search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:09
MENU CLOSE

ΕΝΦΙΑ: Ο τραγέλαφος… συνεχίζεται

16.01.2015 05:13
ΕΝΦΙΑ: Ο τραγέλαφος… συνεχίζεται - Media

Τέλος δεν έχει για τους φορολογούμενους το «μαρτύριο» του ΕΝΦΙΑ, στο οποίο τους έχει υποβάλει η απερχόμενη συγκυβέρνηση, καθώς τους καλεί τώρα να τρέχουν και πάλι στις Εφορίες τους εφόσον θέλουν να καταθέσουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ.

Τέλος δεν έχει για τους φορολογούμενους το «μαρτύριο» του ΕΝΦΙΑ, στο οποίο τους έχει υποβάλει η απερχόμενη συγκυβέρνηση, καθώς τους καλεί τώρα να τρέχουν και πάλι στις Εφορίες τους εφόσον θέλουν να καταθέσουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ.
 
Το «έγκλημα» ΕΝΦΙΑ, που παρ’ ολίγο το καλοκαίρι να ρίξει τους εμπνευστές και «αυτουργούς» του, οι οποίοι τώρα υπόσχονται τη μείωσή του από φέτος, απλά και μόνο για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις αφού δεν μπορούν να αντιπροτείνουν κάτι ουσιαστικότερο από την πλήρη κατάργησή του για την οποία έχει ήδη δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται από όσους αφήνουν… πίσω.
 
Η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με χθεσινή της απόφαση καθόρισε ότι για την αποδοχή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2014 και επομένων και την έκδοση δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, όταν συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α., αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. που είχε υποβληθεί η αρχική δήλωση ΕΝΦΙΑ.
 
Η ΓΓΔΕ προχώρησε στην απόφαση αυτή καθώς τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και τα τελευταία εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2014, ύστερα και από την επεξεργασία των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 που υποβλήθηκαν το Δεκέμβριο, οπότε θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική σελίδα του περιουσιολογίου για την υποβολή και των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι των εκπρόθεσμων.
 
Οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ, που μπορούν να υποβληθούν μέχρι την έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της δήλωσης ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να μπουν στο «μικροσκόπιο» των προϊσταμένων των Εφοριών.
 
Συγκεκριμένα για την αποδοχή ή μη της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται έλεγχος των δικαιολογητικών, που θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία τους οι ιδιοκτήτες ώστε να τεκμηριώσουν τη μείωση του φόρου, για τη διενέργεια του οποίου δεν απαιτείται έκδοση εντολής ελέγχου, από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Εφορίας.
 
Στην περίπτωση αποδοχής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ θα συντάσσεται έκθεση ελέγχου και εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία θα κοινοποιείται στο φορολογούμενο.
 
Επισημαίνεται ότι προσκόμιση δικαιολογητικών απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις περιπτώσεις προσθήκης περιουσιακών στοιχείων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:07