search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:10
MENU CLOSE

Τα διεθνή ΜΜΕ για την προεδρική εκλογή

29.12.2014 11:37
Τα διεθνή ΜΜΕ για την προεδρική εκλογή - Media

Η είδηση ότι η Ελλάδα οδεύει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κυριαρχεί στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των μεγάλων ενημερωτικών μέσων.

Η είδηση ότι η Ελλάδα οδεύει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κυριαρχεί στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των μεγάλων ενημερωτικών μέσων.
 
Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της».
 
Υπογραμμίζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεύρυνε την πτώση του στο 10,7% μετά την ψηφοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας: «Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».
 
Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%, προσθέτει το πρακτορείο.
 
Στην πτώση του Χρηματιστηρίου εστιάζει και η εφημερίδα Financial Times, η οποία αναφέρει ότι η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο.
 
Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος της FT υποστηρίζει πως από τη μια πλευρά στέκει ο αριστερός λαϊκισμός στυλ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos και από την άλλη τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν, καθώς και αυτά με τη σειρά τους ρέπουν προς μια μορφή λαϊκιστικής ανάγνωσης.
 
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Για παράδειγμα η πρόταση – που θέτει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας ή οι Δημοκράτες της Σουηδίας – ότι η καταστολή της μετανάστευσης θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι λάθος διάγνωση του προβλήματος και κατά συνέπεια λάθος ελπίδα για τη γιατρειά. Το ίδιο ισχύει και με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, λες και αυτά τα μέτρα μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας».
 
«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.
 
Με τον τίτλο «Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L’ Echo αναφέρεται στο αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και σημειώνει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
 
«Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υποψήφιος της ελληνικής κυβέρνησης, έχασε οριστικά τη δυνατότητα εκλογής του από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η υποψηφιότητα Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, ακριβώς όσες και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση περισσότερο από το 11% μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ οι αγορές φοβούνται την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε -πριν από τη σημερινή ψηφοφορία- ότι έχει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση.
 
Στο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, αναφέρεται, επίσης, ότι το Σάββατο (27 Δεκεμβρίου), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος, κάθε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της». Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει με «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
 
Η L’ Echo αναφέρει, επίσης, ότι ο οικονομολόγος της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.
 
Η πιθανή αναρρίχηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία παρακολουθείται με επαγρύπνηση, ιδίως στην Ισπανία, όπου το κίνημα Podemos, επίσης μέλος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σημειώνει σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς του κατά το τελευταίο έτος, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει πως το χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε κατά περισσότερο από 11% μετά το αποτέλεσμα της  ψηφοφορίας, καθώς, όπως αναφέρει, οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ.

 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:06