λύση στο θέμα των οικογενειών των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα, οι οποίοι από τις 24 Νοεμβρίου πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ζητώντας από την ελληνική πολιτεία να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου ζουν συγγενικά τους πρόσωπα, δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.
 
Ύστερα από επαφές αντιπροσωπείας των Σύρων προσφύγων και μελών μη Κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελο Σιρύγο και το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, συμφωνήθηκε  όσοι από τους 602 πρόσφυγες διαθέτουν διαβατήρια ή άλλα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να τους χορηγηθεί με τη διαδικασία του «fast track» (εντός μίας έως τριών ημερών) πολιτικό άσυλο εξάμηνης διάρκειας, έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κατοικούν συγγενείς τους πρώτου βαθμού, όπως ορίζει η συνθήκη «Δουβλίνο 3» .
 
Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου από το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους το δικαιούνται οι οικογένειες των Σύρων θα φιλοξενούνται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς επίσης και σε ξενοδοχείο που θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Η διαδικασία  της μεταφοράς των ταλαιπωρημένων προσφύγων, οι οποίοι παρέμειναν επί 26 ημέρες στην πλατεία Συντάγματος (ανάμεσά τους μητέρες με μικρά παιδιά και μωρά κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες), ξεκίνησε με την μετεγκατάσταση 100 προσφύγων στο κτήριο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).
 
Παρά τη φαινομενικά αίσια έκβαση εξακολουθεί να παραμένει αμφίβολο το μέλλον όχι μόνο για τους συγκεκριμένους 602 Σύρους πρόσφυγες, αλλά και αυτούς οποίοι πρόκειται να τους ακολουθήσουν, αφού στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης, όπως είναι ο απώτερος σκοπός τους, τότε σύμφωνα με τη συνθήκη του «Δουβλίνου 3» απελάσσονται στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ευρώπη,  δηλαδή στην Ελλάδα.
 
Σημειώνεται ότι το ζήτημα των Σύρων προσφύγων οι οποίοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που πλήττει τα 3.5 τελευταία χρόνια τη χώρα τους ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και των αντικυβερνητικών δυνάμεων, μεταξύ αυτών και των φανατικών Ισλαμιστών του ΙSIS.
 
Ένα αιματοκύλισμα που έχει στοιχίσει τις ζωές περισσοτέρων από 280.000 Σύρων και οδηγήσει στο δρόμο της προσφυγιάς 3.323.031 ανθρώπους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:55