search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:03
MENU CLOSE

Άφησαν τον ΟΚΑΝΑ στα σκοτάδια

05.01.2015 22:00
oldphotosokana1419966768.jpg

Μπορεί η κυβέρνηση, παρέα με το… δολοφονικό «έργο» της, να «έπνευσε τα λοί­σθια», ωστόσο άφησε «καμένη γη». 

Μπορεί η κυβέρνηση, παρέα με το… δολοφονικό «έργο» της, να «έπνευσε τα λοί­σθια», ωστόσο άφησε «καμένη γη». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η υποχρηματοδότηση στον ΟΚΑΝΑ και στα Κέντρα Πρόληψης.
 
Σύμφωνα με τις απίστευ­τες καταγγελίες που έγι- ναν στο «Ποντίκι» από τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Νίκο Λάηο, στα κέντρα πρόληψης της Βόρειας Ελλάδας οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς. ρεύμα.
 
Η εγκατάλειψη των κέντρων πρό­ληψης του ΟΚΑΝΑ στην επαρχία, πέραν των προβλημάτων που παρα­τηρούνται στο Λεκανοπέδιο, απο­δεικνύεται επίσης και από το γεγο­νός ότι η εκπαίδευση των εργαζομέ­νων, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγε­λίες, δεν πληρώνεται από το κράτος, αλλά από τους ίδιους τους. εργαζο­μένους. «Η κατάσταση είναι τραγική και η πολιτεία μάς έχει εγκαταλείψει. Είμαστε σε κινητοποίηση για να σω­θούν οι δομές μας και να δοθούν τα χρήματα τα οποία δεν δίνονται πα­ράτυπα. Να σωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουμε δωρεάν», προσθέ­τει ο γενικός γραμματέας του Συλ­λόγου.
 
Πού πήγαν τα λεφτά;
 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης, μόνο για το 2014 το υπουργείο Υγείας οφείλει 500.000 ευρώ στα Κέντρα Πρόλη­ψης, ο δε ΟΚΑΝΑ «εξαφάνισε» γύρω στα 3.000.000 ευρώ – χρήματα που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας με εντολή να αποδοθούν αποκλει­στικά στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΑΕ 2555).
 
Παράλληλα, περισσότερα από 5.000.000 ευρώ δεν έχει αποδώσει ο ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2009-2013, ποσό αστρονομικό που με. μαγικό τρόπο έκανε φτερά. «Η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ προσπαθεί να συγκαλύψει τις πα­ρατυπίες της, εκβιάζοντας τις διοι­κήσεις των Κέντρων Πρόληψης να προχωρήσουν σε παράτυπες ανα­δρομικές αλλαγές των συμβάσεων συνεργασίας που υπογράφουν με τον ΟΚΑΝΑ. Αυτά συμβαίνουν εν γνώσει της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που καλύπτει την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ με δύο τρόπους: Με το να μη ρυθμίζει το πρόβλημα της ανα­δρομικότητας εδώ και, σήμερα, με το να φέρνει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει ακόμη περισ­σότερο τις παρατυπίες της πλευράς ΟΚΑΝΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.
 
Ανάμεσα στα αιτήματα των εργα­ζομένων, που έτυχαν της στήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ατ­τικής και της Ρένας Δούρου, είναι να μην δοθεί προεκλογικό «συγχωροχάρτι» στις διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ, που όπως καταγγέλλουν επί τέσσερα συναπτά χρόνια «εξαφανί­ζουν» εκατομμύρια ευρώ, να ρυθ­μιστεί ενιαία το ζήτημα των συμβά­σεων και να καταβληθούν οι μη αποδοθείσες επιχορηγήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα. ψίχουλα των 8 εκατ. ευρώ.
 
Μπορεί ο αριθμός των εξαρτημέ­νων στη χώρα μας να αυξάνεται διαρκώς, παρά τη βοήθεια του ΟΚΑ­ΝΑ και το καταπληκτικό και αληθινό έργο των εκάστοτε Κέντρων Θερα­πείας Εξαρτημένων Ατόμων, ωστό­σο από το 2010 οι δομές έχουν συρρικνωθεί. Όπως καταγγέλλει το Σω­ματείο Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, όπως τα αντιγριπικά εμβόλια, ούτε καν στα οροθετικά άτομα.
Παράλληλα, τους τελευταίους έξι μήνες δεν έχουν γίνει ιολογικοί έλεγ­χοι, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει το προσωπικό εάν κάποιος είναι οροθετικός ή εάν πάσχει από ηπατίτιδα. Και όλα αυτά, φυσικά, την ώρα που ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πριν παραι­τηθεί για να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, όπως κα­τήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Οργα­νισμού, βρήκε. 40.000 ευρώ για να «διαφημίσει» το. έργο της διοίκη­σης.
 
«Ο μόνος λόγος που ο ΟΚΑΝΑ συ­νεχίζει να παρέχει έργο είναι οι ερ­γαζόμενοί του. Και αυτοί οι εργαζό­μενοι αντί να αυξάνονται, όπως επι­βάλλει η αντιμετώπιση του όλο και πιο πολύπλοκου προβλήματος της εξάρτησης, μειώνονται: ο ΟΚΑΝΑ, αντί να προσλαμβάνει, δεν ανανεώ­νει τις συμβάσεις εργαζομένων και κλείνει ή λειτουργεί υποτυπωδώς προγράμματα καινοτόμα και εξαι­ρετικά απαραίτητα, όπως τα προ­γράμματα street work, τα εναλλα­κτικά της φυλάκισης, το πρόγραμμα Όδυσσέας", καθώς και τα προγράμ­ματα υποκατάστασης στις φυλακές Κορυδαλλού και "Αγίου Στεφάνου" Πατρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων. Και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε υπεύθυ­νους για την κατάσταση αυτή όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς, καθώς και όλες τις διοικήσεις του
 
Οργανισμού της αντίστοιχης περι­όδου, οι οποίοι συμβιβάστηκαν με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας και διαχειρίστηκαν την ακραία υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Στον προϋπολογισμό του ο ΟΚΑΝΑ θα χρηματοδοτηθεί με 21 εκατομμύρια ευρώ. Ένας ακό­μη εφιαλτικός χρόνος αρχίζει».
 
Να τονίσουμε πως για τη διοίκηση του Οργανισμού είχαν γίνει τρομε­ρές καταγγελίες στο «Ποντίκι», από τον οργανωτικό γραμματέα του Συλ­λόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Βασίλη Σταυρόπουλο, ο οποίος μας είχε ενημερώσει για. αυθαίρετη κα­θαίρεση της υπεύθυνης των οικονο­μικών υπηρεσιών, χωρίς να έχει δο­θεί καμία επίσημη αιτιολογία επί του θέματος.

Παράλληλα, μας είχε τονί­σει πως το Δ.Σ. του Οργανισμού έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών, στο. πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, καλώντας. εξωτερικούς συνεργάτες να αναλάβουν δράση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59