26/01/2020 10:46:23

Ρωγμές στα θεμέλια του προϋπολογισμού από τον πρώτο μήνα

Ρωγμές στα θεμέλια του προϋπολογισμού από τον πρώτο μήνα - Media

Νέος ωρολογιακός μηχανισμός στα θεμέλια του προϋπολογισμού είναι έτοιμος να τινάξει στον «αέρα» τους στόχους για τις εισπράξεις και τα πλεονάσματα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων έχει ήδη ανοίξει νέα μεγάλη «μαύρη τρύπα» η οποία δύσκολα θα κλείσει, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το «ξεχαρβαλωμένο» σύστημα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται υπό διάλυση πλέον από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, αφού κανείς δεν εισπράττει και κανείς δεν πληρώνει.

Η αδυναμία βέβαια των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οφείλεται αποκλειστικά στο «τσουνάμι» Μνημονιακών φόρων και χαρατσιών που πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν.

Γι αυτό άλλωστε και το Δεκέμβριο οι εισπράξεις των τελών κυκλοφορίας κινήθηκαν λίγο κάτω από το 1 δις. ευρώ, έναντι στόχου 1,1 δις. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται σημαντικά του στόχου των 400 εκατομ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι εάν το τελικό νούμερο κινείται κάτω από 300 εκατομ. ευρώ τότε δεν πρόκειται να επιτευχθεί ένας ακόμη Μνημονιακός στόχος που προβλέπει ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα φτάσουν για το 2014 έως το τέλος Φεβρουαρίου τα 2,65 δις. ευρώ.

Έντονη ανησυχία υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και για τις εισπράξεις από το ΦΠΑ καθώς η προκήρυξη των εκλογών «πάγωσε» και τη Χριστουγεννιάτικη αγορά, με τους εμπόρους να μιλούν να απώλειες που ξεπερνούν τα 500 εκατομ. ευρώ με εύλογες τις συνέπειες και στα έσοδα του δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.