search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:57
MENU CLOSE

Γαλάζια μπουμπούκια στους δρόμους

22.12.2014 22:00
oldphotos19336721419260125.jpg

Μετά την ανάληψη καθηκόντων του γραμματέα της Ν.Δ. από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, τα φυτώρια της μαραμένης Δεξιάς προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εκλογές – όταν γίνουν.

Μετά την ανάληψη καθηκόντων του γραμματέα της Ν.Δ. από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, τα φυτώρια της μαραμένης Δεξιάς προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εκλογές – όταν γίνουν.

Τα «γαλάζια» παιδιά που… επιστρατεύονται για το «καλό» της παράταξης είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τόλης Μπακόλας.

Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα… τρία τον Σαμαρά, καθώς, φυσικά, τους περιμένουν και κομματικές «θεσούλες».

Το πρώτο όνομα στην ΟΝΝΕΔ είναι το «πρωτοπαλίκαρο» του Παπαμιμίκου και γνήσιο τέκνο του κομματικού «σωλήνα» της Ν.Δ. Σάκης Ιωαννίδης, ο οποίος, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, δεν θα «κατέβει» στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα επιστρατευθεί στην απέλπιδα προσπάθεια να «πειστεί» το… πόπολο ότι ο Σαμαράς είναι «μεγάλος ηγέτης». Δύσκολη δουλειά, αν σκεφτεί κανείς πως στερείται εμπειρίας και σοβαρών πολιτικών επιχειρημάτων.

Όπως λένε κάποιες πηγές στο «Ποντίκι», ο Ιωαννίδης ταυτίζεται με το δόγμα «νόμος και τάξη» και τον… αυταρχισμό, που αποτυπώνεται σε πάγιες θέσεις της Ν.Δ. για τα πανεπιστήμια. Αυτό φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ εβδομάδων στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, στην οποία πρότεινε την ίδρυση ειδικών σωμάτων ασφαλείας – πανεπιστημιακής αστυνομίας δηλαδή – που θα κάνουν «face control» για το ποιος μπαίνει και βγαίνει… ελεύθερα στα πανεπιστήμια.

Δεδομένου ότι η ΔΑΠ είναι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, ο Ιωαννίδης έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο να επιβάλει μέσω της ΟΝΝΕΔ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τις απόψεις της Ν.Δ. και μετά… «βλέπουμε». Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και η αύξηση των ιδιωτικών χορηγιών για την Παιδεία.

Ο «παντειακός» Ιωαννίδης, θερμός υποστηρικτής του Κώστα Καραμανλή, την περίοδο του οποίου «ξεπετάχτηκε» και επέβαλε το δικό του καθεστώς στο Πάντειο, ήταν αυτός που έστρεψε τη «γαλάζια» νεολαία προς τον Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009. Αξιοποίησε τη μεγάλη δύναμη της ΔΑΠ στο Πάντειο και έδωσε γραμμή στα μέλη να ψηφίσουν Σαμαρά, συμπαρασύροντας στην ίδια «κατεύθυνση» κι άλλα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, από το οποίο προέρχεται ο νυν υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τόλης Μπακόλας.

Απολιτίκ…

Ο Μπακόλας, ως υπεύθυνος της ΔΑΠ, βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τον Ιωαννίδη. Ο εν λόγω προσπαθεί να διατηρήσει το απολιτίκ στυλάκι, το οποίο προωθείται και αποθεώνεται επί πολλά χρόνια από τη «γαλάζια» νεολαία. Στο πλαίσιο αυτού του στυλ παρεμβαίνει αποτρεπτικά κατά των καταλήψεων των φοιτητών στα ρημαγμένα πανεπιστήμια και σε κάθε είδους κινητοποιήσεις για την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ αποτάσσεται τη «ρετσινιά» ότι είναι νεοδημοκράτης, λέγοντας πως «δεν έχουμε σχέση με τη Ν.Δ.».

Ο Μπακόλας ήταν ο «εκλεκτός» του Σάκη Ιωαννίδη για την ανάληψη της… καρέκλας που εκείνος άφησε κενή για να ανέβει ακόμη ένα σκαλοπατάκι στις τάξεις της Ν.Δ. Ο Σαμαράς, παρότι ο Μπακόλας είναι «νέος ακόμη», φαίνεται πως «παρακολουθεί» τόσο τη δική του πορεία όσο και την πορεία του άλλου «μπουμπουκιού» της Νέας Δημοκρατίας, του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Ο «κολλητός»

Ο τελευταίος φαίνεται να παίζει με αξιώσεις και εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς είναι ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Πρόκειται για τον – πολιτικά – «κολλητό» του Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος από μέλος της Ν.Δ. έγινε πρόεδρος των νεολαιών όλων των κομμάτων που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Είχε ακόμη θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες ευρωεκλογές, ως ο νεότερος υποψήφιος ευρωβουλευτής, και βεβαίως «προσκύνησε» κατ’ επανάληψη τον Γιούνκερ. «Όταν ακούς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μιλάει για την Ευρώπη, νιώθεις ότι είναι κομμάτι από την Ιστορία της. Καθήκον της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) να τον κάνουμε κομμάτι από το μέλλον της», είχε πει ύστερα από μία συνάντησή τους.

Πηγές του «Π» τονίζουν πως θεωρείται μαζί με τον Ιωαννίδη το πρόσωπο στο οποίο ποντάρουν πολλά στη Ν.Δ. για να πουλήσουν… αλλαγή και ανανέωση του γερασμένου στελεχικού δυναμικού της. Παρότι τώρα «παίζει» στο ευρωπαϊκό γήπεδο, δεν αποκλείεται η Ν.Δ. να τον τραβήξει στο εσωτερικό, ώστε να αναλάβει να παρουσιάσει το «νέο» κομματικό πρόσωπο. Προς το παρόν ασχολείται φουλαριστός με το ΕΛΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύνοδος κορυφής των κεντροδεξιών νεολαιών Ευρώπης και Αμερικής, με τη συμμετοχή πενήντα ηγετικών στελεχών, στην Ουάσιγκτον στις 14 Νοεμβρίου.

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και τη νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία, η Νεολαία του ΕΛΚ (YEPP) έδωσε έμφαση, όπως πληροφορούμαστε, στην οικοδόμηση ενός διατλαντικού κεντροδεξιού συνασπισμού με αντικείμενο τα παγκόσμια προβλήματα ασφάλειας και τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ιωαννίδης και Κυρανάκης συναντήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο των προέδρων νεολαιών του ΕΛΚ στο Ζάππειο, της οποίας το πρόγραμμα σχεδίασαν από κοινού. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με ποιες μεθόδους τα νέα φυντάνια του κομματικού σωλήνα προσπαθούν να εμπορευθούν την ανανέωση ενός γερασμένου και πολιτικά καταπονημένου κόμματος.

Φιλόδοξη προσπάθεια, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα προβλήματα στον χώρο της Ν.Δ. αυξάνονται και πληθύνονται και θα μεγεθυνθούν πολύ περισσότερο μετά την επερχόμενη εκλογική ήττα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:43