search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:13
MENU CLOSE

Ευρύ προσκλητήριο Τσίπρα σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις – Τι εισηγήθηκε για τις συμμαχίες στην Κ.Ε.

03.01.2015 13:00
Ευρύ προσκλητήριο Τσίπρα σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις - Τι εισηγήθηκε για τις συμμαχίες στην Κ.Ε.  - Media

Πλατύ κάλεσμα σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στην ανάγκη να τερματιστεί η καταστροφική μνημονιακή πολιτική εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ η οποία συνεδριάζει ως το απόγευμα του Σαββάτου.

Πλατύ κάλεσμα σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στην ανάγκη να τερματιστεί η καταστροφική μνημονιακή πολιτική εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ η οποία συνεδριάζει ως το απόγευμα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει το κάλεσμά του από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, συμπεριλαμβάνοντας δυνάμεις της Οικολογίας και του Αντιμνημονιακού χώρου, όσους συμφωνούν με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και όσους στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναβεβαίωσε την απεύθυνση προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά όπως είπε τις «υπαρκτές διαφορές» μεταξύ τους.
«Η μάχη που έχουμε να δώσουμε» σημείωσε «υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς. Είναι μια μάχη που αφορά το σήμερα και το αύριο των δυνάμεων της εργασίας και του λαϊκού κινήματος.Τους καλούμε να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να εργαστούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών».

Παράλληλα, κατά τον Τσίπρα το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται προς όσους στήριξαν την υποψηφιότητα για την Κομισιόν, δηλαδή την κίνηση της Λούκας Κατσέλη, την κίνηση των Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρου Παραστατίδη «Κοινωνία Πρώτα», την κίνηση του Νίκου Κοτζιά «Πράττω» καθώς και την κίνηση των Νεφελούδη – Μπαγεώργου που αποχώρησαν από την ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά τις εκλογές του 2012.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζει ως συμμάχους  τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και δυνάμεις που ανήκουν στον ευρύτερο αντιμνημονιακό χώρο κάνοντας άνοιγμα σε δυνάμεις και πρόσωπα του κέντρου και γενικότερα όσους συμφωνούν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κάτι που περιλαμβάνει συλλογικότητες και πρόσωπα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» η πρόταση Τσίπρα για τις συμμαχίες αναμένεται να εγκριθεί από την ΚΕ.

Οι ενστάσεις που κατέθεσε Αριστερή Πλατφόρμα, μέσω τροπολογίας, κάμφθηκαν καθώς ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε διάταξη του ιδρυτικού συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία πρόσωπα που ενδεχομένως έχουν στηρίξει από θέση ευθύνης τα μνημόνια και πρόκειται να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καταλάβουν κυβερνητικές θέσεις. Ύστερα από αυτό απεσύρθη η τροπολογία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανάβει το πράσινο φως για ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ της Θεοδώρας Τζάκρη και των Βουδούρη – Παραστατίδη για τους οποίος υπήρξαν ισχυρές εσωκομματικές εντάσεις. Πάντως δεν φαίνεται να έχει την ίδα τύψη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟκ Μάρκος Μπόλαρης. 

«Ειλικρινής η πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ. Ανάγκη συμπαράταξης και μετά τις εκλογές»

Όσο για τη ΔΗΜΑΡ, με την οποία η εκλογική συνεργασία δεν τελεσφόρησε, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ένα «παράθυρο ανοιχτό για μετά τις εκλογές. Ειδικότερα, στην εισήγησή του ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες υπήρξε ειλικρινής διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ και πως παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων ο ΣΥΡΙΖΑ με ενδιαφέρον παρακολούθησε τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά.

«Υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση» τόνισε.

Και κατέληξε: «Η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής. Θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όποιες κι αν είναι αυτές. Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:12