search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:13
MENU CLOSE

Ξαφνικά ένα καλοκαίρι του ’87…

18.01.2015 22:00
Ξαφνικά ένα καλοκαίρι του ’87… - Media

Την περασμένη εβδομάδα ξαναπήγα να δω τη νέα παραγωγή της «Πράξης». 

Κάθε φορά που μπαίνω στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας για να παρακολουθήσω μια παράσταση της «Πράξης», της Μπέτυς Αρβανίτη, κάνω πάντα την ίδια σκέψη: Πόσο δυνατή ήταν αυτή η γυναίκα, που δεν στρογγυλοκάθισε πάνω στον «θρόνο» του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου, κάτι το απολύτως αναμενόμενο. Έτσι, θα απολάμβανε τη δόξα των ρόλων σε ταινίες του Δαλιανίδη, που έχουν παρακολουθήσει γενιές και γενιές θεατών, αλλά, σε τελική ανάλυση, θα σήμαινε μετά το ’80 και το καλλιτεχνικό της τέλος.

Αντιθέτως, εκείνη, αφού «καθάρισε» το μυαλό της και πήρε τις ανάσες της, ώριμη πια, το 1987 ίδρυσε τη θεατρική εταιρεία «Πράξη», συνεργάστηκε με φωτισμένους σκηνοθέτες και ξεχωριστούς ηθοποιούς, υπηρετώντας το ποιοτικό θέατρο. Έχει ανεβάσει έργα συγγραφέων όπως ο Ίψεν, ο Πιραντέλο, ο Πίντερ, ο Στρίντμπεργκ, ο Έικμπορν, ο Τσέχοφ, ο Ντίρενματ, ο Ζενέ κ.ά., έχοντας συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού χώρου, όπως οι Βολανάκης, Βογιατζής, Μαστοράκης, Μπαντής κ.ά., ενώ η Β’ Σκηνή έχει λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως ένα φυτώριο νέων σκηνοθετών και ηθοποιών.

Την περασμένη εβδομάδα ξαναπήγα να δω τη νέα παραγωγή της «Πράξης». Στην Ελλάδα το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» έχει παρουσιαστεί πολλές φορές, αποτελεί όμως ιδιαιτέρως ενδιαφέρον γεγονός το ότι ένας ξεχωριστός σκηνοθέτης, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, καταπιάνεται με κείμενο του συγγραφέα της Αμερικής του Νότου. Η συνεργασία του με τη θεατρική εταιρεία «Πράξη» και τη Μπέτυ Αρβανίτη, που επί 27 χρόνια παρουσιάζει έργα ρεπερτορίου, σίγουρα είναι από τα θεατρικά γεγονότα του ’15.

Η ιστορία: Ένας ερευνητής βυθίζεται σε μια σκοτεινή υπόθεση ανθρωποφαγίας στα χρόνια του μεσοπολέμου. Θύμα είναι ένας ομοφυλόφιλος ποιητής, ο Σεμπάστιαν Βέναμπλ, και θύτες κάποιοι έφηβοι εξαθλιωμένοι από κάθε μορφής πείνα.

Ο ποιητής, ύστερα από 25 καλοκαίρια που γύριζε τον κόσμο έχοντας στο πλάι του τη λαμπερή μητέρα του Βάιολετ, πήρε τη μοιραία απόφαση να την αντικαταστήσει με την ξαδέλφη του Κάθριν, αθώα και ανέτοιμη να υποδυθεί τον ρόλο του «κράχτη», όπως λέει η ίδια. Η Βάιολετ όμως κατηγορεί την Κάθριν ως ιδιοτελή και ανίκανη να προστατέψει τον ευαίσθητο δημιουργό, την κλείνει σε ψυχιατρική κλινική και επιδιώκει να της γίνει λοβοτομή, για να πάψει να αφηγείται το φριχτό τέλος του Σεμπάστιαν διασύροντας τη μνήμη του ανυπεράσπιστου ποιητή.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα, που μάλιστα το 1959 γνώρισε τεράστια επιτυχία ως κινηματογραφική ταινία. Ο Τένεσί Ουίλιαμς έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στο θεατρικό κοινό κατά την πρώτη δεκαετία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δίπλα στην Μπέτυ Αρβανίτη, ο Αλέξανδρος Βάρθης, η Άννα Πατητή, η ξεχωριστή Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ο Γιάννης Φλουράκης και η καταπληκτική Λουκία Μιχαλοπούλου. Τον Σεμπάστιαν Βέναμπλ από την οθόνη υποδύεται ο Νίκος Κουρής, σε μια παράσταση που αξίζει να δείτε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:12