search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:01
MENU CLOSE

Λήξη συναγερμού για το πλοίο που εξέπεμψε SOS ανοιχτά της Κέρκυρας

30.12.2014 11:38
Λήξη συναγερμού για το πλοίο που εξέπεμψε SOS  ανοιχτά της Κέρκυρας - Media

Πλοίο που φέρεται να μεταφέρει περισσότερους από 600 παράνομους μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου δυτικά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο καπετάνιος του δήλωσε σε ελληνικό ελικόπτερο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πλοίο που φέρεται να μεταφέρει περισσότερους από 600 παράνομους μετανάστες, εξέπεμψε το μεσημέρι της Τρίτης σήμα κινδύνου δυτικά της Κέρκυρας, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για το φορτηγό πλοίο "Blue Sky" με σημαία Μολδαβίας. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο καπετάνιος του πλοίου, που έπλεε δυτικά της Κέρκυρας σε επικοινωνία του με το πλήρωμα ελικόπτερο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που πέταξε πάνω από το πλοίο, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πλοίο, κατά πληροφορίες που επικαλούνται ιταλικά ΜΜΕ, μεταφέρει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι το υπό μολδαβική σημαία εμπορικό πλοίο κινήθηκε, πλέοντας με δικά του μέσα, εκτός ελληνικού FIR (εκτός δηλαδή του χώρου που συμπίπτει με την ελληνική περιοχή ευθύνης για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης). Τα τρία σκάφη του λιμενικού από την Κέρκυρα, καθώς και το ρυμουλκό που είχαν σπεύσει στην περιοχή πήραν εντολή να επιστρέψουν.

Ωστόσο στην περιοχή συνεχίζει να πλέει η φρεγάτα Ναβαρίνο, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του εμπορικού πλοίου.

Αρχικά σήμανε συναγερμός μετά από τηλεφώνημα επιβάτη του πλοίου, μέσω κινητού, στον τηλεφωνικό αριθμό 112 προς τις ιαταλικές αρχές, όπου ανέφερε κίνδυνο πάνω στο πλοίο.

Την ώρα εκείνη το πλοίο κινούνταν κοντά στο νησί των Οθωνών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας των Οθωνών Γιώργος Αργυρός, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει στην ίδια περιοχή και ένα δεύτερο εμπορικό πλοίο, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό συνδέεται με το πρώτο.

Ο Γ. Αργυρός είπε επίσης ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί σχεδόν 8 μποφόρ και πως τα δύο μικρά εμπορικά κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, νότια νοτιοδυτικά του νησιού με σκοπό προφανώς να προστατευθούν από τη θαλασσοταραχή.
 
Οι άνδρες του φυλακίου του Λιμενικού που βρίσκεται στο νησί των Οθωνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο, προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν από τη στεριά να καταγράψουν τις κινήσεις των δύο πλοίων.
 
Στην περιοχή έσπευσαν η φρεγάτα «Ναβαρίνο» και ένα ελικόπτερο Σικόρκσι S-70 του ΠΝ.
 
Εξάλλου, πάνοπλοι άνδρες των Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού αναχώρησαν, με δύο σκάφη, από το λιμάνι της Κέρκυρας προκειμένου να φθάσουν στη θαλάσσια περιοχή των Οθωνών, όπου βρίσκεται το μικρό εμπορικό πλοίο το οποίο εξέπεμψε νωρίτερα σήμα κινδύνου. Την επιχείρηση συντόνισε ο λιμενάρχης της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με το Sky News στο πλοίο υπάρχουν ένοπλοι:
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00