search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:11
MENU CLOSE

Καρούζος τυραννούμενος

26.12.2014 22:00
Καρούζος τυραννούμενος - Media

Τον είχα συναντήσει μόνο μια φορά σ’ ένα μπαρ, μας σύστησαν, είπαμε δυο κουβέντες, αυτό ήταν όλο. Όταν άρχισα να μελετώ το έργο του, πριν από δεκαπέντε χρόνια, μαγεύτηκα.

Τον είχα συναντήσει μόνο μια φορά σ’ ένα μπαρ, μας σύστησαν, είπαμε δυο κουβέντες, αυτό ήταν όλο. Όταν άρχισα να μελετώ το έργο του, πριν από δεκαπέντε χρόνια, μαγεύτηκα. Η φιλία μου με τον Γιώργο Κακουλίδη μού έδωσε πολλά, ένα από τα πιο σημαντικά, μικρές και μεγάλες στιγμές από τη ζωή του Καρούζου, του ποιητή με την ιδιαίτερη γραφή, τις μεγάλες αλήθειες και την απλή ζωή…
 
Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα, ένας νέος τόμος ποίησης του Νίκου Καρούζου, με τίτλο «Οιδίπους Τυραννούμενος», που κυκλοφόρησε από τον Ίκαρο. Περιλαμβάνει τα ποιήματα των πρώτων του ποιητικών συλλογών (1953-1956), άλλα δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες από το 1949 και εντεύθεν, τα οποία δεν είχε εντάξει στις ποιητικές του συλλογές, και, άλλα, αδημοσίευτα από το αρχείο του, αλλά και από αρχεία ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά του, χαρισμένα, τα οποία είτε δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του ποιητή από τους κατόχους τους είτε βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σ’ αυτόν τον τόμο. Το βιβλίο (432 σελίδες, σε επιμέλεια Μαρίας Αρμύρα) διατρέχει όλη την περίοδο της ποιητικής παραγωγής του Καρούζου και μπορεί να αναγνωστεί σε σχέση με τη συγκεντρωτική έκδοση (των δύο τόμων των ποιημάτων που ήδη κυκλοφορούν από τον Ίκαρο) συγχρονικά και διαχρονικά.
 
Η πρώτη ενότητα με τον τίτλο «Πρώτες ποιητικές συλλογές» αποτελεί ανατύπωση των ποιητικών συλλογών «Η επιστροφή του Χριστού» (1953), «Νέες δοκιμές» (1954), «Σημείο» (1955), «Είκοσι ποιήματα» (1955), «Διάλογοι» (1956). Ο Καρούζος είχε απορρίψει μεγάλο μέρος των ποιημάτων, αλλά η ένταξή τους στον νέο τόμο κρίθηκε αναγκαία, αφενός επειδή οι συλλογές είναι εξαντλημένες εδώ και πολλά χρόνια, αφετέρου επειδή στις πρώτες αυτές ποιητικές συλλογές αναδεικνύονται σημαντικά στοιχεία από το ποιητικό σύμπαν του Καρούζου.
 
Τα ποιήματα της δεύτερης ενότητας, δημοσιευμένα απ’ τον ίδιο σε λογοτεχνικά περιοδικά, παρατίθενται με χρονολογική σειρά, σύμφωνα με την ημερομηνία δημοσίευσης, και μας δίνουν μια εικόνα των εκδοτικών συνεργασιών του μέσα στον χρόνο. Στην ενότητα αυτή, παρακολουθούμε, επίσης, ποιήματα γραμμένα για τους Τζιακομέτι, Μαγιακόφσκι, Βιβάλντι, Σικελιανό, αλλά και ποιήματα όπου εντάσσονται στίχοι άλλων ποιητών (Καρυωτάκης) ή χρησιμοποιούνται ως μότο (Σολωμός).
 
Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται τα ποιήματα εκείνα που δημοσιεύτηκαν, μετά τον θάνατο του Καρούζου, από τρίτους και παρατίθενται επίσης σε χρονολογική σειρά, σύμφωνα με την ημερομηνία δημοσίευσης. Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει μη δημοσιευμένα ποιήματα. Όλες οι αφιερώσεις των ποιημάτων είναι χειρόγραφες. Ανακαλύψτε, όσοι δεν το έχετε κάνει έως σήμερα, τον Νίκο Καρούζο. Και να ξέρετε: Σ’ όποιον χαρίσετε αυτό το βιβλίο, θα σας ευγνωμονεί…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:11