search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:13
MENU CLOSE

Η εφορία «κατέσχεσε» το εκλογικό επίδομα των δημοτικών υπαλλήλων της Λάρισας!

16.12.2014 13:36
Έληξε τη φορολογική του «εκκρεμότητα» δίνοντας… 14.800.606 ευρώ! - Media

Στην παρακράτηση του εκλογικού επιδόματος δημοτικών υπαλλήλων για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, προχώρησε η Α' ΔΟΥ Λάρισας. 

Στην παρακράτηση του εκλογικού επιδόματος δημοτικών υπαλλήλων για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, προχώρησε η Α' ΔΟΥ Λάρισας. Η ΔΟΥ εκτέλεσε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών που ελήφθη το 2010, για «οφειλή» του δήμου στο Δημόσιο, ύστερα από «δημοσιονομική διόρθωση», ποσού που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, ο δήμος Λαρισαίων επιχορηγήθηκε από το ΥΠΕΣ, για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης, με τα ποσά 52.093,006 και 12.354,006 αντίστοιχα. Το ποσό των 52.093,006 είχε κατατεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Α' ΔΟΥ Λάρισας για απόδοση στον Δήμο. Η Α' ΔΟΥ, όμως, δέσμευσε το συγκεκριμένο ποσό και αρνείται να το καταβάλει, διότι το 2010 επιβλήθηκε σε βάρος του Δήμου, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, δημοσιονομική διόρθωση συνολικού ποσού 497.900,006, με αποτέλεσμα όλα τα χρηματικά ποσά που κατατίθενται από τα Υπουργεία στην Α' ΔΟΥ Λάρισας για απόδοση στο δήμο Λαρισαίων, να δεσμεύονται και να μην αποδίδονται.
 
Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 200 ευρώ τού εκλογικού επιδόματος που δικαιούνται 287 υπάλληλοι του δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι εργάσθηκαν τις δυο Κυριακές των εκλογών του περασμένου Μαΐου.
 
Από την πλευρά του, ο δήμος Λαρισαίων προσέφυγε δικαστικά, στις 20 Μαΐου του 2010, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του υφυπουργού. Δηλαδή, να μην γίνει παρακράτηση των χρημάτων, έως ότου τελεσιδικίσει δικαστικά η υπόθεση. Το Τμήμα Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε στις 5 Μαρτίου του 2013, για να δικάσει την έφεση του δήμου Λαρισαίων δέχθηκε να αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης, ενώ η υπόθεση εκδικάσθηκε εκ νέου στις 4 Νοεμβρίου και η οριστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη.

 
Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε το Υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύσει δυο επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δεδουλευμένα δημοτικών υπαλλήλων και όχι για έσοδα του Δήμου Λαρισαίων.
 
Όπως επεσήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεω ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Λαρισαίων Παν. Νταής, το «οξύμωρο» της υπόθεσης είναι, ότι παρότι ο δήμος Λαρισαίων έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να καταβάλει από ιδίους πόρους το ποσό προς τους εργαζομένους δεν μπορεί να το πράξει, γιατί δεν κάνει δεκτή τη συγκεκριμένη πρόταση η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διότι, σύμφωνα με το Φύλλο Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απαιτείται το γραμμάτιο είσπραξης από το δήμο της αντίστοιχης επιχορήγησης.
 
Κατά τον ίδιο, μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αν το υπουργείο Εσωτερικών «αποχαρακτηρίσει» το συγκεκριμένο ποσό και δεν θεωρείται πλέον ως «επιχορήγηση» αλλά ως «καταβολή». Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στο δήμο να καταβάλει τα χρήματα. Μάλιστα, εντός της ημέρας, ο δήμος Λαρισαίων που έχει ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, προτίθεται να καταθέσει και εγγράφως την πρόταση του, προκειμένου, εφόσον γίνει αποδεκτή, να επιλυθεί το ζήτημα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:13