search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:25
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει το… νήμα

14.01.2015 22:00
oldphotos11421260593.jpg

Κλειδώνει η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάζει σήμερα το «Π» και η διαφορά των δύο κομμάτων ξεπερνά κατά πολύ το όριο του στατιστικού λάθους και ανέρχεται στο 3,5%.

Κλειδώνει η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάζει σήμερα το «Π» και η διαφορά των δύο κομμάτων ξεπερνά κατά πολύ το όριο του στατιστικού λάθους και ανέρχεται στο 3,5%.
 
Στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ κό­βει πρώτος το νήμα με 32,4% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 28,9%, το Ποτάμι κερδίζει οριακά την τρίτη θέση με 5,3%, ενώ επόμενο κόμμα καταγράφεται η Χρυσή Αυγή με 5,2%. Το ΚΚΕ μοιάζει να πιέζεται από το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 4,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει κι άλλες απώλειες συγκεντρώνοντας 3,7%. Εκτός Βουλής εμφανίζονται και στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση οι ΑΝΕΛΛ με 2,7% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.
 
Η πόλωση στην κορυφή, όπως την παρακολουθήσαμε την τελευταία εβδομάδα και παρά την εκστρατεία φόβου που εξα­κολουθεί να εξαπολύει η Ν.Δ., φαίνεται να ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το 31,6% που κατέγραψε στη δημοσκόπηση την προηγούμενη εβδομάδα ανεβαίνει στο 32,4% (αύξηση 0,8%), ενώ η Ν.Δ. από το 28,6% φτάνει στο 28,9% (και εμφανίζει αύ­ξηση μόλις 0,3%).


 

Τα στοιχεία που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκε­κριμένη δημοσκόπηση:
 
♦    Η απογείωση της παράστασης νίκης, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (66%) προεξοφλεί την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ.
♦   Η ελκυστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες μέρες υπο­δέχεται ψηφοφόρους απ' όλα τα κόμματα.
♦  Ο σκληρός πυρήνας των αναποφάσιστων, που παραμένει στο 10%, δέκα μόλις μέρες πριν από τις κάλπες.
♦   Οι διαρροές που εμφανίζει τις τελευταίες μέρες το ΠΑΣΟΚ προς όλα τα κόμματα.
♦   Η υπερδιπλάσια μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι αντίστροφα.
♦  Οι ερωτώμενοι επιλέγουν θετικά, δηλαδή θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει την πολιτική του.
♦  Η αποδοχή της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Γενικότερα στα ποιοτικά στοιχεία, όπως μπορεί κανείς να δι­απιστώσει από την ανάγνωση της δημοσκόπησης, οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στις λογικές της ηρεμίας, της σταθερότη­τας και της ασφάλειας που τονίζει η Ν.Δ. και προκρίνουν την αλ­λαγή της κατάστασης. Συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους που εκτιμούν ότι πρέπει να στηριχτεί ο Σαμαράς προκειμένου να συ­νεχίσει την πολιτική του παρατηρείται αποκλιμάκωση κατά πέ­ντε ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υποχωρεί κατά τρεις μονάδες και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ως πρωθυπουργού.
 
Και στα δύο αυτά ερωτήματα ο Αλέξης Τσίπρας αυξάνει την επίδοσή του. Ραγδαία είναι και η πτώση του δείκτη της επιθυ­μητής οικονομικής πολιτικής για τον Σαμαρά, αφού από την ισοπαλία 33% στην περασμένη δημοσκόπηση έχουμε εκτόξευ­ση της προτίμησης στην πολιτική Τσίπρα στο 35% και αποκλι­μάκωση της πολιτικής Σαμαρά στο 29%.
 
Ανοδική τάση εμφανίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώ­τημα «ποιος είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής», όπου κλείνει κατά έξι μονάδες η ψαλίδα.
 
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πολίτες κρί­νουν πιο επείγουσα την αναπτυξιακή διαδικασία που θα προ­σφέρει θέσεις εργασίας από την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης.

♦ Περίπου ένας στους επτά ερωτώμενους πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, μια βεβαιότητα κρίσιμη τις τελευταίες μέρες για τη στάση των αναποφάσιστων

♦ Μέσα σε έναν μήνα η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις εκτόξευσε τον δείκτη στο 66% με παράλληλη πτωτική πορεία για την πεποίθηση νίκης της Ν.Δ.

♦ Ένας στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ. το 2012 οδεύει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μοιάζει να κλείνει η στρόφιγγα προς το Ποτάμι

♦ Το 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 εμφανίζεται αναποφάσιστο, μια κρίσιμη μάζα για την τελική διαφορά των δύο μονομάχων

♦ Εικόνα κατακερματισμού δείχνει το ΠΑΣΟΚ με σημαντικές διαρροές προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΔΗΣΟ και Ν.Δ., ενώ το 9,5% των ψηφοφόρων του 2012 δηλώνουν αναποφάσιστοι

♦ Η μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερδιπλάσια από ό,τι το αντίστροφο

♦ Μεγάλα ποσοστά ψηφοφόρων του 2012 που δηλώνουν αναποφάσιστοι μοιράζονται όλα τα κόμματα

♦ Η ραγδαία αποκλιμάκωση στα μηνύματα που εκπέμπει ο Σαμαράς πιστοποιούν τη διάθεση του εκλογικού σώματος για πολιτική αλλαγή

♦ Συρρικνώνεται η αξιοπιστία του πρωθυπουργού όσο εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία του, ενώ αυξάνεται αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

♦ Από την απόλυτη ισοπαλία της περασμένης εβδομάδας φτάσαμε στην αλματώδη αύξηση της αποδοχής για την οικονομική πολιτική Τσίπρα

♦Ένα ακόμα ατού του Αντώνη Σαμαρά, η διαπραγματευτική του εμπειρία, μοιάζει να κλυδωνίζεται


 
♦ Νέες θέσεις εργασίας είναι το μεγάλο ζητούμενο της κοινωνίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10