search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:48
MENU CLOSE

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι απόστρατοι ένστολοι για τις μειώσεις των αποδοχών τους

14.01.2015 17:49
Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι απόστρατοι ένστολοι για τις μειώσεις των αποδοχών τους - Media

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τέσσερις ενώσεις αποστράτων αξιωματικών όλων των σωμάτων του στρατού, ζητώντας να ακυρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνει τις αποδοχές, τα επιδόματα και τις συντάξεις τους σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 50% από τα προβλεπόμενα.

 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τέσσερις ενώσεις αποστράτων αξιωματικών όλων των σωμάτων του στρατού, ζητώντας να ακυρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνει τις αποδοχές, τα επιδόματα και τις συντάξεις τους σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 50% από τα προβλεπόμενα.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 δικαίωσε τους ένστολους, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς. Ακόμη, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου επισημαίνει στην απόφαση τού περασμένου έτους ότι το κράτος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα επιφέρει νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012. Με τις ίδιες θέσεις-απόψεις του ΣτΕ συνταυτίστηκε και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προ το σκέλος της αναδρομικής περικοπής των συντάξεων των στρατιωτικών.
 
Μετά τη δικαστική αυτή κρίση ακολούθησε ο νόμος 4307/2014, με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζονται οι ένστολοι- να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε η από 17.11.2014 υπουργική απόφαση με την οποία αναπροσαρμοσθήκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπει ο νόμος 4307/2014.
 
Οι απόστρατοι στην αίτηση-ακύρωση αναφέρουν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αποδοχές και συντάξεις των ενστόλων είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
 
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην προσφυγή ότι το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο με τον επίμαχο νόμο 4307/2014 όσο και με την εν λόγω υπουργική απόφαση, προέβη σε αυθαίρετη, μερική, μονομερή επιλεκτική εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του περασμένου έτους με την οποία δικαιώθηκαν οι στρατιωτικοί.
 
Κατόπιν αυτών παραβιάζονται τα άρθρα 20, 26 και 95 του Συντάγματος, που καθιερώνουν: α) το δικαίωμα της παροχής έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, β) την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και γ) την υποχρέωση του κράτους να συμμορφώνεται στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Επίσης, παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.
 
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών.
 
Η προσφυγή των ενστόλων προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Να σημειωθεί ότι από την επιτροπή μη συμμόρφωσης του ΣτΕ αναμένεται, μετά από αίτηση των ενστόλων, να εκδοθεί απόφαση για μη συμμόρφωση της κυβέρνησης προς την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του περασμένου έτους.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45