search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:02
MENU CLOSE

Ετοιμάζονται για τη «νέα σελίδα»

26.12.2014 22:00
oldphotospod_2412_008_cmyk1419364736.jpg

Τη βεβαιότητα ότι «με την καινούργια χρονιά, η χώρα γυρίζει σελίδα» εξέπεμψαν ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαία στελέχη του κόμματος αμέσως μετά τη λήξη της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή

Τη βεβαιότητα ότι «με την καινούργια χρονιά, η χώρα γυρίζει σελίδα» εξέπεμψαν ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαία στελέχη του κόμματος αμέσως μετά τη λήξη της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή, η οποία απέφερε 8 επιπλέον ανεξάρτητους βουλευτές στην πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου.
 
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Τσίπρας σημείωσε πως «ούτε η Βουλή ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας, που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα, λεηλατούν την κοινωνία». Και συνέχισε στέλνοντας το μήνυμα ότι έρχονται εκλογές μέσω των οποίων θα αναδειχθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Με την καινούργια χρονιά, η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα, με δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε».
 
Από την Κουμουνδούρου το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε «αναμενόμενο», ενώ θεωρείται ότι δεν ανατρέπει την εικόνα που έχει διαμορφώσει το κόμμα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει δυναμική εκλογής Προέδρου. Μάλιστα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις χαρακτήρισε το 168 «απογοητευτικό» από τη σκοπιά της κυβερνητικής τακτικής καθώς, όπως είπε, δεν δίνει «αέρα» στις μεθοδεύσεις για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι το έχουν πάρει απόφαση πως «γυρνάει η σελίδα υπέρ του ελληνικού λαού» και παρέπεμψε στο όργιο κατάθεσης και ψήφισης 200 τροπολογιών από την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες στη Βουλή ως απόδειξη ότι προετοιμάζονται για εκλογές και τακτοποιούν τελευταίες εκκρεμότητες.
 
Αντέχουν
 
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ζυγίζουν τα δεδομένα κι εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό ώς την ερχόμενη και τελευταία ψηφοφορία να βρεθούν 12 ακόμη βουλευτές. Βέβαια δεν αποκλείουν τίποτα, ενώ σενάρια για εκλογή Προέδρου με ψήφους της Χρυσής Αυγής τα χαρακτηρίζουν ακραία, που αδυνατούν να στηριχθούν πολιτικά. Εκτιμούν ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛΛ και της ΔΗΜΑΡ, που αποτελούν στόχο, «αντέχουν» ακόμη, παρά τις πιέσεις και την αποσταθεροποίηση της δεύτερης, η οποία χτες «έχασε» μία ακόμη βουλευτή – τη Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά ψήφισε «παρών» – ενώ μοιάζει να μπαίνει ένα ερωτηματικό και για τη στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Θωμάς Ψύρρας, για τον οποίο προς στιγμήν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι επίσης ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκε.
 
Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ με εμπροσθοφυλακή τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα κινείται ήδη σε ρυθμούς προετοιμασίας για εκλογές.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συμβολική κίνηση που δηλώνει ευρύ άνοιγμα προς τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, επισκέφθηκε τη Δευτέρα μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή». Εκεί σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αποτέλεσμα της κρίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν η διεύρυνση των κοινωνικών αδικιών και των οικονομικών ανισοτήτων χτυπώντας εκατοντάδες οικογένειες και πως «μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα» και «να τα καταφέρουμε». Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Στο εξής η προσπάθεια της Εκκλησίας να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, θα έχει όχι μόνο την υποστήριξή μας, αλλά και την αγάπη και την εμπιστοσύνη μας».
 
Την Παρασκευή επισκέφτηκε την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να υπογραμμίσει την πρωτοβουλία επανασύνδεσης του ρεύματος σε πάνω από δέκα χιλιάδες περιπτώσεις στην Αττική και κατ’ επέκταση να σηματοδοτήσει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (στο σκέλος της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης) ήδη μπαίνει σε εφαρμογή.
 
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση κατέθεσε την αισιοδοξία του ότι την επόμενη χρονιά «δεν θα έχουμε απλώς εναλλαγή κυβέρνησης, αλλά θα τελειώσει το καθεστώς της φαυλότητας, της διαφθοράς και της διαπλοκής». Επιχείρησε πάντως την ίδια ώρα να μετριάσει τις προσδοκίες ή να προσγειώσει τους ψηφοφόρους, λέγοντας: «Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υπαρκτή και μεγάλη οικονομική κρίση». Ωστόσο το κυρίαρχο μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ήταν αυτό της ελπίδας και της αισιοδοξίας «Με το κεφάλι ψηλά» είπε «θα τα καταφέρουμε», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας» και «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο πολιτικό σύστημα και την πολιτική».
 
«Σπάσιμο του φόβου»
 
Άλλωστε ένα στοιχείο στο οποίο έδωσε έμφαση στην Π.Γ. μία μέρα πριν – με δεδομένο τον σχεδιασμό τρομοκράτησης της κοινωνίας από το Μαξίμου, σχετικά με την πολιτική αποσταθεροποίηση που θα φέρουν οι εκλογές, το άδειασμα των ΑΤΜ, το bank run και τα συναφή – ήταν η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει την προσπάθειά του «να σπάσει το κλίμα φόβου, να πείσει ότι η δημοκρατία δεν είναι απειλή αλλά διέξοδος» και παράλληλα να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού.
 
Το άλλο στοιχείο στο οποίο έδωσε έμφαση ήταν η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατ’ επέκταση την αυτοδυναμία, δρόμος που περνάει μέσα από το σπάσιμο του φόβου αλλά και από τη διεύρυνση των συμμαχιών του κόμματος – κάτι το οποίο ήταν σαφώς μήνυμα προς το εσωκομματικό ακροατήριο εν όψει των διεργασιών για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
 
Ποινικές ευθύνες
 
Στο μεταξύ, οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛΛ Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του από πρόσωπο που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, λειτουργούσε για λογαριασμό του Μαξίμου, και το εσπευσμένο κλείσιμο της υπόθεσης τροφοδότησαν εκ νέου τη ρητορική του προέδρου περί τριγώνου της διαπλοκής ή τριγώνου της αμαρτίας (άνθρωπος του οποίου ήταν ο «μεσάζων» Γ. Αποστολόπουλος, όπως είπε ο Τσίπρας). Από την Αλεξανδρούπολη, όπου μίλησε στο πλαίσιο περιφερειακής σύσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο επιτέθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και το σύστημα, με αφορμή τις καταγγελίες, αλλά επιπλέον διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα αναζητήσει όχι μόνο τις πολιτικές ευθύνες, αλλά και τις ποινικές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:02