search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:28
MENU CLOSE

Απάντηση στη ΔΙΣ για την Τήνο

17.12.2014 22:00
oldphotos4444777771418846913.jpg

Το κείμενο που ακολου­θεί είναι η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής που προέκυψε από την παντηνιακή λαϊκή συνέ­λευση της 2ας Νοεμβρί­ου του 2014…

Το κείμενο που ακολου­θεί είναι η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής που προέκυψε από την παντηνιακή λαϊκή συνέ­λευση της 2ας Νοεμβρί­ου του 2014 και η οποία, υπ’ αυτής, εξουσιοδοτή­θηκε να δράσει: α) προς ανάκληση των ρυθμίσε­ων του Ν. 4301/2014 που αφορούν στο ΠΙΙΕΤ και β) για να διαφυλαχθεί αλώβητη η διαθήκη των κτητόρων (του ΠΙΙΕΤ) και για να συνεχισθεί αδιατά­ρακτη η παράδοση δύο περίπου αιώνων γύρω από τα θέματα που ανα­φέρονται σ’ αυτό:

«Προς Τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος Σχετικό: Η από 10.12.2014 ανακοί­νωση της ΔΙΣ Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι,

1. Δυσάρεστη και οδυνηρή υπήρξε η έκπληξή μας από την ανάγνω­ση του παραπάνω εγγράφου Σας, το οποίο περισσότερο πληροί τα στοι­χεία “πολεμικού ανακοινωθέντος” παρά ανακοίνωση ενός κατ’ εξοχήν πνευματικού οργάνου, ως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το εν λόγω έγγραφό Σας αποπνέει και διαποτίζεται από έντονα διχαστική αντίληψη (που αγγίζει και ψαύει τα όρια του ρατσισμού) και εμφυλιοπολεμική λογική που, ευθέως, παραπέμπει στις σκοτεινότερες σελί­δες του μεσαίωνα ή στους δρόμους του Μπέλφαστ και βάλλει, αναντίρ­ρητα, κατά της συνοχής της τοπικής μας κοινωνίας. Ειλικρινά λυπούμαστε γιατί αναμέναμε άλλο πνεύμα και άλ­λη στάση απ’ όσους, στις χαλεπές μέ­ρες που ζούμε, έχουν ταχθεί να κη­ρύττουν τη χριστιανική αγάπη, τον πνευματικό πλούτο και το μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης του ανυ­πόδητου Ιησού.

2. Εμείς στην Τήνο (είμαστε βέβαιοι και στη γειτονική Σύρο), με τους συ­μπατριώτες μας καθολικούς, ζούμε μέσα σε κλίμα απόλυτα ειρηνικό και κυριολεκτικά αδελφικό. Η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η κατανόηση το χαρακτηρίζουν και το διέπουν και η μεταξύ μας αγάπη και ειλικρινής εί­ναι και αφειδώλευτη. Είμαστε ένας φιλήσυχος, βαθιά θρησκευόμενος και πιστός λαός, με απόλυτη προσή­λωση στην τήρηση των παραδόσεών του· το περιβάλλον του νησιού μας, τα αμέτρητα ξωκλήσια του και τα ανεπανάληπτα (για το πλεόνασμα της ευλάβειας που τα χαρακτηρίζει και τη φιλοξενία που οι έχοντες την επιμέλειά τους επιφυλάσσουν σε όσους τα τιμούν) πανηγύρια του μαρτυρούν του λόγου μας το αληθές. Αυτό το κλίμα δεν θα επιτρέψομε σε κανένα και με καμία δικαιολογία να το υπο­νομεύσει και διαταράξει.

Εξ άλλου, πέραν της χριστιανικής διδασκαλίας που τη διακηρύσσει και την υμνεί, η ανθρώπινη αξία (ως αυταξία) προ­στατεύεται και από το άρθρο 2 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, χωρίς τις διακρίσεις της ανακοίνωσής Σας. Δεν απεμπολούμε επίσης το δικαίω­μά μας στη διαφωνία και τη διαμαρ­τυρία, που όχι μόνο μας το επιτρέπει αλλά και μας το επιβάλλει το Σύνταγ­μά μας (παρ. 4 του άρθρου 120), δεδομένου ότι οι πρόσφατες νομοθε­τικές ρυθμίσεις του Ν. 4301/2014 που αφορούν στο ΠΙΙΕΤ πλήττουν καίρια τα άρθρα του υπ’ αριθμούς 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 109 (απαγόρευση μεταβολής δωρεάς, κωδικέλλου ή διαθήκης).

Φέρεσθε να διαπιστώσατε “με απορία” (και με πρόδηλη την επ’ αυτού διαφωνία Σας) ότι στις σχετι­κές με το επίμαχο θέμα συνεδριάσεις του Δ.Σ. και σε άλλες οργανωμένες δράσεις στην Τήνο συμμετέχουν, “ως μη όφειλαν”, και συμπατριώτες μας του δυτικού δόγματος.

Προφανώς δεν είστε ούτε φυσιογνωμιστές ούτε άτομα υπερφυσικών ικανοτήτων για να καταλάβατε, από τα πρόσωπα, το χριστιανικό δόγμα ενός εκάστου των συμμετασχόντων στη συγκέντρω­ση της 7ης Δεκεμβρίου του 2014 στον αύλειο χώρο του ΠΙΙΕΤ. Κάποια από τα, εντελώς ευάριθμα άλλωστε, παπαγαλάκια της Τήνου, που εξακο­λουθούν να λειτουργούν με τη λογι­κή του 2ου γραφείου επί ημερών δικτατορίας, Σας ενημέρωσαν γι’ αυτό και μάλιστα εσφαλμένα· εκτός και αν συγγραφέας του κειμένου Σας δεν εί­ναι η ΔΙΣ αλλά ο γνωστός άγνωστος εμπνευστής των επίμαχων τροπολο­γιών για να μεταφέρει το θέμα – αγώ­να σ’ ένα “γήπεδο” που νομίζει ότι πι­ότερο τον συμφέρει και πως έτσι θα διασπάσει τον αγώνα μας (που αφο­ρά ολόκληρη την Τήνο μας). Παρέ­λειψαν όμως, σκοπίμως, να Σας πουν ότι: στις επί του φλέγοντος θέματος εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας, πρωτοστατούν οι πλέ­ον πιστοί και φιλακόλουθοι εκ των ορθοδόξων συμπατριωτών μας. Ξε­χνάτε επίσης, ως μη οφείλετε (για να χρησιμοποιήσουμε τη δική Σας ορο­λογία) ότι Εσείς, οι περιβεβλημένοι σχήμα, δεν είστε περισσότερο εκκλη­σία από εμάς τους απλούς πιστούς.

Σας ενημερώνυομε ακόμη ότι εμείς τον Μητροπολίτη μας τον θέλουμε Επίσκοπο και όχι Δεσπότη. Εξ άλλου η φράση Σας “δεν θα επιτρέψουμε” είναι αποκαλυπτική της κυριαρχικής βούλησης της επισήμου (διοικού­σας) εκκλησίας για το ΠΙΙΕΤ και του ρόλου του επικυρίαρχου που αυτή επιφυλάσσει για τον εαυτό της (μετά τη συμπερίληψή του στα εκκλησια­στικά ιδρύματα).

3. Εξηγήστε μας Σας παρακαλούμε: Πώς και γιατί – αφού ισχυ­ρίζεστε ότι, και μετά ψήφιση των (κατ’ εμάς επονείδιστων και ιδιαίτε­ρα βλαπτικών) διατάξεων του νόμου 4301/2014, που αφορούν στο ΠΙΙΕΤ, το Ιερό μας Ίδρυμα διατηρεί την αυ­τοτέλειά του και το αυτοδιοίκητό του – αισθάνεστε την ανάγκη να απαντά­τε εσείς αντί της Διοικούσας Επιτρο­πής του; Αυτό συνιστά αυτοτέλεια και τεκμηριώνει το αυτοδιοίκητό του ή αποκαλύπτει το ετεροδιοίκητό του και την επικυριαρχία Σας επ’ αυτού; Θεωρείτε τα μέλη της αχυράνθρωπους ή τους αντιμετωπίζετε ως φερέφωνα και ενεργούμενά Σας;

 Εκτός και αν αυτό αποτελεί ομολογία αυτοαναίρεσης, αυτοδιάψευσης και έμμεσης αποκάλυψης της πραγματι­κότητας. Και γιατί αν τόσο λαθεύομε όλοι εμείς και οι απόψεις που Εσείς προβάλλετε είναι οι ορθές δεν ανακα­λείτε τη διάταξη που υπήγαγε το ΠΙΙ­ΕΤ στα εκκλησιαστικά ιδρύματα ώστε να πείσετε για την αγνότητα των προ­θέσεών Σας και να επέλθει καταλλαγή και ειρήνευση στην κοινωνία της Τήνου, που βρίσκεται εν βρασμώ και οργή (αμφότερα δικαιολογημένα); Οι διακινούμενες εκ μέρους Σας καινοφανείς θεωρίες του τύπου: μπορεί μεν το ΠΙΙΕΤ να υπήχθη στα εκκλησιαστικά ιδρύματα αλλά δεν αποτελεί εκκλησιαστικό ίδρυμα πέ­ρα από στο σπέρμα της αντίφασης που ενέχουν, ούτε στη λογική, ούτε στην αδήριτη πραγματικότητα αντέ­χουν.

Ομολογουμένως είστε ευρη­ματικοί αλλά δεν είστε (πλέον) πει­στικοί. Εδώ, σχεδόν όλοι, ακράδαντα πιστεύουν ότι υπήρξε εμπαιγμός και περιφρόνηση του τηνιακού λαού, ως προϊόν συμπαιγνίας της διοικούσας εκκλησίας (πρωτοστατούντος του επιχωρίου Μητροπολίτη) με ένα “πει­θήνιο” μέρος του πολιτικού κόσμου και με την κρυφή σύμπραξη εντελώς ολιγάριθμων συμπατριωτών μας, για την ψήφιση των συγκεκριμένων δι­ατάξεων που έχουν βγάλει ολόκλη­ρο το νησί μας στους δρόμους. Και για ποια διαβούλευση μιλάτε όταν όλα έγιναν ερήμην, εν αγνοία και πα­ρά την αντίθετη άποψη (που δεν της δόθηκε η δυνατότητα να εκφρασθεί) της Τήνου και των θεσμοθετημένων οργάνων του νησιού μας. Διαβού­λευση και διαφάνεια σημαίνουν γνώ­ση και ισότιμη συμμετοχή, πλέον του ρυθμίζοντος, και των εκπροσώπων του ρυθμιζομένου (εν προκειμένω: τουλάχιστον της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ και του Δήμου Τήνου).

4. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στε­νέψει επικίνδυνα. Η μέχρι σήμε­ρα συμπεριφορά του επιχώριου Μη­τροπολίτη έχει επιφέρει ουσιαστική διατάραξη των σχέσεών του με τον λαό της Τήνου, για την οποία φέρει την ευθύνη αποκλειστικά ο ίδιος. Υπάρχει όμως ακόμα χρόνος για να συνταχθεί ο επιχώριος Μητροπολί­της με τη συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν παμψηφία) του τηνιακού λαού και για να μπορούν πολιτικοί και μητροπολίτες να είναι ευπρόσδεκτοι στο νησί μας. Πριν, λοιπόν, η ρωγμή γίνει χάσμα και οι αντιδράσεις ανεξέλεγκτες λάβετε πρωτοβουλία για την ανάκληση των συγκεκριμένων διατά­ξεων και επωφεληθείτε από τον λίγο χρόνο που απομένει· συμπαραταχθεί­τε επί τέλους με το νησί μας και τους κατοίκους του για να μπορέσουμε να συνεορτάσουμε με αγάπη και ενότη­τα την εύρεση της Αγίας Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και για να επανέλθει η επιθυμητή ειρήνη και καταλλαγή στην Τήνο μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:28