search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:42
MENU CLOSE

Γιατί ανατριχιάζουμε με τον ήχο των νυχιών στο μαυροπίνακα;

31.12.2014 08:56
Γιατί ανατριχιάζουμε με τον ήχο των νυχιών στο μαυροπίνακα; - Media

Ακόμη και η σκέψη ότι σύρουμε το νύχι πάνω στον μαυροπίνακα προκαλεί ανατριχίλα, τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε γιατί.

 
Ακόμη και η σκέψη ότι σύρουμε το νύχι πάνω στον μαυροπίνακα προκαλεί ανατριχίλα, τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε γιατί.
 
Η σκέψη ότι η ανατριχίλα προκαλείται επειδή ανακαλούμε… αρνητικές μνήμες από την σχολική μας ηλικία μπορεί να ακούγεται λογική αλλά δεν είναι η σωστή απάντηση. Σύμφωνα με ερευνητές πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας η ανατριχίλα οφείλεται σε προηγούμενα στάδια εξέλιξης και σε πρωτόγονα ένστικτα.

Ο ήχος αυτός φτάνει σε πολύ ψηλό τόνο κι έτσι μας θυμίζει το κλάμα ενός μωρού ή τη στριγκλιά ενός αρπακτικού. Οι ήχοι αυτοί αυτομάτως ενεργοποιούν το μηχανισμό αντίδρασης στο στρες και μας παροτρύνουν να παλέψουμε ή να κρυφτούμε.
 
Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να ακούσουν μια σειρά από εξαιρετικά δυσάρεστους ήχους και παράλληλα παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους λειτουργία με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης. Διαπιστώθηκε ότι το τρίξιμο των νυχιών επάνω σε έναν πίνακα ενεργοποίησε την αμυγδαλή του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Η περιοχή αυτή ελέγχει την αυθόρμητη αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες. Παράλληλα, ένας τέτοιος ήχος βρίσκεται στην κλίμακα συχνότητας των 2.000-4.000 hertz. Το ανθρώπινο αυτί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε αυτές τις συχνότητες.
 
Πηγή: perierga.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:41