search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41
MENU CLOSE

Ένα βήμα πριν την έξοδο ο Παπανδρέου, με ομαδικά πυρά κατά Σαμαρά – Βενιζέλου (videos)

18.12.2014 19:51
Ένα βήμα πριν την έξοδο ο Παπανδρέου, με ομαδικά πυρά κατά Σαμαρά – Βενιζέλου (videos) - Media

Την απόφαση του να ηγηθεί νέου πολιτικού σχήματος,  φωτογράφισε με μεγαλύτερη έμφαση από την Κοζάνη ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας με αφορμή την έκθεση του ιδρύματος «Ανδρέα Παπανδρέου» επέκρινε με δριμύτητα την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

 
Την απόφαση του να ηγηθεί νέου πολιτικού σχήματος,  φωτογράφισε με μεγαλύτερη έμφαση από την Κοζάνη ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας με αφορμή την έκθεση του ιδρύματος «Ανδρέα Παπανδρέου» επέκρινε με δριμύτητα την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κρυφτεί αλλά θα υπερασπίζεται τις ιδέες και τις απόψεις του, ενώ κάλεσε τους πολίτες σε μια νέα αυτοοργάνωση προκειμένου να οδηγηθεί η κοινωνία στην μεταπελατειακή Ελλάδα.

«Τα αντιμνημονιακά καλλιστεία στα οποία επιδόθηκαν και οι μεν και οι δε, οδηγούν την Ελλάδα σε απαράδεκτο και επικίνδυνο αδιέξοδο μιας και δεν απαντούν στα πραγματικά διακυβεύματα. Για αυτό και απέναντι σε κάθε συντήρηση, αριστερή και δεξιά, τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που μιλάνε για τη «Μεταμνημονιακή Ελλάδα» και διαγωνίζονται σε μία δήθεν φιλολαϊκή ρητορική,
συντασσόμαστε με όλους εκείνους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να μιλήσουν και να αγωνιστούν, να δουλέψουν, για την απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα».
 
Η σκληρή επίθεση σε Σαμαρά – Βενιζέλο συνεχίστηκαν, δείχνοντας ότι ο ΓΑΠ έχει χαράξει τον δρόμο της φυγής από το ΠΑΣΟΚ: « Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, απέτυχαν να την οδηγήσουν στην «επόμενη μέρα», παρά την διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι, οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση μας το 2010 όλοι αυτοί που μας έκαναν και μαθήματα διαπραγμάτευσης.»
 
«Όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση, να γίνουμε η Αλλαγή που ονειρευόμαστε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : « Πολιτική αποστολή μας, δέσμευση και υποχρέωση μας, είναι να σφυρηλατήσουμε ξανά τη συμμαχία αυτή, να την εκφράσουμε πολιτικά».
 
Στην ομιλία του εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι ξήλωσαν τις μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ενώ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ μετά το 2012 δεν υπερασπίστηκε την πολιτική του. Σημείωσε ακόμα πως «για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει χρόνος, αν έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον.»
 

  • Το κλείσιμο της ομιλίας του είναι ενδεικτικό για το κόμμα που κυοφορείται: « Είναι τώρα η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την «Μεταπελατειακή Ελλάδα», την Ελλάδα των αξιών. Η δύναμή μας, όταν αποτινάξουμε την ηττοπάθεια, όταν συμμετέχουμε, όταν αυτοργανωθούμε, όταν δικτυωθούμε, όταν δεν περιμένουμε τη λύση από αυτόχθονες ή έξωθεν σωτήρες, η δύναμη όλων σας, όλων μας, δεν είναι απλά μια φωνή διαμαρτυρίας, είναι μια δύναμη – φορέας μιας δυναμικής πρότασης, είναι δύναμη παραγωγική, δημιουργική, είναι και μια δύναμη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα της χώρας και του Ελληνικού λαού, και μαζί,  μια δύναμη προσφοράς, αλληλεγγύης, δημιουργίας, που ενώνει απέναντι στις αντιλήψεις των κάθε λογής κατεστημένων. Αυτή η προσπάθεια, είναι που έχει αξία και σημασία. Για αυτήν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Για αυτήν, αξίζει κάθε πρωτοβουλία. Για τις αξίες μας, την ιστορία μας, αξίζει κάθε πρωτοβουλία.»
     
  • Για το δικό του ρόλο είπε: «Προσωπικά πάντα προτίμησα τον δύσκολο δρόμο. Αν στον δύσκολο δρόμο έκανα λάθη – προσπάθησα πάντα να μείνω πιστός σε αυτόν.Ακόμα κι αν με έφερε πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα της συντήρησης και της αδράνειας. Έχω μάθει να φωνάζω αυτά που πιστεύω. Να τα λέω παντού με συνέπεια: στην παρέα, σε συνεντεύξεις, σε δηλώσεις, στο προεκλογικό μπαλκόνι. Και να παλεύω για αυτά, για να γίνουν πράξη οι αξίες μας, σήμερα. Επιμένω μέχρι κεραίας στις δημοσιοποιημένες ξεκάθαρες θέσεις μου. Όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση.  Κινηματικά, στη βάση. Με αυτοοργάνωση. Με συμμετοχή. Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε.» 
  • Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του διαφοροποιήθηκε από τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και τους σκοπούς που υπηρετεί: «Δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση.» 
  • Για την προεδρική εκλογή τόνισε: « Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή η πρόταση που κατέθεσα προ ημερών, είναι πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν τη χώρα και μαζί είναι πρόταση προοπτικής και μιας βιώσιμης πορείας. Και βεβαίως – για την διασφάλιση μιας βιώσιμης πορείας για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.» 
  • Και επέμεινε στην πρόταση συγκρότησης εθνικής συνεννόησης λέγοντας:

       «Να καταστεί άμεσα δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα    πρέπει:
–          Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
–          Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
–          Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση – προτείνω και διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας –  για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
–          Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
–          Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
–          Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα». 

  • Προχωρώντας στην πιο οξεία κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά χαρακτήρισε αδιανόητη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα: « Είναι αδιανόητο για μένα, πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης και μετά από όσα περάσαμε, να βρισκόμαστε ως χώρα στη σημερινή θέση. Αδιανόητο. Αντί για έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και τρία χρόνια, να έχουμε παράταση με άδηλη έκβαση και επαναφορά σεναρίων εξόδου από το ευρώ. Αντί για ευτυχή κατάληξη της αξιολόγησης των πεπραγμένων, που θα οδηγούσε στην υιοθέτηση εδώ και μήνες εκ μέρους των εταίρων μας, μιας Στρατηγικής Συμφωνίας που θα είχαμε εμείς διαμορφώσει με δική μας πρωτοβουλία, Συμφωνία που θα αποτελούσε παράλληλα και ένα Εθνικό Συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό για τα παραπέρα βήματα που καθιστούν την Ελλάδα χώρα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης,  σήμερα να μην υπάρχει καμία Συμφωνία, κανένα Σχέδιο, μόνο αβεβαιότητα. Γι' αυτό, πιστεύω βαθειά, ότι χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση.» 
  • Τέλος για πρώτη φορά επέκρινε τόσο σκληρά τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον τρόπο που χειρίστηκε την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χρεώνοντας του προφανώς την δημοσκοπική αποσύνθεση του κόμματος: «Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, σαφές προγραμματικό και δεσμευτικό πλαίσιο, όχι κείμενα που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια και τις θέσεις. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, ακόμα πιο συλλογικές αποφάσεις, δεν μπορεί να σημαίνει κατάργηση κάθε έννοιας κυβερνητικής συλλογικότητας. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στη Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες, δεν μπορεί να σημαίνει υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες.» 

Προφανώς η νέα επίθεση Παπανδρέου και μάλιστα αυτές τις στιγμές θα βρει σκληρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προγραμματίσει ομιλία την Κυριακή στη Καβάλα…

Φωτογραφίες και βίντεο από το kozan.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:39