04/08/2020 01:55:36
31.12.2014 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Άλλο δημοσκόπος, άλλο μάντης

Άλλο δημοσκόπος, άλλο μάντης - Media
 
Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν προβλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά απλώς καταγράφουν την τάση τη στιγμή ακριβώς που «σφυγμομετρούν» τις διαθέσεις της κοινής γνώμης. Αυτή είναι η αλήθεια, έστω κι αν τελικά το επι­χείρημα αξιοποιείται εκ των υστέρων προκειμένου να καλυφθούν μετρήσεις που δεν επιβεβαιώνονται από το αποτέλεσμα.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διαχειριστές των δημοσκοπήσε­ων (ηθϋΐα και κόμματα) υποβαθμίζουν το χαρακτηριστικό της μέ­τρησης και υπογραμμίζουν το στοιχείο της πρόβλεψης, με στόχο τη δημιουργία και αξιοποίηση του κλίματος που μπορεί να δημιουργήσει μια «προφητεία». Ωστόσο, τα γραπτά μένουν και, καθώς μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερη προεκλογική περίοδο, καλό θα είναι να τους ρίξουμε μια ματιά. Έτσι, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας...
 
Θα ασχοληθούμε με τις μετρήσεις της τελευταίας εκλογικής ανα­μέτρησης, των ευρωεκλογών.Συμπέρασμα: Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για τη διάγνωση των τάσε­ων. Δεν είναι σε καμία περίπτωση προφητεί­ες οι οποίες καθορίζουν (ή διαμορφώνουν) ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Καλό θα είναι να το έχουμε κατά νου όλες αυτές τις μέρες που θα ακολουθήσουν. Οι... επιδόσεις των εταιρειών στις ευρωεκλογές δείχνουν του λόγου το ασφα­λές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.