search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:28
MENU CLOSE

Η χρονιά των στοιχημάτων τους!

11.01.2015 22:00
Η χρονιά των στοιχημάτων τους! - Media

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε, στην αρχή κάθε χρονιάς, έναν λόγο να θέλουμε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. 

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε, στην αρχή κάθε χρονιάς, έναν λόγο να θέλουμε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Σχέδια, όνειρα, υποσχέσεις, επανεκκινήσεις… Κάποιοι, όμως, εκτός από τη σκληρή καθημερινότητα, βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά. Ας δούμε ποια είναι τα «στοιχήματα» μερικών από αυτούς

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

Μέσα στον επόμενο μήνα κυκλοφορεί ένα βιβλίο με πεζά, αλλά το ενδιαφέρον είναι αλλού. Τα κείμενα αυτά, αιχμηρές σκέψεις για την πολιτική, την Αριστερά, τον έρωτα και την κρίση, που καλύπτουν μια σημαντική περίοδο για την Ελλάδα, από το 1980 έως το 2014, ο ποιητής προβληματίστηκε πολύ αν θα έπρεπε να τους δώσει μορφή βιβλίου. Τελικά ενέδωσε στις πιέσεις της εκδότριάς του Γιώτας Κριτσέλη (Κίχλη), που ενθουσιάστηκε ξεφυλλίζοντας τις σημειώσεις του ποιητή. Τίτλος «Ο πειρασμός της νοσταλγίας» και όταν του ζήτησα ένα σχόλιο, μου είπε: «Δεν θέλω να αναλογίζομαι τα περασμένα, μα όσα συμβαίνουν τώρα» και να ένα απόσπασμα: «Τα πιο επικίνδυνα, τα κρατάω για μένα»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ

Η πρώτη του ταινία δίχασε κοινό και κριτικούς, αλλά το στίγμα τού ταλέντου του έμεινε στη μικρή πραγματικότητα του ελληνικού κινηματογράφου. Ο «Κυνόδοντας», πρώτα με το βραβείο «Un certain regard» στις Κάννες το 2009 και αργότερα με την υποψηφιότητά του στην κατηγορία του Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, άνοιξε τον δρόμο για το ελληνικό σινεμά. Τώρα, με το «The lobster», σημαδεύει ακόμα πιο ψηλά. Το σενάριο πέρασε ομόφωνα στις χρηματοδοτήσεις και μάλιστα μετά πολλών επαίνων. Η ταινία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλων διεθνών φεστιβάλ μέσα στο 2015. Το «Lobster», που σημαίνει αστακός, είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του σκηνοθέτη, στο καστ της οποίας εντάχθηκαν μεγάλα ονόματα, όπως ο Κόλιν Φάρελ, η Ρέιτσελ Βάις, η Λέα Σεντού, ο Τζον Σ. Ράιλι και η Ολίβια Κόλμαν. Από ελληνικής πλευράς παίζει η Αγγελική Παπούλια αλλά και η Ελληνογαλλίδα Αριάν Λαμπέντ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ

«Στη σκιά» της Άννας Καφέτση, η Κατερίνα Κοσκινά, διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης, η νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να δώσει ζωή σε ένα κτήριο που περιμένει χρόνια να εγκαινιαστεί. Η Κατερίνα Κοσκινά, η οποία γεννήθηκε στην Κέρκυρα, είναι ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και διευθύντρια της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1992 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Επίσης, έχει συγγράψει κείμενα σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά τέχνης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

Πώς θα τελειώσει αυτό το «αρχαιολογικό θρίλερ»; Μέσα στους επόμενους μήνες καλείται να δικαιώσει τις ελπίδες μας για έναν «σημαντικό νεκρό» στην Αμφίπολη. Οι ανασκαφές της απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού και του ξένου Τύπου. Η Κατερίνα Περιστέρη γεννήθηκε στην Καβάλα, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης και Αρχαιολογίας με καθηγητές τους Γ. Δεσποίνη, Μ. Ανδρόνικο, Δ. Παντερμαλή, Δ. Θεοχάρη. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές – DEA – στη Γαλλία, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο ParisI – Sorbonne – UFR d’ Art et d’ Archeologie – Prehistoire – Ethnologie – Anthropologie και εδώ και πέντε χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην Αρχαία Αμφίπολη ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα ζει και αναπνέει για την ανασκαφή στον τάφο του τύμβου Καστά.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Το μυστικό είναι ότι η εταιρεία μας δεν έχει στόχο την ποσότητα, αλλά την υψηλότερη δυνατή ποιότητα και καλαισθησία. Εφαρμόζουμε λογική μπουτίκ…», έχει πει η διεθνούς ακτινοβολίας λυρική τραγουδίστρια Βάσω Παπαντωνίου. Από τη στιγμή που αποσύρθηκε πριν από μερικά χρόνια από τα μουσικά πράγματα, έβαλε σκοπό να δώσει σάρκα και οστά σε ένα όραμα που μέλλει να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στη χώρα μας. Τη δημιουργία της νέας Λυρικής Σκηνής (Όπερας), σε πρώτη φάση, και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» σε ύστερη. Μέσω της εταιρείας που ίδρυσε η κ. Παπαντωνίου, των ανθρώπων που την πλαισίωσαν αλλά και ορισμένων ευχάριστων συγκυριών, πιστεύει ότι η νέα όπερα θα αποκτήσει τις βάσεις της μέσα στο 2015.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διάσημος πιανίστας, με δίσκους στις πιο γνωστές εταιρείες, άνοιξε τα φτερά του λίγο πριν από το τέλος του ’14 με την ίδρυση της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens. Βρίσκοντας φιλόξενη στέγη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εγκατέστησε εκεί το Concert House της Ορχήστρας, κάλεσε σπουδαίους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κολυμπάει στα βαθιά. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο ιδρυτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της MSO of Athens, παρουσίασε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για το 2014-2015 αλλά και τους λόγους και τους σκοπούς ίδρυσης του νέου συνόλου, με μία ομιλία από ψυχής που εντυπωσίασε και αιφνιδίασε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα και την αποδοχή του κοινού στο κατάμεστο θέατρο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ

Τρίτη και φαρμακερή και πιο… τολμηρή. Ο Μαρκουλάκης συναντά τον Μπρέχτ στο Παλλάς, μετά τις δυο σκηνοθεσίες που υπογράφει και που παίζονται αυτήν την εποχή με επιτυχία: «Ο Πουπουλένιος», που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στο Αθηνών, και η «Ντόλι η Προξενήτρα» στο Αλίκη. «Κύκλος με την Κιμωλία» τώρα, του Μπέρτολντ Μπρέχτ, τον επόμενο μήνα με τη Μαρία Πρωτόπαππα και τον Αιμίλιο Χειλάκη. Το έργο, γραμμένο το 1944, πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν το 1957 και ο δημοφιλής ηθοποιός θα χρησιμοποιήσει τη μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, του πρώτου ανεβάσματος.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

Πρωταγωνίστρια, σταρ της τηλεόρασης, πολιτικός, υπουργός και τώρα βασική παίκτρια στο θεατρικό πεδίο. Μαζί με τον άνδρα της Διονύση Παναγιωτάκη ίδρυσαν την εταιρεία «Αθηναϊκά Θέατρα» και διαχειρίζονται εννέα σημαντικές σκηνές! Παλλάς, Αλίκη, Μικρό Παλλάς, Δημήτρης Χορν, Λαμπέτη, Εμπορικόν, Αποθήκη, Πειραιώς 131 και Κιβωτός, δεκάδες έργα που πρέπει να επιλεγούν κάθε χρόνο, εκατοντάδες επαγγελματίες ηθοποιοί που πρέπει να δουλέψουν, χιλιάδες θεατές που πρέπει να κόψουν εισιτήρια. Δύσκολη δουλειά, μα η Ελένη Κούρκουλα δείχνει να μη φοβάται τις προκλήσεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:25