search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:26
MENU CLOSE

Οι εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ

24.12.2014 22:00
oldphotossyriza1419354276.jpg

Οι πολιτικές συμμαχίες, οι προεκλογικές συνεργασίες και τα ψηφοδέλτια – αν η προεδροεκλογή καταστεί άγονη και προκηρυχθούν εκλογές – είναι από τις εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν μετά το τέλος της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής.

Οι πολιτικές συμμαχίες, οι προεκλογικές συνεργασίες και τα ψηφοδέλτια – αν η προεδροεκλογή καταστεί άγονη και προκηρυχθούν εκλογές – είναι από τις εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν μετά το τέλος της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής.
 
Ειδικότερα, η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) που αναμένεται να συνεδριάσει στις 3-4 Ιανουαρίου – ή στις 30 Δεκεμβρίου, κατά μία άλλη εκδοχή -, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και οι δύο συνεδριάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με συνεργασίες και ψηφοδέλτια που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση και τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπεται στο τέλος της προεδρικής εκλογής, όταν θα είναι ξεκάθαρο αν πάμε σε εκλογές ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση ο πολιτικός χρόνος στενεύει δραματικά, οπότε στενεύουν αντίστοιχα και τα περιθώρια για χρονοβόρες διαδικασίες αναφορικά με τα ψηφοδέλτια σε περίπτωση έντονων διαφωνιών.
 
Ο Φώτης μιλά, «Σφίγγα» ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Παρά τη σεναριολογία, τις διαρροές και τα δημοσιεύματα, αλλά και παρά τα όσα είπε ο Φώτης Κουβέλης στα όργανα του κόμματος και προς τους δημοσιογράφους στη Βουλή σχετικά με συζητήσεις του με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία, η Κουμουνδούρου κρατά κλειστά τα χαρτιά της και παραπέμπει στις αποφάσεις των εσωκομματικών διαδικασιών. Για την ακρίβεια, διαψεύδει σενάρια και δημοσιεύματα (κάποια εξ αυτών ανέφεραν ότι ο Τσίπρας ζήτησε τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ), τόσο προς τα έξω όσο και στο εσωτερικό του κόμματος. Το μόνο που επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου είναι ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και με αντικείμενο συζήτησης την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο εκλογών.
 
«Ανεπιθύμητη» η ΔΗΜΑΡ
 
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η αντίδραση στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ είναι γενικευμένη. Τα στελέχη που προέρχονται τόσο από τη μειοψηφία όσο και από τάσεις της πλειοψηφίας (από την Αριστερή Πλατφόρμα, τους «53» κ.λπ.) ακούνε με προσοχή τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας, ωστόσο επιφυλάσσονται μέχρι νεωτέρας και διαμηνύουν ότι συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ που στήριξε την τρικομματική κυβέρνηση «δεν περνάει», όπως ούτε και με πρόσωπα που από θέσεις ευθύνης στήριξαν και υλοποίησαν τα μνημόνια.
 
Τα ψηφοδέλτια
 
Αν και τα διάφορα ρεύματα συμφωνούν ως προς το ποιοι είναι ανεπιθύμητοι για τη διεύρυνση, διαφορετική στάση κρατούν ως προς τον τρόπο ανάδειξης υποψηφίων για τις εκλογές. Η Αριστερή Πλατφόρμα, επικαλούμενη και την έλλειψη χρόνου, πρότεινε να γίνει «μια κι έξω» ψηφοφορία από τα μέλη των οργανώσεων επί ενιαίων λιστών που θα καταρτιστούν με την ευθύνη των Νομαρχιακών Επιτροπών (Ν.Ε.). Υποστηρίζει ότι, λόγω του εκλογικού συστήματος της μειωμένης σταυροδοσίας, δεν υπάρχει φόβος αποκλεισμών, αντιθέτως διασφαλίζονται αντιπροσωπευτικά και πλουραλιστικά ψηφοδέλτια. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε έναντι της διαδικασίας που προκρίνει η πλειοψηφία (με βάση το Καταστατικό) και σύμφωνα με την οποία οι Νομαρχιακές σε διαβούλευση με τις οργανώσεις διαμορφώνουν πρόταση την οποία αποστέλλουν στην κεντρική επιτροπή ψηφοδελτίων – η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του κόμματος, τον υπεύθυνο οργανωτικού και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Η επιτροπή, η οποία έχει το δικαίωμα να παρέμβει κατά το 30%, διαμορφώνει την τελική της πρόταση και τη στέλνει αιτιολογημένη στη Ν. Ε. Η Ν. Ε. εγκρίνει την τελική πρόταση και την αποστέλλει για τελική έγκριση στην Κ.Ε. Για τις μεγάλες περιφέρειες (Α, Β’ Αθήνας, Αττικής, Α, Β’ Θεσσαλονίκης) η κεντρική επιτροπή ψηφοδελτίων αποστέλλει σε συνεννόηση με τις Ν. Ε. την πρόταση προς την Π.Γ. και η τελευταία την εισηγείται στην Κ.Ε., η οποία έχει και την τελική έγκριση.
 
Τώρα,  αν  η   Κ.Ε.   θα εγκρίνει προτάσεις που θα   προωθήσει   η   ηγεσία, αλλά συναντούν γενική αντίδραση, και αν η ηγεσία θα προβεί σε ελιγμούς… οψόμεθα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:26