search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:05
MENU CLOSE

Είμαστε μέσα σε… όλα

19.01.2015 22:00
oldphotosparis-not-afraid_3157581b1421692852.jpg

Η Ελλάδα, έμμεσα, στηρίζει και συμμετέχει στην εκπαίδευση των τζιχαντιστών, αυτών που έχουν αιματοκυλίσει τη Συρία και διεκδικούν την πατρότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία…

Η Ελλάδα, έμμεσα, στηρίζει και συμμετέχει στην εκπαίδευση των τζιχαντιστών, αυτών που έχουν αιματοκυλίσει τη Συρία και διεκδικούν την πατρότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, παρέχοντας ειδική εκπαίδευση για μάχες εντός των πόλεων, σε στρατιωτικά τμήματα της Ιορδανίας και του Κατάρ που εκπαιδεύουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τους «αντικαθεστωτικούς αντάρτες», ανάμεσά τους και τζιχαντιστές.

Πολλή κουβέντα γίνεται για το μόρφωμα που αποκαλείται «τζιχαντιστές», ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες μετά και την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo». Αυτό που δεν συζητιέται όσο θα έπρεπε, είναι ποιος εξέθρεψε αυτό το φαινόμενο και πώς διάφορες επιλογές για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων γεωπολιτικού χαρακτήρα συνέβαλαν στην ανάπτυξή του.

Η τελευταία κόπια τζιχαντιστών είναι αυτοί (γνωστοί για τους αποκεφαλισμούς που κάνουν τύπου Ισλαμικού Κράτους) που έχουν εγκατασταθεί σε τμήμα των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ. Είναι αυτοί που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν για να χρησιμοποιηθούν στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Οι… Φρανκεστάιν

Στην πρώτη φάση του αποκαλούμενου «εμφυλίου πολέμου» της Συρίας και μέχρι την πλήρη εξάπλωσή του στο συριακό έδαφος οι τζιχαντιστές ήταν αναπόσπαστο μέρος των αντικαθεστωτικών ανταρτών – μισθοφόρων. Το ότι τώρα μπορεί να σφάζονται και μεταξύ τους, σε τίποτα δεν αλλάζει αυτήν την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το συνονθύλευμα εγκληματικών στοιχείων είχε την αμέριστη υποστήριξη των δυτικών χωρών στο όνομα της ψευδεπίγραφης «Αραβικής Άνοιξης» και της επιβολής της «Δημοκρατίας» στη Συρία.

Καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής των δυτικών δυνάμεων στη Συρία έπαιξαν και παίζουν τα καθεστώτα του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Στο έδαφός τους – δεν το κρύβουν άλλωστε – συστηματικά εκπαιδεύτηκαν και εκπαιδεύονται «αντικαθεστωτικοί αντάρτες» που προωθούνται στη Συρία.

Παράλληλα, οι χώρες αυτές, και κυρίως το Κουβέιτ, είναι οι χρηματοδότες της λεγόμενης «συριακής αντιπολίτευσης». Από το γεγονός και μόνο ότι πολεμάνε επί τρία χρόνια κάνοντας χρήση βαρέως εξοπλισμού, μπορεί εύκολα κάποιος να αναλογιστεί και το ύψος αυτής της χρηματοδότησης.

Στο βρόμικο αυτό παιχνίδι έχει ανοιχτή εμπλοκή και η Ελλάδα. Μπορεί να μην εκπαιδεύονται στο ελληνικό έδαφος τζιχαντιστές, όμως εκπαιδεύονται οι Καταριανοί και Ιορδανοί εκπαιδευτές τους για επιχειρήσεις που προσομοιάζουν με αυτές που εκτελούνται στο έδαφος της Συρίας. Αυτή η συνεργασία είναι στο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπάρχει με τις χώρες αυτές, σε εφαρμογή σχετικών κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ.

Συνεκπαίδευση

Ειδικότερα, όπως έγινε επίσημα γνωστό από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, το διάστημα 23-27 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με ελληνικά τμήματα από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, ομάδας 6 αξιωματικών και 29 οπλιτών από την Ιορδανία. Αντικείμενο της εκπαίδευσης, ο «αγώνας σε αστικό περιβάλλον».

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ), στην Αργυρούπολη Κιλκίς. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι μέρος ανάλογων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιορδανίας.

Ανάλογη συνεργασία υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, η οποία εκτείνεται και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2014 στην Αλεξανδρούπολη πήραν μέρος και στρατιωτικές δυνάμεις του Κατάρ που εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές μονάδες της Θράκης. Δεδομένου ότι το Κατάρ παίζει τον πιο βρόμικο ρόλο στο αιματοκύλισμα της Συρίας χρηματοδοτώντας και εκπαιδεύοντας «φανατικούς μουσουλμάνους», είναι προφανές το πού αποσκοπεί η εκπαίδευσή τους αυτή.

Επίσης, το Κατάρ παίζει συγκεκριμένο ρόλο ενίσχυσης των τζιχαντιστών και στη Λιβύη υπονομεύοντας τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας αυτής, και μάλιστα έρχεται σε αντιπαράθεση με την Αίγυπτο για αυτές τις παρεμβάσεις του.

Αναφορικά με τη στήριξη της Ιορδανίας στους «αντικαθεστωτικούς αντάρτες» που λεηλατούν και σφάζουν στη Συρία, το θέμα έχει απασχολήσει κατά καιρούς τον αμερικανικό Τύπο. Σε δημοσίευμα των «Los Angeles Times», τον Ιούνιο του 2013, που επικαλείται μαρτυρία ενός Αμερικανού αξιωματούχου και ενός διοικητή των Σύριων ανταρτών, αναφέρεται πως η CIA σε συνεργασία με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν μυστικά από το 2012, σε βάσεις στην Ιορδανία, όπως και στην Τουρκία, Σύριους αντάρτες.

Αναφέρεται πως στελέχη του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης τουλάχιστον δύο εβδομάδων, τα οποία περιελάμβαναν ασκήσεις με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα. Όταν σχετικό ερώτημα τέθηκε στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, αυτός αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές των «Los Angeles Times».

Το θέμα επανέφεραν, τον Απρίλιο του 2014, και οι βρετανικοί «The Times». Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, Αμερικανικοί αξιωματικοί επιβλέπουν την εκπαίδευση των ισλαμιστών ανταρτών του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας – Free Syrian Army (FSA) στο έδαφος της Ιορδανίας. Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγή από τον FSA υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημειώνει ότι σε στρατόπεδο της ερήμου στην Ιορδανία, περίπου 40 Αμερικανοί αξιωματικοί εκπαιδεύουν τους αντάρτες στα νέα όπλα και ειδικά στις αντιαρματικές και αντιαεροπορικές ρουκέτες.

Επίσης και η ρωσική εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda» αναφέρει ότι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO επιβλέπουν την εκπαίδευση μελών του FSA σε στρατόπεδο που βρίσκεται στην Ιορδανία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:00