search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:38
MENU CLOSE

Μαριάνο Ραχόι ο… μεταρρυθμιστής

22.12.2014 22:00
oldphotosraxoi1419260583.jpg

«Εύρηκα!» σκέφτηκε ο Μαριάνο Ραχόι και χαμογέλασε. 

«Εύρηκα!» σκέφτηκε ο Μαριάνο Ραχόι και χαμογέλασε. Τι θα κάνει με την απροσδόκητα σθεναρή αντίσταση που συναντάει η κυβέρνησή του από τις τοπικές ηγεσίες και τα κοινοβούλια στα σχέδιά του γύρω από το fracking (την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με τη μη συμβατική μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης);

Και η απάντηση – η πλέον αναμενόμενη «λύση» για μια δεξιά κυβέρνηση προτού προσφύγει στο ντου και ξύλο – είναι: Θα τους εξαγοράσουμε! Διότι, σκέφτονται, ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να αντισταθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ;

Η ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε μια νέα «μεταρρύθμιση», η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου, σχετικά υψηλού φόρου που θα αποδίδεται στις περιοχές στις οποίες θα γίνεται εξόρυξη. Έτσι για παράδειγμα τα Κανάρια Νησιά – εάν δεχτούν την Repsol στα… νερά τους – θα λαμβάνουν περί τα 300 με 400 εκατομμύρια τον χρόνο (!), ένα ποσό που σίγουρα είναι δελεαστικό για την αυτοδιοίκηση.

Την ίδια ώρα, το νέο φωτογραφικό «νομοσχέδιο» προβλέπει μια γενναιόδωρη αποζημίωση του εκάστοτε ιδιοκτήτη γης που θα απαλλοτριωθεί. Φυσικά, όλα αυτά τα χρήματα οι κοινότητες θα τα λάβουν εάν και εφόσον οι ενεργειακές εταιρείες αποφασίσουν τελικά να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Με άλλα λόγια για όσο διάστημα προχωρούν στη «διερεύνηση» – με τις γνωστές αμφιλεγόμενες μεθόδους –, αυτοδιοίκηση και κάτοικοι δεν παίρνουν μία.

Το μόνο πρόβλημα για τον Ραχόι είναι ότι κάποιοι δεν εξαγοράζονται τόσο εύκολα. Είναι αλήθεια πως η «ισπανική δικαιοσύνη» έχει ταχθεί στο πλευρό των κυβερνητικών σχεδίων, απορρίπτοντας τόσο την προσφυγή των Κανάριων Νησιών όσο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσαν οι διοικήσεις της Καντάμπρια, της Ριόχα, της Ναβάρα και της Καταλονίας, και οι οποίες στόχευαν στο έμμεσο «πάγωμα» του fracking μέσω μιας σειράς εμποδίων που θα αποθάρρυναν τελικά τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Ωστόσο, όσοι αντιστέκονται στο fracking εμφανίζονται αποφασισμένοι: Λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου «φόρου», χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες, τα Κανάρια Νησιά, εκεί όπου η ένταση είναι μεγαλύτερη και όπου είχαν προσπαθήσει να κάνουν δημοψήφισμα για το ζήτημα, αλλά έφαγαν… πόρτα από τη «δικαιοσύνη», έστειλαν το εξής μήνυμα: «Στα νησιά δεν έχουμε κρεμάσει ούτε πωλητήριο, ούτε ενοικιαστήριο».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35