search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:34
MENU CLOSE

Κυκλοφόρησε σήμερα το Charlie Hebdo και έγινε ανάρπαστο! – 5 εκατομμύρια τιράζ!

14.01.2015 07:26
Τουρκικό δικαστήριο μπλοκάρει το facebook λόγω σκίτσων - Media

Οι επιζήσαντες της επίθεσης στη Charlie Hebdo κυκλοφόρησαν σήμερα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τους μετά την επίθεση σκιτσάροντας στην πρώτη σελίδα τον Μωάμεθ να δακρύζει

Οι επιζήσαντες της επίθεσης στη Charlie Hebdo κυκλοφόρησαν σήμερα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τους μετά την επίθεση σκιτσάροντας στην πρώτη σελίδα τον Μωάμεθ να δακρύζει, μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία, η οποία έχει μπει σε έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

"Ο εκδότης αποφάσισε σήμερα το πρωί να αυξήσει το τιράζ στα 5 εκατομμύρια", δήλωσε η Βερονίκ Φοζούρ, πρόεδρος της εταιρείας διανομής MLP. Θα διανεμηθούν με ρυθμό περίπου 500.000 φύλλων ημερησίως, κάτι που θα επιτρέψει να πάρουν φύλλα όλα τα περίπτερα που θα το ζητήσουν, υπογράμμισε.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο και δείχνουν τις ουρές που δημιουργήθηκαν… αξημέρωτα σε κιόσκια από Γάλλους που περίμεναν να πάρουν στα χέρια τους το καινούριο Charlie Hebdo.

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση στα γραφεία της την περασμένη Τετάρτη (12 νεκροί), η σατιρική εφημερίδα ανακοίνωσε ένα τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά…).


 
Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες στον κόσμο αναπαρήγαγαν αμέσως αυτό το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Liberation. Πάνω από το σκίτσο του προφήτη σε πράσινο φόντο, το χρώμα του ισλάμ, ο τίτλος «Όλα συγχωρούνται» έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική και ανελέητη στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.


 
Ωστόσο το πορτρέτο του προφήτη, ο οποίος κρατάει την επιγραφή "Είμαι Charlie" την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.
 
Η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του προφήτη» σκίτσων θα «υποκινήσει το μίσος», προειδοποίησε χθες, Τρίτη, το βράδυ το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.
 
Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα "Τζουμχουριέτ". Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις «προκλήσεις» της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.
 
Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα «να διατηρήσει την ηρεμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης» ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η "Κανάρ Ανσενέ", αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο Charlie Hebdo.
 
«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», αλλά «όχι εναντίον μιας θρησκείας», δήλωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση.
 
Στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να «διπλασιάσουν την επαγρύπνηση» μπροστά σ' έναν κίνδυνο, ο οποίος υφίσταται τόσο «πέραν των συνόρων μας» όσο και «στο εσωτερικό».
 
Στην Εθνοσυνέλευση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και υπογράμμισε το «λαϊκό χαρακτήρα του κράτους», που αποτελεί κεντρική αναφορά του γαλλικού συστήματος.
 
Η διαχείριση της κρίσης από τους Ολάντ και Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ενώ ο Ολάντ ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από το 1958.
 
Οι βουλευτές ψήφισαν τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.
 
Στη συνέχεια έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο –για πρώτη φορά από το 1918– πριν αποτίσουν φόρο τιμής στις δυνάμεις της τάξης.
 
Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε να ληφθούν «έκτακτα μέτρα» εναντίον του εξτρεμισμού, όμως απέκλεισε την ιδέα να υιοθετηθεί μια έκτακτη νομοθεσία στο πρότυπο του αμερικανικού Πατριωτικού Νόμου.
 
Η νομοθεσία αυτή, η οποία είχε ψηφισθεί στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είχε επικριθεί σκληρά στη συνέχεια επειδή έπληττε τις πολιτικές ελευθερίες.
 
Ο Βαλς ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου «ειδικών πτερύγων» στις φυλακές για την απομόνωση των τζιχαντιστών κρατουμένων και την πρόληψη προσηλυτισμών. Δύο από τους τζιχαντιστές των επιθέσεων του Παρισιού, οι Αμεντί Κουλιμπαλί και Σερίφ Κουασί, είχαν περάσει στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ενώ βρίσκονταν στη φυλακή.
 
Για να καθησυχασθεί ο πληθυσμός και να αντιμετωπισθεί η απειλή νέων επιθέσεων, η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει σχεδόν 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Αποστολή τους είναι να προστατεύσουν όλους τους «ευαίσθητους χώρους της επικράτειας», ιδιαίτερα τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας των εβραίων της χώρας.
 
Η μουσουλμανική κοινότητα, η οποία ανησυχεί επίσης για μια αύξηση των ισλαμοφοβικών ενεργειών, έχει ζητήσει κι αυτή ενισχυμένη προστασία των τζαμιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:33