search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:35
MENU CLOSE

Ιράν: «Ήξεις αφήξεις» για τα πυρηνικά(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

30.10.2009 11:08

Το Ιράν παίζει με τα νεύρα των μεγάλων δυνάμεων, συζητώντας για τα πυρηνικά του, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις προτάσεις τους, αντιπροτείνοντας διαφορετικές διαδικασίες και τελικά κερδίζοντας χρόνο και γλιτώνοντας την επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων ή την εφαρμογή δραστικότερων μέτρων!

Το Ιράν παίζει με τα νεύρα των μεγάλων δυνάμεων, συζητώντας για τα πυρηνικά του, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις προτάσεις τους, αντιπροτείνοντας διαφορετικές διαδικασίες και τελικά κερδίζοντας χρόνο και γλιτώνοντας την επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων ή την εφαρμογή δραστικότερων μέτρων!

Όλος ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία την απάντηση της Τεχεράνης στις προτάσεις που διατύπωσαν συλλογικά Αμερικάνοι, Ρώσοι και Ευρωπαίοι, να γίνεται δηλαδή ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο εξωτερικό για το 75% του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν, κάτι που θεωρήθηκε καλή συμβιβαστική πρόταση. Η Τεχεράνη, αφού έδωσε αντιφατικές ενδείξεις, ανακοίνωσε ότι θα δώσει την οριστική απάντησή της την άλλη βδομάδα…

Το ακριβές περιεχόμενο των προτάσεων και αντιπροτάσεων δεν έχει γίνει βέβαια γνωστό δημοσίως, απλώς διαρρέουν κάποια στοιχεία. Σαφές είναι πως η Τεχεράνη προσπαθεί να αποφύγει για όσο γίνεται περισσότερο χρονικό διάστημα να δώσει μία καθαρή και απερίφραστη απάντηση στην πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ώστε να κερδίσει χρόνο και να απομακρύνει τις απειλούμενες διεθνείς κυρώσεις εναντίον της.

Το θρησκευτικό κατεστημένο τηςΤεχεράνης, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δέχθηκε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ώστε να αποσπάσει εκ των πραγμάτων μία νομιμοποίηση μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες αμφισβητήθηκαν έντονα και το αποτέλεσμά τους καταγγέλθηκε ως προϊόν βίας και νοθείας!

Υπάρχουν βέβαια και τα σκληροπυρηνικά στοιχεία, τα οποία ήθελαν να υιοθετηθεί μια ακόμη πιο ακραία στάση και γι’ αυτό επέκριναν τη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να μη γίνει αποδεκτή καμιά συμφωνία.

Εάν το Ιράν αποδεχόταν κατευθείαν την πρόταση που επεξεργάστηκαν κυρίως οι Αμερικάνοι, οι Ρώσοι και οι Γάλλοι, τότε τα ακραία στοιχεία θα αντιδρούσαν σκληρά, επιμένοντας στην πάγια θέση τους ότι το Ιράν δεν πρέπει να δεχθεί κανέναν συμβιβασμό με τη Δύση.

Έτσι θεωρείται λογικό ότι η Τεχεράνη θα υιοθετούσε μία στάση που να μη δημιουργεί πρόβλημα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα να φαίνεται ότι αρνείται να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της.

Η πρόταση

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, η πρόταση που απευθύνθηκε στην Τεχεράνη περιλάμβανε την υποχρέωση του Ιράν να αποστείλει τα 1.200 κιλά από το γνωστό απόθεμα των 1.500 κιλών που διαθέτει σε χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία και τη Γαλλία ώς το τέλος του χρόνου. Εκεί θα γινόταν ο παραπέρα εμπλουτισμός του ουρανίου, με τρόπο ο οποίος θα το καθιστούσε δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικές κεφαλές, και το υλικό θα επιστρεφόταν στο Ιράν για να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικούς αντιδραστήρες για ειρηνικούς σκοπούς…

Αντίθετα με τις απόψεις που εκφράζουν κυρίως η ισραηλινή κυβέρνηση και ακραίοι κύκλοι των δύο κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι διατύπωσε την ελπίδα ότι τελικά το Ιράν θα δώσει το πράσινο φως στην πρόταση που του έγινε, καθώς οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι θετικές, έστω και αν παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για να διευκρινιστούν.

Ο Ελ Μπαραντέι πιστεύει ότι ο αμφισβητούμενος πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑΗΠΑΗΠΑ και τις δυτικές χώρες, αλλά και γενικότερα με τη διεθνή κοινότητα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21