search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:31
MENU CLOSE

Ρότα για Κουμουνδούρου

26.12.2014 22:00
oldphotoskouvelis1419365092.jpg

Σε νέα περιδίνηση βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ, με μια νέα ομάδα στελεχών και βουλευτών να διαφωνούν για την πορεία… «απορρόφησής» της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε νέα περιδίνηση βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ, με μια νέα ομάδα στελεχών και βουλευτών να διαφωνούν για την πορεία… «απορρόφησής» της από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο κλίμα αποσύνθεσης του κόμματος μετά και το συντριπτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνέβαλαν και οι φήμες ότι επίκειται πλήρης διάλυσή του και ανεξαρτητοποίηση όλων των βουλευτών, οι οποίοι θα αφεθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση στις δύο ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φήμες που διέψευσε οργισμένα η Αγίου Κωνσταντίνου.
 
Ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει τη «σανίδα σωτηρίας» του κόμματος μέσα από την Κουμουνδούρου, παρ’ ότι ηγετικά στελέχη διαψεύδουν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες περί ολοκληρωμένης πολιτικής φόρμουλας για εκλογική συνεργασία και επιμένουν ότι υπάρχει μια πολιτική προσέγγιση, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
 
Στη δραματική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος το βράδυ της Κυριακής, ο Κουβέλης, επιθυμώντας να δέσει όσους βουλευτές του απέμειναν πιστοί στο «παρών» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι έχουν προχωρήσει πολύ οι συζητήσεις για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν απάντησε πώς θα γίνει η συνεργασία και κυρίως δεν απάντησε στη δύσκολη εξίσωση πώς η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την αυτονομία της χωρίς να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμός κομμάτων χάνοντας το μπόνους των 50 εδρών.
 
Επικοινωνία
 
Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, η συμφωνία κάνει λόγο για 25 θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, και διάφορα «πόστα» στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, από πρόεδρο της Βουλής έως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ο Κουβέλης ενημέρωσε τα στελέχη του ότι υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και προχωρούν οι διαδικασίες για τη συνεργασία των δύο χώρων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αρκετά στελέχη και ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις, με βασικό επιχείρημα τον κίνδυνο να «απορροφηθεί» η ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μιλώντας με δημοσιογράφους ο Κουβέλης επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για τη μορφή που θα πάρει η εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, ωστόσο ανέφερε ότι «ανταποκρίθηκε σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα» και πρόσθεσε: «Εμείς ζητήσαμε προγραμματική συμφωνία και διαρκές συνέδριο, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα προοδευτικής διακυβέρνησης».
 
Από την Κουμουνδούρου πάντως δεν επιβεβαιώνουν σχεδόν τίποτα και αντιμετωπίζουν με σχετική δυσφορία το γεγονός ότι ο Κουβέλης υπαινίχθηκε ότι ο Τσίπρας ήταν ο επισπεύδων για την τηλεφωνική επικοινωνία.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αργά το απόγευμα της Τρίτης, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα -Κουβέλη αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο, επιμένοντας όμως ότι δεν έχει προχωρήσει σε βάθος η συζήτηση για το πλαίσιο της πολιτικής συνεργασίας.
 
Ο Κουβέλης, για να καθησυχάσει τις αγωνίες των στελεχών της ΔΗΜΑΡ που αγωνιούν για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι επίκειται «απορρόφηση» του κόμματος από την Κουμουνδούρου, εξήγγειλε τη διενέργεια του διαρκούς συνεδρίου στις αρχές Ιανουαρίου, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις. Κι αυτό διότι, με βάση το Καταστατικό, το διαρκές συνέδριο θα πρέπει να αλλάξει την απόφαση του τελευταίου τακτικού συνεδρίου, το φθινόπωρο, για αυτόνομη κάθοδο.
 
Το διαρκές συνέδριο θα συνέλθει με τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού, εκτός βέβαια όσων έχουν ήδη απορροφήσει.
 
Παραμένει
 
Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν η Νίκη Φούντα και ο Θωμάς Ψύρρας. Η Νίκη Φούντα χτες το πρωί επισημοποίησε και τη διαφοροποίησή της ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή της. Με ειρωνικό τρόπο την αποχαιρέτησε δημόσια ο Φώτης Κουβέλης σημειώνοντας ότι «ο καθένας παίρνει τον δρόμο του».
 
Ο Θωμάς Ψύρρας παραμένει στο κόμμα, παρ’ ότι διαφωνεί με την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε ψηφίσει το κείμενο των 8 βουλευτών για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».
 
Ένα ακόμα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που έχει ενδιαφέρον είναι ο Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος είναι από τους βουλευτές που δεν φαίνεται να έχουν λαμπρό μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε χθεσινές του δηλώσεις δεν εξέφρασε διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή, αν και επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των «8» για συναίνεση. «Φαίνεται ότι η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει το πλαίσιο το οποίο συζητάει, φαίνεται ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση» είπε ο Τσούκαλης, για να προσθέσει:
 
«Βεβαίως, απέχουμε πάρα πολύ από την τελική απόφαση, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε πρόγραμμα, όρους και συνθήκες της συνεργασίας και κυρίως τι σημαίνει οργανωτική και πολιτική αυτονομία του κόμματος, η οποία ναι μεν παραμένει, αλλά εκφράζεται με συγκεκριμένους τρόπους. Θέλω να τονίσω ότι είναι κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε, από τη δική του πλευρά, στο κάλεσμα των οκτώ βουλευτών, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, συναίνεση για την εκλογή του ΠτΔ και αναθεώρηση του Συντάγματος. Μέχρι την τελευταία στιγμή περιμένουμε τη δική του
πρόταση και ανταπόκριση».
 
Όσοι τον γνωρίζουν πάντως λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσούκαλης να έχει καμία τύχη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκτιμούν ότι θα σταθεί έως το τέλος στο πλευρό του Κουβέλη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος διαφωνεί έντονα με τους χειρισμούς του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αλλά έχει δηλώσει ότι επιστρέφει στα ακαδημαϊκά καθήκοντά του.
 
Το μεγάλο πάντως ερώτημα είναι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται το ίδιο θερμά στο πολιτικό φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ. Στελέχη από διάφορες πλευρές εκτιμούν ότι πρόκειται για συγκυριακή προσέγγιση που δεν πρόκειται να φτάσει έως τις εκλογές, αφού η επάνοδος ή η ένταξη συγκεκριμένων στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια δημιουργεί σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:27