search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:47
MENU CLOSE

Σούλτς: «Ανεύθυνες εικασίες το Grexit» – Επιμένει στα σενάρια εξόδου από το ευρώ ο γερμανικός Τύπος

07.01.2015 07:40
Σούλτς: «Ανεύθυνες εικασίες το Grexit» - Επιμένει στα σενάρια εξόδου από το ευρώ ο γερμανικός Τύπος - Media

Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται στον γερμανικό Τύπο. Επίθεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σε όσους διακινούν σενάρια «Grexit».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατηγορεί σήμερα στον γερμανικό Τύπο την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για "ανεύθυνες εικασίες" περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς στα τέλη Ιανουαρίου στην Αθήνα.
 
«Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του 'Grexit' δεν βοηθούν αληθινά» υπογράμμισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης μιλώντας στην εφημερίδα "Ντι Βελτ".
 
«Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Οι αυθαίρετες συμβουλές, οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν ίσως ακόμη και τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων» εκτιμά ο πολιτικός αξιωματούχος.
 
Οι αναφορές σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζονται, αφότου το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" υποστήριξε το Σαββατοκύριακο πως η Άγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και πως το εν λόγω κόμμα θα αμφισβητούσε τη λιτότητα.
 
Το Βερολίνο δεν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν διεξάγει μια τέτοια συζήτηση.
 
Bild: Προετοιμάζεται για Grexit η Γερμανία

Σχέδιο για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από μια συρροή των καταθετών για να αποσύρουν τα χρήματά τους από τράπεζες, ετοιμάζει η Γερμανία σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση φτιάχνει σενάρια για την περίπτωση που στην Ελλάδα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας και ένα μέρος του ελληνικού χρέους.
 
Σε δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, η Bild αναφέρει πως κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζών αν πελάτες σπεύσουν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
 
Η τραπεζική ένωση της ΕΕ θα πρέπει τότε να παρέμβει με μια διάσωση ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Κυριακή πως η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια για το αντίθετο, ενώ επισήμανε πως η ευρωζώνη έχει γίνει πολύ πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια.
 
Die Welt: Η TUI προετοιμάζεται για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή
 
Προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος στην Ελλάδα είναι η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία τουρισμού της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt». 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το δημοσίευμα, η εταιρεία διαβεβαιώνει τους πελάτες της ότι όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά πολλά θα είναι φθηνότερα από ό,τι μέχρι τώρα. «Σχεδόν κανείς δεν θυμάται τον Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος το 2011 πρωτοστατούσε για λίγες μέρες στα γερμανικά και ελληνικά πρωτοσέλιδα. 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωνε τότε με στόμφο ότι “κανένας Έλληνας ξενοδόχος δεν θα συμμετάσχει σε αυτό”. Εννοούσε έναν όρο για πληρωμές σε ευρώ, τον οποίο ήθελε ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Γερμανίας TUI να εισαγάγει στα συμβόλαια ώστε να είναι εξασφαλισμένος από τις απώλειες σε μια ενδεχόμενη επιστροφή στην δραχμή. Ο Ανδρεάδης έκανε λάθος, αναφέρει το δημοσίευμα.

"Σήμερα η TUI παρακολουθεί με χαλαρότητα την συζήτηση για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", αναφέρει η εφημερίδα και δηλώνει "προετοιμασμένη για κάθε νομισματική εξέλιξη". 

Στο μεταξύ τα συμβόλαια είναι έτσι δομημένα ώστε οι υποχρεώσεις πρέπει πάντα να πληρώνονται σε ευρώ, δηλώνει εκπρόσωπος της TUI στην εφημερίδα και επιβεβαιώνει ότι ο νέος αυτός νομισματικός όρος ισχύει για συμβόλαια με ξενοδόχους όλων των ευρωπαϊκών χωρών, με τους οποίους συναλλάσσεται η TUI.

Το 2009 ο τότε επικεφαλής της TUI Γερμανίας Φόλκερ Μπέτχερ ήθελε να αναγκάσει μόνο τους Έλληνες επιχειρηματίες, όχι όμως τους Ισπανούς, Ιταλούς ή Πορτογάλους, κάτι το οποίο θα είχε ανεβάσει περαιτέρω την αντίδραση στην Αθήνα, λόγω της άνισης μεταχείρισης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:41