search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01
MENU CLOSE

Μεγάλη νίκη για τον πρωθυπουργό Άμπε στις ιαπωνικές εκλογές

14.12.2014 14:20
Μεγάλη νίκη για τον πρωθυπουργό Άμπε στις ιαπωνικές εκλογές - Media

Ο κυβερνών συνασπισμός του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε σημείωσε σήμερα μεγάλη νίκη, αλλά η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες απειλεί να αποδυναμώσει τις προσπάθειές του να προχωρήσει με την πολιτική του προς την αναζωογόνηση της οικονομίας. 

Ο κυβερνών συνασπισμός του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε σημείωσε σήμερα μεγάλη νίκη, αλλά η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες απειλεί να αποδυναμώσει τις προσπάθειές του να προχωρήσει με την πολιτική του προς την αναζωογόνηση της οικονομίας. 

Τα περισσότερα exit polls των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης εμφανίζουν το συντηρητικό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του Άμπε και τον εταίρο του, το κεντρώο Νέο Κομέιτο, να εξασφαλίζουν περισσότερες από 317 έδρες στην κάτω βουλή των 475 εδρών, αρκετές για να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία. 

Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι που αμφισβητούν τόσο την γνωστή ως "Abenomics" πολιτική του πρωθυπουργού για την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης όσο και την ικανότητα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει ένα καλύτερο σχέδιο, δεν πήγαν να ψηφίσουν στέλνοντας τη συμμετοχή σε ιστορικό χαμηλό. 

Ήδη η συμμετοχή είχε σημειώσει μεταπολεμικό ιστορικό χαμηλό το 2012 (59,3%) όταν επέστρεψε στην εξουσία ο Άμπε για μία δεύτερη θητεία με δεσμεύσεις και πάλι για αναζωογόνηση της οικονομίας. 

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ), δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καλό αποτέλεσμα κυρίως εξαιτίας της κακής του θητείας την περίοδο 2009-2012, η οποία στιγματίστηκε μεταξύ άλλων από εσωκομματικές διαμάχες και τρεις αλλαγές στην πρωθυπουργία μέσα σε μία τριετία. 

Τα έξιτ πολς δείχνουν ότι το DPJ εξασφαλίζει περισσότερες από τις 62 έδρες που διέθετε στο σημερινό κοινοβούλιο, αλλά λιγότερες από τις 100 που ήταν επισήμως ο στόχος του. 

Ο 60χρονος Άμπε εξήγγειλε πρόωρες εκλογές ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την πολιτική του και να φέρει την Ιαπωνία και πάλι στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο. 

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί τη νίκη που εξασφαλίζει για να προχωρήσει με τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν αποκλείεται αντ΄αυτού να επικεντρωθεί περισσότερο στο συντηρητικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την χαλάρωση των περιορισμών στον στρατό.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:00