search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:27
MENU CLOSE

Μηνύματα Τσίπρα προς εχθρούς και συμμάχους

30.12.2014 05:19
Μηνύματα Τσίπρα προς εχθρούς και συμμάχους - Media

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τις οργανώσεις της Αττικής στο Cine Κεραμεικός, το οποίο αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει το κοινό που προσήλθε στην εκδήλωση

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τις οργανώσεις της Αττικής στο Cine Κεραμεικός, το οποίο αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει το κοινό που προσήλθε στην εκδήλωση και ουσιαστικά αποτέλεσε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα σε πανηγυρικό κλίμα.
Θα ξεχωρίζαμε ως βασικά σημεία της ομιλίας του, τα παρακάτω:
 
1. Επιχείρησε πρώτα και κύρια να στείλει στην κοινωνία μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας και ταυτόχρονα να διαλύσει το κλίμα φόβου το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει ότι θα διογκωθεί από την πλευρά της καταρρέουσας κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο. Έτσι:
 

  • Αφού στηλίτευσε την επαναφορά του -«νεκρού»- Grexit από το εγχώριο σύστημα, προχώρησε σε ειδική αναφορά στο θέμα των καταθέσεων των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες όπως είπε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του «θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους». Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε προκειμένου να πείσει ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, το τέλος του 2014 «οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα stress tests», ενώ η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει και οι 4 συστημικές τράπεζες τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η ισορροπία του οποίου «αφορά τους πάντες».
  • Τόνισε ότι η μάχη των εκλογών «δεν θα είναι εύκολη» παραπέμποντας στην κινδυνολογία και την τρομοκράτηση της κοινωνίας, τόσο για να προετοιμάσει και να συσπειρώσει τις κομματικές δυνάμεις όσο και για να διασφαλίσει χαμηλούς τόνους εν όψει της κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

 
2. Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά που έκανε σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης των μνημονιακών κυβερνήσεων από τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά (συμφωνία Παπανδρέου με το ΔΝΤ πριν τις εκλογές, «Τιτανικός» αλά Παπακωνσταντίνου ΕΛΣΤΑΤ, Κάννες, μεταβολή της στάσης του Σαμαρά «που μέσα σε μια νύχτα έγινε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών», κ.λπ), λέγοντας ότι ο ελληνικός θα μάθει πριν και κυρίως μετά τις εκλογές, τι ακριβώς έγινε, υπονοώντας την απόδοση ευθυνών για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο και την υλοποίηση της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για «Εξεταστική Επιτροπή». Ο ελληνικός λαός θα μάθει είπε «ποιοι είναι αυτοί που με συνειδητά λάθη και παραλήψεις, έριξαν την Ελλάδα στα βράχια». 
 
Το γεγονός ότι δεν άφησε εκτός κάδρου τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ετοιμάζεται να «ντεμπουτάρει» στις εκλογές νέο κόμμα, δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, καθώς θεωρεί ότι τόσο το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού όσο και άλλα (πχ Ποτάμι) εντάσσονται σε σχεδιασμούς που στοχεύουν στο να ανακόψουν ρεύμα ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να του αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχει «λυμένα τα χέρια», κοινώς να του αφαιρέσουν την αυτοδυναμία.  «Θα στηρίξουν τις ελπίδες τους», τόνισε ενδεικτικά «σε σχήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα ή σε άλλα που θα δημιουργηθούν προκειμένου να αρδεύσουν τα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής» (και ο νοών νοείτω).
 
3. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες και τις εκλογικές συνεργασίες ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Κουβέλη σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ
 
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι είναι καλοδεχούμενοι όσοι θέλουν με ανιδιοτέλεια να συμβάλλουν και να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους «όχι, όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κος Σαμαράς ή ο κος Θεοδωράκης». 
 
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προέταξε ένα πλαίσιο συνεργασίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ από θέση ισχύος διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις, προσφέροντας σε όσους αποδέχονται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, χωρίς προνομιακή μεταχείριση αλλά εκτιθέμενοι στη μάχη του σταυρού.
 
Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κατευνάσει το κομματικό ακροατήριο που στέλνει σκληρά μηνύματα όσον αφορά τη διεύρυνση με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ και ψήφισαν ή στήριξαν από θέσεις ευθύνη τα μνημόνια. Ταυτόχρονα, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι σαν τους άλλους», δεν «συναλλάσσεται» μοιράζοντας οφίτσια και θέσεις εξουσίας και τέλος να μειώσει τις απαιτήσεις όσων θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:27