search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:19
MENU CLOSE

Νέες εκδόσεις

30.08.2010 04:29
Νέες εκδόσεις - Media

Οι μηχανόβιοι / Για την κυρία Σάντμπλουμ / Οι φύλακες του Μυστικού / Δελφοί / Η όψη του σκότους

Οι μηχανόβιοι

Ιστορίες Πάθους και Αλητείας

Έρευνα –Συλλογή: Κώστας Ζαχαρόπουλος

Ηλίας Μπαρμπίκας

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 300

Μια ανθολογία… ταχύτητας, γεμάτη μαρσαρίσματα, κοντέρ, κόντρες, σούζες και κυρίως έντονο πάθος για ζωή που βρίσκει ιδεολογική διέξοδο στη δύναμη της μηχανής και τη μέθη του ιλίγγου. Μια σειρά από μηχανόβιους διαφόρων κατηγοριών, κλίσεων και τάσεων μιλούν με την πιο τρυφερή γλώσσα για τις μηχανές τους, το απόλυτο κι επικίνδυνο αντικείμενο ενός πόθου που ακροβατεί πολλές φορές μεταξύ ζωής και θανάτου. Η ιδέα είναι καταπληκτική: οι δυο επιμελητές του τόμου βρέθηκαν κι απλώθηκαν σε ένα δίκτυο μηχανόβιων, από τους οποίους ο καθένας είχε να διηγηθεί μιαν ιστορία…πάθους γι’ αυτά τα γοητευτικά βουερά δίκυκλα! Δίχως δυσκολία φαίνεται πώς η μηχανή είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό συγκοινωνιακό μέσο, κάτι πιο ζωντανό από μέταλλα κι ελαστικά, κάτι που κρύβει πολύ περισσότερα από αυτό που νομίζουμε όλοι εμείς, που η μοναδική σχέση μας με τις μηχανές είναι να τις βλέπουμε να περνούν και να χάνονται από μπροστά μας. Σαν δαίμονες ή σαν θαύμα… Το μοναδικό αυτό βιβλίο βασίζεται σε βιωματικές αφηγήσεις, κι αυτό τελικά τους χαρίζει μιαν αφηγηματική λύτρωση, αλλά και μια ζωντάνια απαστράπτουσα που σε ελκύει να ταξιδέψεις και με τη μηχανή της επόμενης ιστορίας… Οι επιμελητές έχουν χωρίσει σε βασικές ενότητες το θέμα «Μηχανόβιος» και ανάλογα με το περιεχόμενο της αφήγησης, την εντάσσουν ανάλογα. Για παράδειγμα στην ενότητα «Ηρωισμοί» περιλαμβάνονται διάφορες αποκοτιές με μηχανές, στην ενότητα «Μπάτσοι», ιστορίες με παρενόχληση και τσαμπουκάδες εναντίον των μπάτσων – τους χωρίζει μια βαθύτατη κόντρα η οποία καλλιεργείται και υποστηρίζεται και από τη μεριά των μπάτσων. Μια έξυπνη ανθολογία, ωραία στημένη, με ακόμα ωραιότερες ιστορίες. Ένα ταξιδιάρικο, άναρχο κι επικίνδυνο –ό,τι σχετίζεται με το πάθος ενέχει κινδύνους…– ανάγνωσμα!

Στέλιος Παπαγρηγορίου

Για την κυρία Σάντμπλουμ

Εκδόσεις: Τόπος

Σελ.: 134

Μάλλον το πρώτο πεζογραφικό εγχείρημα του συγγραφέα, αυτό δεν καταφέραμε να το διακριβώσουμε προσπαθώντας να αντλήσουμε την πληροφορία από το βιογραφικό, στο οποίο θεωρήθηκε πιο απαραίτητο να μας πληροφορήσουν για τον λόγο, για τον οποίο κόπηκε ο νεαρός συγγραφέας από την… Εθνική Σχολή Μπαλέτου! Αν και γεννημένος στην Κρήτη, διαλέγει για ήρωά του έναν ηλικιωμένο αστυνομικό από τη Βαλτιμόρη. Το θέμα του φιλόδοξο, παρά το γεγονός ότι το πορτραίτο του αστυνομικού φιλοτεχνείται με όλα εκείνα τα στερεότυπα χαρακτηριστικά της αμερικάνικης αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένας μεσήλικας μπάτσος λοιπόν έρχεται αντιμέτωπος με την ηλικία του (πώς περνάει η ζωή; σαν νεράκι…) και η νέα αίσθηση του χρόνου τον τρομοκρατεί κανονικά. Η πρώτη αντίδραση για έναν κωλοπετσωμένο μπάτσο από τη Βαλτιμόρη που είναι ταυτόχρονα και πετυχημένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα μέσα από μια αξιοπρεπή συνταγή κυνισμού, χιούμορ αλλά και με τη βοήθεια της κυρίας Σάντμπλουμ που τον ψυχαναλύει. Ο αστυνομικός έρχεται αντιμέτωπος με την αφόρητη ιδέα της παρακμής, στο σημείο εκείνο του βίου που το μέλλον στενεύει ασφυκτικά, έτσι που να σου κόβεται η αναπνοή. Η κυρία Σάντμπλουμ συμβουλεύει τον συμπαθή μπάτσο να καταγράφει την καθημερινότητά του σε ένα ημερολόγιο. Η γραφή μέσα από την οποία ζωντανεύει η καθημερινότητα του μπάτσου έχει νεύρο, ενδιαφέρον και ουσία. Η περίπτωση του Παπαγρηγορίου σαν συγγραφέα δεν είναι καθόλου αδιάφορη. Το γεγονός ότι πραγματεύεται ένα θέμα ξένο προς τη δική μας πραγματικότητα, τόσο στην εξωτερική του υπόσταση όσο και στα πολιτισμικά του χαρακτηριστικά, ξενίζει αρχικά, αλλά με μια δεύτερη σκέψη, αποκαλύπτει συγγραφικές ικανότητες που αν εξελιχθούν δίχως… απρόοπτα, σίγουρα θα μας εκπλήξουν ευχάριστα!

David Gibbins

Οι φύλακες του Μυστικού

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σελ.: 568

Όλα τα παρόμοια βιβλία περιπέτειας κυρίως βασίζονται σ’ έναν κανόνα, και αυτός είναι το παρελθόν. Κάτι που έχει σκεπαστεί από τη σκόνη του χρόνου, ξεθάβεται κι έρχεται στο φως μια νέα ιστορία που δεν μπορεί παρά να ενθουσιάσει τους πάντες. Αυτά τα βιβλία έχουν σαν αποκλειστικό αποδέκτη πρώτα το κοινό, το μεγάλο αναγνωστικό κοινό, και σαν στόχο την επιτυχία και δευτερευόντως τη λογοτεχνία. Ωστόσο, φαίνεται να έχουν καθιερώσει ένα ιδιότυπο λογοτεχνικό είδος που αφορά όλους εκείνους που συναρπάζονται από ιστορίες μυστηρίου με μια δόση ιστορικής αλήθειας, γαρνιρισμένης με περιπέτεια και σερβιρισμένης με μυστήριο. Ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου είναι αρχαιολόγος και μάλιστα αυθεντία στην εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων και καταποντισμένων πόλεων! Πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, ήταν καθηγητής πανεπιστημίου στην Αγγλία και δίδασκε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και των Πολιτισμών. Ο ήρωας του βιβλίου είναι θαλάσσιος αρχαιολόγος και σε μια κατάδυσή του στις Αιγυπτιακές ακτές ανακαλύπτει στα βάθη του πόντου ένα απίθανο εύρημα, τη σημασία του οποίου δεν γνωρίζει προς ώρας ούτε ο ίδιος. Αυτή του η ανακάλυψη θα τον συνδέσει με τον προπάππο του, υπολοχαγό του Βρετανικού Βασιλικού Μηχανικού που χάθηκε στα βάθη μιας ζούγκλας της Ινδίας το 1879. Το πνεύμα της περιπέτειας και του μυστηρίου πρωταγωνιστεί σ’ αυτό το βιβλίο, όπου κάποια δόση πραγματικών ιστορικών περιόδων και γεγονότων μπερδεύεται με τη φαντασία που εμπνέεται από τις επιστήμες της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας.

Σάντρο Ντελ’ Όρκο

Δελφοί

Μετάφραση: Κούλα Καφετζή

Εκδόσεις: Μελάνι

Σελ.: 318

Πριν ο παγκοσμίου φήμης ιδιωτικός αστυνομικός Έγκον Χιαράφτερ αναλάβει δράση σε αυτή την ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται στους Δελφούς, ένας άντρας-πνεύμα (αφού παρακολουθούμε μόνο τη σκέψη του), μάς περιγράφει μια σχεδόν ονειρική περιπέτειά του στο Μουσείο των Δελφών με μια γυναικεία ύπαρξη, σάρκινη και γοητευτική, η οποία τον παρασύρει με τη σαγήνη αλλά και την επικίνδυνη υπόσχεση της αποκάλυψης ενός μυστικού, στις εσωτερικές και υπόγειες αίθουσες του Μουσείου. Από τη μεταφυσική διήγηση του άντρα-πνεύματος, επανερχόμαστε στην πραγματικότητα. Ο διευθυντής του Μουσείου, πανικοβλημένος, προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα της υπόθεσης στον ιδιωτικό ντετέκτιβ, του οποίου ζητά τη διακριτική συνδρομή. Η παράξενη όσο και σκανδαλώδης υπόθεση δεν πρέπει να φτάσει στη δημοσιότητα για κανέναν λόγο. Ένα ζευγάρι εισήλθε στο Μουσείο παραβιάζοντας όλα τα υπερσύχρονα ηλεκτρονικά συστήματα συναγερμού. Οι θησαυροί του Μουσείου έμειναν ανέγγιχτοι και δεν σημειώθηκε καμιά ζημιά. Ωστόσο -κι εδώ το παράδοξο παίρνει διαστάσεις- απ’ τους ανθρώπους του Μουσείου έγιναν αντιληπτά, εμφανή σημάδια μιας ερωτικής συνεύρεσης. Αυτή η φαινομενικά αλλόκοτη ιστορία, αν και προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, δεν τον προϊδεάζει για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια της υπόθεσης. Ο Έγκον Χιαράφτερ προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη εκείνα που θα τον οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το αίνιγμα θαρρείς και γίνεται πιο σκοτεινό και περίπλοκο, όσο τα στοιχεία συγκεντρώνονται. Ο αστυνομικός μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα σ’ έναν πραγματικό και σ’ έναν φανταστικό κόσμο. Το μυστήριο αυτής της αστυνομικής περιπέτειας φωτίζεται από το Δελφικό τοπίο με το λαμπερό του φως.

Μάικλ Γκρεγκόριο

Η όψη του σκότους

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 562

Δυο λόγια για τους συγγραφείς: με το όνομα «Μάικλ Γκρεγκόριο» συνυπογράφουν ο Μάικλ Τζέικομπ και η Ντανιέλα Γρεγκόριο, ένα αντρόγυνο που ζει στην κεντρική Ιταλία. Όπως και στα προηγούμενα βιβλία τους, πρωταγωνιστής των υποθέσεων είναι ο εισαγγελέας Χάνο Στιφένιις. Το συγγραφικό δίδυμο γράφει ιστορίες αστυνομικές με έντονο το ιστορικό στοιχείο. Και στο παρόν, όπως και το αμέσως προηγούμενο βιβλίο τους «Μέρες εξιλέωσης», η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Πρωσία, την εποχή που η χώρα καταλαμβάνεται από τις στρατιές του Μεγάλου Ναπολέοντα. Ο στρατάρχης λεηλατεί πέρα απ’ όλα τα άλλα, και τα αποθέματα σε κεχριμπάρι που διαθέτει η Πρωσία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολυέξοδη εκστρατεία του στην Ισπανία. Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν κληθεί να συλλέξουν το κεχριμπάρι, εξαφανίζονται ή βρίσκονται δολοφονημένες. Οι Γάλλοι, μπροστά σ’ αυτό το μυστήριο, καλούν τον πολύπειρο εισαγγελέα Χάνο Στιφένιις και του αναθέτουν τη διαλεύκανσή του. Η υπόθεση μοιάζει να είναι η πιο παράδοξη από όσες έχει αντιμετωπίσει στη γεμάτη δράση καριέρα του. Ο εισαγγελέας στη διάρκεια των ερευνών του στρέφει τις υποψίες του στους Πρώσους εθνικιστές, ακόμα και στους ίδιους τους Γάλλους, αλλά έρχεται αντιμέτωπος και με τις προκαταλήψεις εκείνες που θεωρούν ότι στο κεχριμπάρι φυλάσσονται πανάρχαιες μορφές ζωής! Στην προσπάθεια αποκάλυψης του μυστηρίου, έρχεται στο φως η αποτρόπαια επιθυμία ενός επιστήμονα που κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά, ο οποίος δολοφονεί τις γυναίκες στην προσπάθειά του να βρει εκείνη που θα κυοφορήσει το τέλειο έμβρυο… Ένα θρίλερ που αναφέρεται στις παρανοϊκές ιδέες των ναζιστών περί Αρείας φυλής.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [[email protected]]

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:17