search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:47
MENU CLOSE

Η σφαγή των «γαλάζιων» αμνών!

05.01.2015 22:00

Σαν… πρόβατα επί σφα­γήν πάνε οι «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, καθώς μία εκλογική ήττα θα οδη­γούσε τα δύο τρίτα της Κ.Ο. της Ν.Δ. στον κάδο της πολιτικής ανακύ­κλωσης.

 
Σαν… πρόβατα επί σφα­γήν πάνε οι «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, καθώς μία εκλογική ήττα θα οδη­γούσε τα δύο τρίτα της Κ.Ο. της Ν.Δ. στον κάδο της πολιτικής ανακύ­κλωσης.
 
H τρίτη άκαρπη ψηφο­φορία για την εκλογή Προέδρου της Δημο­κρατίας αποδείχτηκε ιδιαιτέρως… φαρμακερή για το «γα­λάζιο» στρατόπεδο. Όχι επειδή δεν κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος (αυτό ήταν αναμενόμενο), αλλά διότι έδειξε ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν προ­σπάθησε να μεταπείσει περισσότε­ρους βουλευτές να στραφούν προς την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα (168 ψήφισαν και στη δεύτερη και την τρί­τη ψηφοφορία) δείχνοντας ότι εδώ και καιρό το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να πάει σε… εκλογές.
 
Το «Ποντίκι» ξετρύπωσε την πε­ρασμένη Δευτέρα στο καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές να αναρωτι­ούνται με παράπονο και πίκρα «γιατί φτάσαμε έως εδώ» και «γιατί δεν κά­ναμε κάτι για να αλλάξουμε τη μοίρα μας».
 
Στη… χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι υπουργοί και τα «μεγάλα» ονόμα­τα που φοβούνται ότι θα εισπράξουν στην κάλπη τη φθορά της κυβερνη­τικής πολιτικής. Γι' αυτό κάποιοι… μετακινούνται από τις μεγάλες πε­ριφέρειες σε μικρότερες, γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από τους τοπικούς βουλευτές, που φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους.
 
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν ο Νότης Μηταράκης, που εγκαταλείπει τη Β' Αθηνών για να πο­λιτευτεί στη Χίο, και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και ετοιμάζεται να κατέβει υποψήφιος στη Λέσβο.
 
Χαμός στην Αθήνα
 
Η μεγάλη «σφαγή» αναμένεται να γίνει στην Α' και Β' Αθηνών, σε δύο περιφέρειες με πρωτοκλασάτα πολι­τικά ονόματα.
 
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτι­κές εκλογές του 2015 κι αυτό δίνει μία «ανάσα» στο ήδη… γεμάτο από ονόματα ψηφοδέλτιο της Α Αθηνών: Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Νική­τας Κακλαμάνης.
 
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύ­σκολα στη Β' Αθηνών, όπου η Ν.Δ. στις εκλογές του 2012 (αν και πρώ­το κόμμα) είχε εκλέξει 13 βουλευτές, από τους οποίους όλοι σχε­δόν (πλην μίας – δύο περι­πτώσεων) πέρασαν από κάποια υπουργική κα­ρέκλα τα τελευταία δυό­μισι χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι λί­γο – πολύ οι περισσότε­ροι έφτιαξαν κάποιον μικρό ή μεγάλο «μηχανισμό», ενώ για την πολιτική τους επιβίωση στις βουλευτικές εκλογές θα ανα­γκαστούν να κάνουν συμμαχίες με συνυποψηφίους τους – τα λεγόμενα «δίδυμα» – προκειμένου να «πλασα- ριστούν» όσο πιο ψηλά γίνεται και να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.
 
Στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Β' Αθηνών βρίσκονται «βαριά» ονόμα­τα, όπως του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, υπουργοί όπως ο Κυ­ριάκος Μητσοτάκης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Αργύ- ρης Ντινόπουλος, αλλά και γνωστοί πρώην υπουργοί, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
 
Η «μάχη» δυσκολεύει για όλους από τη στιγμή που ετοιμάζονται να κατέβουν υποψήφιοι στη Β' Αθηνών η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Νίκος Δένδιας από την Κέρκυρα, αλ­λά και ο Γιάννης Μιχελάκης από το Επικρατείας.
 
Θα γίνει πραγματική… σφαγή αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι έδρες της Ν.Δ. στη Β' Αθηνών το 2015 (ως δεύτερου κόμματος) θα είναι σημα­ντικά λιγότερες από αυτές του 2012.
 
Ο εσωκομματικός «γαλάζιος» εμ­φύλιος έχει όμως και «ενδοπαραταξιακά» χαρακτηριστικά. Ποια «πτέρυ­γα» της Ν.Δ. θα καταφέρει να εκλέξει τους περισσότερους βουλευτές στη νέα Βουλή;
 
Οι καραμανλικοί
 
Οι λεγόμενοι καραμανλικοί βου­λευτές είναι αποφασισμένοι εδώ και καιρό να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να επανεκλεγούν ώστε να έχουν ισχυρή παρουσία στην επόμενη μέρα της «γαλάζιας» Κ.Ο.
 
Κι αυτό διότι φτάνουν πληροφορί­ες στ' αυτιά τους ότι το σαμαρικό πε­ριβάλλον ετοιμάζεται να κόψει από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια αρκετά καραμανλικά στελέχη προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας, που ήθελαν να είναι υποψήφιοι.
 
Ένα ακόμη ενδονεοδημοκρατι- κό «αγκάθι» αποτελεί η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. Τον πρώτο λόγο εδώ – όπως εί­ναι προφανές – το έχει ο ίδιος ο πρω­θυπουργός. Αν η Ν.Δ. χάσει τις εκλο­γές, θα εκλέξει τρεις βουλευτές. Αυ­τοί θα είναι οι συνεργάτες του πρω­θυπουργού: Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου;
 
Μία τέτοια προοπτική προκαλεί «γκρίνιες» από εκείνους που υπο­στηρίζουν ότι θα έπρεπε να εκτε­θούν στη βάσανο της ψήφου, ωστό­σο στο Μαξίμου φοβούνται ότι μπορεί να καταψηφιστούν στην κάλπη αν είναι υποψήφιοι. Αυτό οδηγεί πολλούς βουλευτές στη σκέψη να χαράξουν τη δική τους στρατηγι­κή, ανεξάρτητα από εκείνη του κόμ­ματος ή του πρωθυπουργικού περι­βάλλοντος.
 
Οι συσχετισμοί στην επόμενη Κ.Ο. της Ν.Δ. θα κρίνουν πολλά για την πο­ρεία του κόμματος την επόμενη μέ­ρα των εκλογών. Αρκεί να σκεφτούμε ότι από τους 127 βουλευτές που έχει σήμερα η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα θα αναγκαστεί να περιοριστεί γύρω στις 70 έδρες στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές. Θα πρέπει επιπλέον να συνυπολογίσουμε τη λεγόμενη «φυ­σική ανανέωση» της Κοινοβουλευτι­κής Ομάδας, καθώς αρκετοί βουλευ­τές θα χάσουν τις θέσεις τους από… νέα φυντάνια.
 
Με άλλα λόγια, ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24