13/11/2019 15:49:30

Τιβέριος: Αστεία τα περί Ολυμπιάδας - Αμφισβητώ τα ανασκαφικά δεδομένα στην Αμφίπολη

Τιβέριος: Αστεία τα περί Ολυμπιάδας - Αμφισβητώ τα ανασκαφικά δεδομένα στην Αμφίπολη - Media

(αναδημοσίευση από το Έθνος)

«Έξαλλος με όσους διακινούν την πληροφορία ότι η νεκρή γυναίκα της Αμφίπολης είναι η Ολυμπιάδα», δήλωσε μέσω του Έθνους, ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Μιχάλης Τιβέριος, αμφισβητώντας παράλληλα, όπως λέει, τα ανασκαφικά δεδομένα, με βάση την ανακοίνωση για την μελέτη των σκελετικών κατάλοιπων.
 
«Μέχρι τώρα μας έλεγαν για έναν σκελετό, που βρέθηκε εντός και εκτός του κυβωτιόσχημου τάφου και ψάχναμε να δούμε σε ποιον ανήκει. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι βρέθηκαν 550 οστά και ανήκουν σε πέντε νεκρούς. Αμφισβητώ πλέον τα ανασκαφικά δεδομένα. Πού βρέθηκαν αυτά τα οστά; Γιατί δεν μπορεί να έχουμε έναν κυβωτιόσχημο τάφο με πέντε νεκρούς μέσα. Πιστεύω ότι αρχίζουμε και το χάνουμε το θέμα», μας λέει ο κ. Τιβέριος.
 
Κάνοντας ένα σενάριο, όπως διευκρινίζει, εξηγεί ότι «είναι πιθανόν οι πέντε νεκροί να είναι της ίδιας οικογένειας, αλλά ποιας; Και εδώ έρχεται η μελέτη του μνημείου, που θα δείξει για ποια οικογένεια ανεγέρθηκε ένα τέτοιο ταφικό μνημείο; Επιμένω πάντως ότι αν δεν μας πουν πού ακριβώς βρέθηκαν τα οστά και τα θραύσματα οστών, δεν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα».
 
Ο κ. Τιβέριος προσθέτει επίσης ότι «είναι αστεία τα σενάρια που διακινούνται ότι η νεκρή γυναίκα είναι η Ολυμπιάδα. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ και θέλω να το γράψετε με κεφαλαία γράμματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε δια λιθοβολισμού από τον Κάσσανδρο στην Πύδνα και ο τάφος της είναι εκεί. Ακόμη και αν οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήθελαν να μεταφέρουν τα οστά της θα τα πήγαιναν στις Αιγές ή στην Πέλλα, σε καμία περίπτωση όμως στην Βεργίνα. Ακούσαμε στην αρχή για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα για τον τάφο της Ολυμπιάδας, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
 
Επιπλέον ο καθηγητής και ακαδημαϊκός σημειώνει με νόημα, ότι «είναι τραγικό να μιλάνε το τελευταίο διάστημα όλοι για τα αρχαιολογικά ευρήματα ωσάν να είναι ειδικοί. Αν εγώ μπω στο χειρουργείο ως γιατρός, ο ασθενής θα πεθάνει κι εσείς θα με πείτε κομπογιαννίτη. Εγώ τι πρέπει να πω για όλους αυτούς;».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.