search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:22
MENU CLOSE

Αστυνομία «νεύρων» στην Ε.Ε.(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

30.10.2009 11:20

Ταξιδεύετε συχνά με αερο πλάνο; Σας νευριάζουν οι τεράστιες ουρές για τον έλεγχο ασφαλείας πριν από την επιβίβασή σας; Σκέφτεστε μη χανορραφίες για να επισπεύσετε τον έλεγχο; Είστε εν γένει νευρικός ή νευ ρική; Αλίμονό σας! Όλα αυτά μπορεί να γίνουν αιτία για υποψίες εναντίον σας. Είστε εν δυνάμει ύποπτος για τρομοκρατία!

 

Ταξιδεύετε συχνά με αερο πλάνο; Σας νευριάζουν οι τεράστιες ουρές για τον έλεγχο ασφαλείας πριν από την επιβίβασή σας; Σκέφτεστε μη χανορραφίες για να επισπεύσετε τον έλεγχο; Είστε εν γένει νευρικός ή νευ ρική; Αλίμονό σας! Όλα αυτά μπορεί να γίνουν αιτία για υποψίες εναντίον σας. Είστε εν δυνάμει ύποπτος για τρομοκρατία!

Όχι, δεν πρόκειται για σενάρια επι στημονικής φαντασίας, αλλά για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει στο εξής η ενδεχόμενη νευρική συμπερι φορά σας στα αεροδρόμια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ειδικά επιστημονικά προγράμματα για την παρακολούθη ση της συμπεριφοράς των επιβατών, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν πιθανοί… τρομοκράτες.

Το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. έχει την κωδική ονομασία ADABTS – Αυτόματη Ανίχνευση της Φυσιολογικής Συμπεριφοράς και των Απειλών σε Πολυσύχναστους Χώρους. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από κάμερες στα αερο δρόμια, που μπορούν να μετρούν, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα βαδί ζετε ώστε να ειδοποιείται το κέντρο ελέγχου, αν κριθεί υπερβολική η… ταχύτητά σας. Το σύστημα «γνωρίζει» επίσης ότι οι τρομοκράτες τείνουν να είναι νευρικοί και σχεδόν ποτέ δεν σταματούν για… καφέ. Αυτό καθιστά οποιοδήποτε επιβάτη βιάζεται, ύπο πτο άτομο.

Όλοι ύποπτοι

«Παρακολουθούμε όλες τις απο κλίνουσες συμπεριφορές» λέει ο Μάρτιν Χόγκερβοστ, εκπρόσωπος του ολλανδικού ερευνητικού ινστι τούτου TNO, που μετέχει στην υλο ποίηση του προγράμματος. «Έχουμε καθορίσει τι συνιστά ύποπτη συμπε ριφορά, μέσω συνεντεύξεων με το προσωπικό ασφαλείας και θα αναπτύ ξουμε αναλόγως το λογισμικό» λέει ο Χόγκερβοστ. «Εάν το προσωπικό ασφαλείας σκέφτεται ότι κάποιος που κινείται γρήγορα μέσα στο πλήθος είναι ύποπτος, τότε αυτό είναι το είδος των εικόνων που θα καταγρά φουμε».

Το πρόγραμμα ADABTS θα κοστίσει κάπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ώς το 2013. Είναι μάλιστα ένα μόνο από τα εκατοντάδες σχέδια ασφάλειας της Ε.Ε.

«Το πρόγραμμα προβλέπει τη χρη σιμοποίηση ραντάρ για τη μέτρηση των… παλμών ενός ατόμου από απόσταση, για να διαπιστωθεί εάν αυτός ή αυτή είναι νευρικός» λέει ο ερευνητής Φρανκ Κόι, που εργάζεται επίσης για το πρόγραμμα. Θερμικές κάμερες θα μπορούν επίσης να ανι χνεύσουν αν κάποιος επιβάτης έχει… κρύα μύτη, που συνιστά επίσης δείγ μα… νευρικότητας. «Το ωραίο είναι ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να κρύψουν αυτά τα χαρακτηριστικά» λέει ο Κόι…

Φρίκη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσε ται πλέον στην πιο επιτηρούμενη περιοχή του κόσμου, που ακόμη κι ο Όργουελ θα αισθανόταν φρίκη. Η αρχή έγινε άλλωστε με το φακέλωμα όλων των επιβατών. Με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφο νται και αποθηκεύονται για 13 ολό κληρα χρόνια δεκαεννιά προσωπικά δεδομένα κάθε επιβάτη αεροπορικής πτήσης. Τα δεδομένα μπορεί να δια νέμονται φυσικά στις αρχές ασφαλεί ας και τις μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών μελών της Ε.Ε.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ε.Ε. απειλούνται με συνεχείς περιστολές, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αυτές είναι πρακτικές αστυνομικού κράτους. Όλος ο πληθυσμός είναι ύποπτος και παρακολουθείται. Οι κινήσεις του σε όλο και περισσότε ρους τομείς καταγράφονται.

Όλες οι τηλεφωνικές και ηλεκτρο νικές επικοινωνίες πλέον καταγρά φονται έπειτα από απόφαση της Ε.Ε. – υποτίθεται ακόμη όχι ως προς το περιεχόμενο, αλλά ως προς το ποιος επικοινώνησε με ποιον και ποια ακρι βώς ώρα και ημέρα. Το όραμα μιας «Ευρώπης των λαών» έχει μετατρα πεί σε έναν εφιαλτικό «Ευρωπαϊκό Μεγάλο Αδελφό» που πνίγει τις ελευθερίες των λαών της Ε.Ε…

Άλλωστε το πρόγραμμα ΑDABTS δεν αφορά μόνο την τρομοκρα τία, αλλά ακόμη και τη σύλληψη «ταραχοποιών διαδηλωτών» λένε οι εμπνευστές του. Ο ερευνητής Μπεν Χέις, υπεύθυνος του προοδευτικού «Υπερεθνικού Ινστιτούτου», κατέγρα ψε μάλιστα σε έκθεσή του με τίτλο «NeoConOpticon» δεκάδες ευρω παϊκά προγράμματα ασφαλείας με «Οργουελικό στόχο».

«Όλα αυτά οδηγούν σε ένα πανευ ρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης, που, μπορεί να είναι κερδοφόρο για την αμυντική βιομηχανία, αλλά καθιστά κάθε Ευρωπαίο πολίτη εν δυνάμει ύποπτο» λέει ο Χέις.

«Θα μας κάνουν όλους ομοιόμορ φα στρατιωτάκια» λέει η Ίρμα φαν ντερ Πλόεγκ της οργάνωσης HIDE για την προστασία των πολιτικών δικαιω μάτων στην Ευρώπη.

«Η κοινωνία μας κινδυνεύει να χάσει την αθωότητά της. Χωρίς να το καταλάβουμε, θα καταλήξουμε να συμπεριφερόμαστε όλοι το ίδιο, ώστε να μη μας θεωρούν ύποπτους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:20