search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:24
MENU CLOSE

Ιταλία: Χτύπημα στη μαφία – Συλλήψεις 26 μελών της Ντράνγκετα

20.01.2015 19:11
Ιταλία: Χτύπημα στη μαφία – Συλλήψεις 26 μελών της Ντράνγκετα - Media

Η αστυνομία της Ρώμης εξάρθρωσε ένα κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών της ’Ντράνγκετα, το οποίο είχε διασυνδέσεις με καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, συνέλαβε 26 πρόσωπα και κατέσχεσε πάνω από 600 κιλά κοκαΐνη και χασίς.

 
Η αστυνομία της Ρώμης εξάρθρωσε ένα κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών της ’Ντράνγκετα, το οποίο είχε διασυνδέσεις με καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, συνέλαβε 26 πρόσωπα και κατέσχεσε πάνω από 600 κιλά κοκαΐνη και χασίς.

Το κύκλωμα αυτό διοικούσαν γνωστά στις αρχές μέλη της του οργανωμένου εγκλήματος της Καλαβρίας, από τη μικρή ορεινή πόλη Σαν Λούκα, στον βαθύ ιταλικό νότο, ανέφεραν οι διωκτικές αρχές.
 
Καθώς οι ιταλικές επιχειρήσεις πασχίζουν να επιβιώσουν εν μέσω της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει επανειλημμένα η οικονομία της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια, οι μαφιόζικου τύπου οργανώσεις έχουν βρει εύφορο έδαφος για να νομιμοποιούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες στη Ρώμη και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας οι οποίες δεν πλήττονταν από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
 
«Η ’Ντράνγκετα θεωρεί τη Ρώμη ζωτικής σημασίας μέρος των εγκληματικών της σχεδίων. Ορισμένα μέλη της έχουν πει: “η Ρώμη είναι το μέλλον”», σχολίασε ο Μικέλε Πρεστιπίνο, ένας εισαγγελέας ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος. «Η αγορά της Ρώμης είναι στρατηγικής σημασίας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των συμμοριών να αποκτήσουν ισχύ, τόσο οικονομική, όσο και εγκληματική», πρόσθεσε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η αστυνομία και οι εισαγγελείς έχουν καταφέρει σοβαρά πλήγματα στη Μάφια της Σικελίας, η οποία παρέμενε επί δεκαετίες η πιο ισχυρή συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος. Όμως στην ιταλική ενδοχώρα η ’Ντράνγκετα, μια μικρότερη συμμορία, ενισχύθηκε στην πορεία των ετών και μετατράπηκε στην οργάνωση που κάνει τις μεγαλύτερες εισαγωγές κοκαΐνης στην Ευρώπη.
 
Όπως ανέφερε η ιταλική αστυνομία πέρα από τα 600 κιλά ναρκωτικά που κατασχέθηκαν, υπάρχουν στοιχεία πως σχεδιαζόταν η εισαγωγή και η διακίνηση άλλων 1.500 κιλών κοκαΐνης και χασίς.
 
Για να μπορέσουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην αγορά ναρκωτικών της ιταλικής πρωτεύουσας, η συμμορία είχε προσλάβει μια ομάδα εκτελεστών για να δολοφονήσουν ένα αντίπαλο «αφεντικό» του οργανωμένου εγκλήματος πριν από δύο χρόνια, εξήγησαν στελέχη της αστυνομίας.
 
Όταν οι φερόμενοι ως εκτελεστές εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέρυσι, ένας εξ αυτών μεταμελήθηκε και έδωσε στις αρχές στοιχεία και πληροφορίες ζωτικής σημασίας που οδήγησαν στις συλλήψεις που έγιναν νωρίτερα σήμερα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Πρεστιπίνο.
 
Η συμμορία είχε βάσεις εφοδιασμού στη Γένοβα, στο Μιλάνο και στο Τουρίνο, και είχε στείλει μέλη της σε ρόλο συνδέσμων με μερικές από τις πιο σκληρές συμμορίες της Κολομβίας που διακινούν κοκαΐνη, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας της Ιταλίας. Από τους συνολικά 31 καταζητούμενους υπόπτους τέσσερις ακόμη συνελήφθησαν στην Ισπανία και μόλις ένας διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη.
 
Η φιλοδοξία της συμμορίας ήταν να «μονοπωλήσει την ρωμαϊκή αγορά ναρκωτικών, να αναλάβει η ίδια να συντονίζει τις άλλες εγκληματικές ομάδες που δρουν στην ίδια περιοχή», εξήγησε η ιταλική αστυνομία.
Σύμφωνα με τον Πρεστιπίνο, δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στη συμμορία τα μέλη της οποίας συνελήφθησαν σήμερα και εκείνη που διοικούσε ένας πρώην ακροδεξιός εξτρεμιστής ο οποίος συνελήφθη στα τέλη της περασμένης χρονιάς για μια υπόθεση δωροδοκιών με αντάλλαγμα αναθέσεις συμβάσεων από τις δημοτικές αρχές της Ρώμης.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:24