search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:42
MENU CLOSE

Μεταρρύθμιση που σκοτώνει

21.12.2014 22:00
oldphotos22077291419015230.jpg

Προς τη «δόξα» τραβά η μεταρρύθμιση που σκοτώνει – και κυριολεκτικά – τα πανεπιστήμια. 

Προς τη «δόξα» τραβά η μεταρρύθμιση που σκοτώνει – και κυριολεκτικά – τα πανεπιστήμια. Πέραν των τεράστιων προβλημάτων, όπως η αδυναμία λειτουργίας των ΑΕΙ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρατηρείται το εξής φαινόμενο, στο οποίο ο «υπουργός των απολύσεων» Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο «σηκώνω τα χέρια ψηλά» Ανδρέας Λοβέρδος «κλείνουν τα μάτια».

Η μεταρρύθμιση που «σκοτώνει» τα ΑΕΙ θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές 150 καρκινοπαθών, που λαμβάνουν θεραπεία από το Αρεταίειο νοσοκομείο. Οι δύο τεχνολόγοι ακτινοθεραπευτές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και τη δουλειά τους την κάνουν άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι, χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση, με τη βοήθεια δύο άπειρων τεχνολόγων ακτινοθεραπευτών που έχουν προσληφθεί μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) και οι συμβάσεις τους ανανεώνονται κάθε δύο μήνες. Οι περίπου 150 καρκινοπαθείς πρόκειται να βρεθούν ακόμη και σε εξάμηνη αναμονή.

Μπορεί οι δύο τεχνολόγοι ακτινοθεραπευτές του Αρεταίειου να είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την κινητικότητα (και να μην χάσουν τη θέση τους, απλώς να αλλάξουν… ειδικότητα), αλλά δεν το έκαναν, για «ηθικούς λόγους» όπως μας λένε, καθώς δεν είχαν προκηρυχθεί θέσεις για τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Προφανώς, στο όνομα της «μεταρρύθμισης», η «μαμά» τρόικα και η κυβέρνηση μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Όλα αυτά διότι, όπως έμαθε το «Ποντίκι», θεραπεία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες μπορεί να κάνει μόνο το εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς μπορεί να προκληθούν παρενέργειες στον ασθενή, όπως είναι η καταστροφή υγιών κυττάρων.

«Εφόσον απολυθούν οι δύο τεχνολόγοι ακτινοθεραπευτές, θα υπολειτουργούμε. Τα δύο άτομα που έχουμε μέσω ΕΛΚΕ μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να σταματήσουν, να τους “κόψουν”», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντής του τμήματος Ιωάννης Κούβαρης. «Έχουμε επεκτείνει το ωράριό μας για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να τους απορροφήσουμε όλους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ένας εκ των δύο τεχνολόγων ακτινοθεραπευτών, που απολύεται προσεχώς, ο Νίκος Χριστόγιαννης, μας είπε: «Προσφέρουμε υψηλού επιπέδου παροχές υγείας, διδακτικού έργου και ερευνών. Όσες διαθεσιμότητες και αν προκύψουν, εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στο έργο μας να βοηθάμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Δεν έχουμε πρόβλημα με τη μεταρρύθμιση, αλλά θέλουμε να γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και όχι την απαξίωσή του και τη στέρηση του δικαιώματος να ζήσει».

Στις 8 Ιανουαρίου λήγει η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, ωστόσο, λόγω της διαδικασίας προκαταβολής της μισθοδοσίας στο Δημόσιο, ο εκκαθαριστής αποδοχών θα τερματίσει τη μίσθωση των υπαλλήλων στις 27 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα ΑΕΙ θα αντιμετωπίσουν ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα λειτουργίας τα τελευταία χρόνια. Οι 399 άνθρωποι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φαίνεται πως, ακόμη κι αν επιστρέψουν στις θέσεις τους, δεν θα αρκούν για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος.

Τι κι αν έχουν μειωθεί οι προϋπολογισμοί τους από την αρχή του μνημονίου 25% κατά μέσο όρο; Φέτος, πρώτη φορά οι πρυτάνεις ομόφωνα καταγγέλλουν την κυβέρνηση τονίζοντας πως από το 2015 δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Το μεγαλύτερο παρασκήνιο υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου τα ηνία ανέλαβε ο Θεόδωρος Φορτσάκης και ως «γαλάζιο παιδί» έτρεξε γρήγορα τη διαπραγμάτευση με Λοβέρδο και Μητσοτάκη αξιοποιώντας τις επαφές του με την κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης επιμένει

Προς το παρόν οι διαρροές λένε πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δεν αποδέχεται την αξιολόγηση που έκανε ο Λοβέρδος με την ιδιωτική εταιρεία ΤΕC». Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της ιδιωτικής εταιρείας ήταν πως το ΕΚΠΑ έχει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό, όπως και η πλειονότητα των ΑΕΙ. Αυτό ισχυρίστηκε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος το Σάββατο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τόνισε πως «είναι δέσμευση της κυβέρνησης να μην απολυθεί κανείς». Το θέμα, φυσικά, είναι… ποια κυβέρνηση εννοεί.

Τη Δευτέρα ο Φορτσάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τα μέλη της Συγκλήτου, τους κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών και τους διοικητικούς, στην οποία χαρακτήρισε… ανίκανη την – «κολλητή» του – κυβέρνηση. Εκεί τόνισε πως «τα ΑΕΙ έχουν ανάγκη ενίσχυσης και το ΕΚΠΑ χρειάζεται ακόμη 9,5 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει». Να σημειωθεί πως από χθες (σ.σ.: Τετάρτη) άρχισε η 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ που δέχτηκαν «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη με τη διαθεσιμότητα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:41