search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:04
MENU CLOSE

Τα όρια είναι για τους θνητούς, όχι για τον σουλτάνο Ερντογάν

27.12.2014 22:00
oldphotospod_2412_033_cmyk1419358419.jpg

Κάνει ό,τι γουστάρει, προχωρά σε μαζικές εκκαθαρίσεις αντιπάλων και δεν σταματά μπροστά σε τίποτα

Κάνει ό,τι γουστάρει, προχωρά σε μαζικές εκκαθαρίσεις αντιπάλων και δεν σταματά μπροστά σε τίποτα
 
Δεν πά’ να χτυπιούνται όλοι. Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι του γουστάρει. Έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και αφού σάρωσε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις κατακτώντας, εν τέλει, και την προεδρία, ο ηγέτης της Τουρκίας μοιάζει να μην αναγνωρίζει πλέον κανένα όριο. Με σημαία τη συνωμοσιολογία (η οποία, είναι αλήθεια, συχνά βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα στη γείτονα χώρα) ο Ερντογάν προχωρά σε μαζικές εκκαθαρίσεις των αντιπάλων του σε όλα τα επίπεδα, από όπου κι αν προέρχονται, ενώ παράλληλα παίρνει τα μέτρα του για το μέλλον:
 
Από εδώ και στο εξής δεν θα ξαναχρειαστεί «χείρα βοηθείας» από κανέναν (εάν και κάποιοι σαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ας πούμε, είναι ευπρόσδεκτοι, κυρίως όταν φέρνουν μαζί τους αγωγούς). Όλα τα «προβλήματα» θα λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες:
♦  Τα ΜΜΕ; Θα απομείνουν μόνο όσα δηλώσουν πλήρη υποταγή.
♦  Το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν (το οποίο συνεισέφερε όσο κανένα στην άνοδο και εδραίωσή του στην εξουσία); Θα πληρώσει με διάλυση (τουλάχιστον εντός τουρκικών συνόρων) την αυθάδειά του.
♦   Το δικαστικό σύστημα και η αστυνομία; Αυτούς τους κανόνισε μετά το θράσος που επέδειξαν όταν – άκουσον, άκουσον – τόλμησαν να προχωρήσουν σε συλλήψεις κυβερνητικών στελεχών και να στοχοποιήσουν συγγενείς του Ερντογάν.
♦   Τους διανοούμενους; Αυτοί ανήκουν στο «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι», που προωθεί ύπουλα τη δυτική προπαγάνδα και… αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθούν.
♦  Το Σύνταγμα; Αυτό κι αν θα την πληρώσει: Ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει ήδη ότι από εδώ και στο εξής θα παρευρίσκεται στα Υπουργικά Συμβούλια (κάτι πρωτάκουστο για τον πρόεδρο της χώρας, που είχε μέχρι πρότινος «τυπικό» ρόλο) και αυτό δεν είναι παρά η αρχή, αφού, όπως όλα δείχνουν, απώτερος στόχος του Τούρκου ηγέτη είναι να καταφέρει να κατακτήσει στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές τα δύο τρίτα της Βουλής και να περάσει – χωρίς να χρειάζεται τη συναίνεση κανενός άλλου – συνταγματική αναθεώρηση που θα μετατρέπει τη χώρα σε «προεδρική δημοκρατία» για να τελειώνουμε με τα αστειάκια.
 
«Τάξη και ασφάλεια»
 
Και τι θα γίνει με τους… «τυχόν» διαμαρτυρόμενους πολίτες; Ο Ερντογάν έχει ένα μήνυμα και για αυτούς: Τα όσα έγιναν με αφορμή το πάρκο Γκεζί τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2013 δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Τουλάχιστον έτσι θέλει
να πιστεύει και – για να έχει το κεφάλι του ήσυχο – έχει ετοιμάσει και μια αποκαλυπτικά εφιαλτική «μεταρρύθμιση» στον τομέα της «τάξης και της ασφάλειας». Τι προβλέπει ο νέος νόμος που πρόκειται να κατατεθεί οσονούπω στην τουρκική Βουλή; Λίγο πολύ, τα «βασικά». Από εδώ και πέρα, λέει, η αστυνομία θα μπορεί να κρατάει τον οποιονδήποτε για περίοδο 48 ωρών χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς καμία εισαγγελική συγκατάθεση ή εντολή, ενώ ακολουθεί το ακόμη πιο τρομακτικό σημείο: Η αστυνομία, προβλέπει ο νέος νόμος, θα μπορεί να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά σε περίπτωση «βίαιων διαδηλώσεων». Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο όρος «βίαιες διαδηλώσεις» δεν αναφέρεται σε πολίτες που έχουν αρπάξει τα Καλάσνικοφ και έχουν κατέβει στους δρόμους με πρόθεση να πάρουν την Πόλη. Τι λέει η Ε.Ε. για όλα αυτά; Ό,τι και να λέει, ο Ερντογάν της απαντάει προκαταβολικά: «Δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη σας». Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πρόσφατα με πανηγυρικό ύφος άλλη μια – περισσότερο συμβολική – απόφαση που έχει ως αποδέκτες τόσο τους εγχώριους «κοσμικούς» αντιπάλους του όσο και τους Ευρωπαίους άλλοτε «εταίρους»:
 
Στο προσεχές μέλλον… επιστρέφουν τα Οθωμανικά! Αρχικά, θα επιστρέψουν ως υποχρεωτικό μάθημα στα θρησκευτικά σχολεία και ως «προαιρετικό» στα υπόλοιπα.

Με αυτή την κίνηση, ο Ερντογάν κηρύσσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ανοιχτό πόλεμο στις «κοσμικές μεταρρυθμίσεις» του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος το 1928 είχε αντικαταστήσει την αραβική με τη λατινική αλφάβητο επισφραγίζοντας την «ευρωπαϊκή» στροφή της Τουρκίας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:03