search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:07
MENU CLOSE

Τα αγαπημένα βιβλία του Βολανάκη…

04.01.2015 22:00
Τα αγαπημένα βιβλία του Βολανάκη… - Media

Πήγα για πρώτη φορά – και ντρέπομαι – σ’ έναν καινούργιο χώρο στα Εξάρχεια για να παρουσιάσουμε με τον φίλο μου Ηρακλή Λογοθέτη το εξαίσιο βιβλίο του «Σημειώσεις από τη ρουλέτα».

Πήγα για πρώτη φορά – και ντρέπομαι – σ’ έναν καινούργιο χώρο στα Εξάρχεια για να παρουσιάσουμε με τον φίλο μου Ηρακλή Λογοθέτη το εξαίσιο βιβλίο του «Σημειώσεις από τη ρουλέτα». Εκεί, συνάντησα έναν φίλο από τα παλιά που με ξενάγησε σ' έναν υπέροχο χώρο… «Πάρε κι αυτά», μου είπε ο Βάσος Γεώργας παίρνοντας δυο βιβλία από έναν πάγκο. «Μήδεια» του Ευριπίδη και «Οιδίπους» του Σοφοκλή, και τα δυο σε απόδοση του Μίνου Βολανάκη, συλλεκτικές εκδόσεις της «bibliotheque». Βγήκα στη Στουρνάρη, κοντά μεσάνυχτα, εντυπωσιασμένος απ’ όσα είχα δει τις τρεις ώρες που έμεινα σ’ αυτόν τον χώρο, που τα είχε όλα.
 
• Μια μεγάλη βιβλιοθήκη με 4.000 βιβλία – όλα ανήκαν στον Βολανάκη -, που λειτουργεί ως δανειστική για όποιον θέλει να διαβάσει αξιόλογες εκδόσεις.
 
• Ένα καφέ στη μια πλευρά, ένα μπαρ στην απέναντι. Τραπέζια, καρέκλες, σκαμπό αριστερά, πάγκοι με βιβλία και ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών στην άλλη.
 
• Ένα υπόγειο με σαράντα καρέκλες κι ένα μακρόστενο τραπέζι. Όταν κατέβηκα τρεις Θεσσαλονικιές ποιήτριες διάβαζαν ποιήματά τους. Λίγο μετά τις εννιά, που αρχίσαμε τη δική μας εκδήλωση, πενήντα άνθρωποι γέμισαν με τη ζεστασιά τους τούς συγγραφείς…
 
• Μετά ανέβηκα μερικά σκαλιά και είδα μια μικρή σκηνή με όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό, για συναυλίες και παραστάσεις . «Πριν από λίγο καιρό ανεβάσαμε Δημητριάδη, απόψε παίζει ένα αξιόλογο γκρουπάκι», με ενημερώνει ο Γεώργας…
 
Η Βιβλιοθήκη Βολανάκη είναι κατά κάποιον τρόπο ένα μέρος των δράσεων της Εταιρίας Φίλων του Μίνου Βολανάκη. Ο Βολανάκης γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στα Εξάρχεια. Άφησε αρκετό υλικό στα κατάλοιπά του, μεταφράσεις υλικά παραστάσεων και τη βιβλιοθήκη του. Στον πολυχώρο της Στουρνάρη 11, η παρουσία του είναι διαρκής μέσα από όλο αυτό το υλικό που γίνεται προσιτό. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να φιλοξενεί την ίδια στιγμή πολλές εκδηλώσεις και ταυτόχρονα να προσφέρεται σαν ήσυχο στέκι.
 
Ο πολυχώρος Βιβλιοθήκη Βολανάκη στην πλατεία Εξαρχείων φιλοξενεί εκδηλώσεις κάθε είδους και πρόσφατα το Φεστιβάλ Μαγικών Βιβλίων. Ένα διαφορετικό τριήμερο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, που περιλαμβάνει παζάρι εναλλακτικών βιβλίων σε ειδικές τιμές, εκδηλώσεις παρουσιάσεις Dj, πάρτι, καφέ και συζητήσεις.
 
Συμμετείχαν οι εκδόσεις Απόπειρα, Κουκούτσι, Χαραμάδα Φαρφουλάς Δέκατα Σμίλη, Poema, Περισπωμένη, Ροδακιό, Οδός Πανός Ενδύμιων, Θράκα, Ποιείν, Sestina Books, Straw Dogs, Chimeres και Bibliotheque, ποιοτικοί εκδοτικοί οίκοι που χρειάζονται στήριξη. Πριν από λίγο καιρό, η Βιβλιοθήκη Βολανάκη παρουσίασε ένα διήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι με προβολές τεσσάρων ταινιών του – ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου.
Φεύγοντας, σκέφτηκα πόσο έχουμε ανάγκη αυτές τις μικρές κυψέλες πολιτισμού. Ανακαλύψτε κι εσείς, σε πρώτη ευκαιρία, τη Βιβλιοθήκη Βολανάκη.
 
Υ.Γ: Επίσης εντυπωσιακή η μεγάλη συλλογή από… παγωτά. Τον χειμώνα είναι πιο δροσιστικά!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:07