search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:14
MENU CLOSE

Ο Γιώργος επιχειρεί «επιστροφή» καταγγέλλοντας το πελατειακό κράτος

03.01.2015 17:49
Ο Γιώργος επιχειρεί «επιστροφή» καταγγέλλοντας το πελατειακό κράτος - Media

Σε προσωπικό τόνο και με διάθεση να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να πολώσει, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την εναρκτήρια ομιλία του με την όποια προσπάθησε να περιγράψει τις αρχές του νέου εγχειρήματος «Κίνημα – Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Σε προσωπικό τόνο και με διάθεση να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να πολώσει, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την εναρκτήρια ομιλία του με την όποια προσπάθησε να περιγράψει τις αρχές του νέου εγχειρήματος «Κίνημα – Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Από τη δομή της ομιλίας του και τον τρόπο προσέγγισής του είναι προφανές ότι επιχειρεί να υποκαταστήσει πλήρως στο πολιτικό σκηνικό, αυτό που εκπροσωπούσε κάποτε το ΠΑΣΟΚ.

«Μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα. Κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.Τους αγνοούν. Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για διάσπαση. Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη. Και μέσα από αυτήν, για την εκ νέου σύνθεση των δυνάμεων της προόδου από τη βάση – και στη βάση των αξιών μας, όχι με παιχνίδια κορυφής που δεν αφορούν κανένα. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός. Είναι υπόθεση πολλών. Πάρα πολλών» ανέφερε.

Στη συνέχεια είπε ότι δεν βολεύτηκε στη σίγουρη βουλευτική έδρα με αντάλλαγμα τη σιωπή του  «σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά "καταπίνουν" δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα – θα βολευόμουν».

Είπε ότι επέλεξε για άλλη μία φορά το δύσκολο δρόμο σημειώνοντας, «Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.Αυτός είμαι.Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα» είπε.

Συχνά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να διακόψει λόγω των έντονων επευφημιών και χειροκροτημάτων του ακροατηρίου.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Το Μπενάκη είναι μικρό δεν χωράει το λαό», «όλοι μαζί για την αλλαγή», «μόνος εναντίον όλων έσωσες της χώρα», «Μ’αξίες πολεμάμε, γι’αξίες πολεμας» κλπ.

Η απόφαση για τη δημιουργία του κινήματος ήταν από τις δυσκολότερες της ζωής του ωστόσο όπως ανέφερε: «στην πολιτική έχω ταχθεί να υπηρετώ την πατρίδα.
Το κοινό καλό.Να υπηρετώ αυτό που θεωρώ το δίκιο, το σωστό, το προοδευτικό, το ανθρώπινο.Πολλές φορές αναγκάστηκα να πάρω δύσκολες αποφάσεις για τα πιστεύω μου.Δεν συμβιβάστηκα ποτέ με την λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους.Σίγουρα έκανα λάθη».

Αναφερόμενος στην κριτική που του κάνει ο Βενιζέλος για το γεγονός ότι επιχείρησε να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε: «Κάποιοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Αντρέα, εναντίον μου, εναντίον μας. Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο.»

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε συνεχείς αναφορές στο πελατειακό κράτος που συντηρεί ένα πολιτικό – οικονομικό – μιντιακό κατεστημένο και το όποιο, όπως υπαινίχθητε, τον έριξε.

Αυτό θα είναι και το βασικό του σύνθημα στην προεκλογική καμπάνια.
Ανέφερε 5 λόγους για τη δημιουργία νέου κόμματος

«Πρώτον, γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευθεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.Η χώρα στερείται τέτοιας ηγεσίας σήμερα – ακόμα και η προγραμματισμένη έξοδος από το Μνημόνιο θυσιάστηκε στο βωμό απαράδεκτων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.Των δυνάμεων που όταν ξέσπασε η κρίση του 2009 ανέλαβαν τις ευθύνες τους με γενναιότητα και ξεκίνησαν τις μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα.Των δυνάμεων που και σήμερα υπερασπίζονται την επανάσταση του αυτονόητου. Των δυνάμεων που υπερασπίζονται το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει –  μέσω της διαύγειας για παράδειγμα, ότι τα λεφτά του δεν σπαταλώνται αλλά αξιοποιούνται με διαφάνεια και με αποτελεσματικό τρόπο, για την ανάπτυξη, την πρόνοια, την παιδεία, την υγεία.Των δυνάμεων που είδαν με αγανάκτηση την προσπάθεια προοδευτικών δημοκρατικών αλλαγών, που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, να υπονομεύεται συστηματικά την περίοδο 2012-2014.

Τρίτον, γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών.Για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός.Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της δεξιάς, επισφραγίζοντας συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές.
Οπισθοχωρώντας από τη θέση που μας επιβάλλει μια αδήριτη ανάγκη, για μεταρρυθμίσεις προοδευτικές και δημοκρατικές.

Τέταρτον, γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνομωσιολογίας. Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη.Κατεστημένο που ήξερε και ξέρει ότι, λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές, δεν ήθελε και δεν θέλει να σπάσει η πελατειακή εξάρτηση του πολιτικού συστήματος, δεν ήθελε και δεν θέλει ένα ισχυρό δημόσιο να προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη και όχι τα προνόμια των λίγων.

Και πέμπτον, γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.Για να ξέρουν οι πολίτες και να αισθάνονται ότι, δεν θα  υπονομευτεί το δικαίωμα τους να έχουν φωνή – φωνή που θα είχε ακουστεί όταν εμείς προτείναμε δημοψήφισμα.Πολίτες που σήμερα ασφυκτιούν, είτε γιατί είναι  πολιτικά άστεγοι, είτε γιατί έχουν να επιλέξουν κόμματα και πολιτικές ηγεσίες που δεν τους εκφράζουν.Πολίτες που θέλουν να συνδιαμορφώσουν με τη φωνή τους, με τη συμμετοχή και αυτοοργάνωσή τους, το νέο κοινό πολιτικό μας σπίτι».
 
Τέλος είπε ότι χρειάζεται μια ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο κόμμα για να λέει αλήθειες στη Βουλή κατά του πελατειακού κράτους και των οργανωμένων συμφερόντων ενώ σε οργανωτικό επίπεδο δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή συνεδρίου όπου θα εξεταστούν τα πάντα από το όνομα και το έμβλημα, τα όργανα και τα πρόσωπα καθώς και η εκλογή της ηγεσίας ηγεσίας από τη βάση με ανοιχτή ψηφοφορία.

Μετά το τέλος της ομιλίας πολλοί από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους έσπευσαν να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:14