search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:33
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Δεν δήλωσα ποτέ ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι προτιμότερος ο θάνατος

21.01.2015 12:14
Βαρουφάκης: Δεν θα κάνουμε δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας - Media

Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους «θα πρέπει να κλείσει έως τα τέλη Μαΐου» εκφράζει σε συνέντευξή του ο οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας, Γιάννης Βαρουφάκης.

Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους «θα πρέπει να κλείσει έως τα τέλη Μαΐου» εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας, Γιάννης Βαρουφάκης.
 
«Η διαπραγμάτευση κατ' εμέ δεν έχει κανέναν λόγο να τραβήξει μήνες και μήνες. Υπάρχει ένα ομόλογο στα χέρια της ΕΚΤ, που λήγει τον Ιούνιο. Και τον Ιούλιο είναι δύο τα ομόλογα. Θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει έως τα τέλη Μαΐου» σημειώνει και προσθέτει: «Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, μία νέα συμφωνία με τους εταίρους μας να εμπεριέχει και κάποιες δεσμεύσεις δικές μας για την εκπόνηση αυτής της νέας συμφωνίας. Αυτή όμως η συμφωνία, η οποία έχει συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την οποία ελέγχει κι υποτίθεται εφαρμόζει πιστά η τρόικα, έχει τελειώσει κι έχει τελειώσει απ' τη ζωή, απ' τα πράγματα, έχει εξοκείλει».
 
Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει ακόμη πως δεν είπε ποτέ ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας μετά τις εκλογές, είναι προτιμότερος ο θάνατος. «Προφανώς δεν έκανα ποτέ αυτή τη δήλωση» λέει και προσθέτει: «Δυστυχώς, η ποιότητα του διαλόγου όσο πλησιάζει η Κυριακή, είναι τέτοια στην Ελλάδα που είναι καταπληκτικό το τι λέγεται ότι έχω πει. Δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό που είπα είναι ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει ο θανάσιμος εναγκαλισμός της Ελλάδας απ' το χρέος. Όπως και ο θανάσιμος εναγκαλισμός γενικότερα στην Ευρωζώνη μεταξύ των πτωχευμένων κρατών και των πτωχευμένων τραπεζών και προσέθεσα, όταν ρωτήθηκα για κάτι άλλο -ερωτήθην για το εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διατεθειμένη να κονταροκτυπηθεί με τη διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα- είπα "ναι βεβαίως, πάμε σε μία μάχη, χωρίς να είμαστε σίγουροι για την έκβαση", γιατί είναι πολύ μεγάλος ο αντίπαλος και πολύ ισχυρός, αλλά στην Ελλάδα έχουμε μία παράδοση, κάθε 28η Οκτωβρίου, να το θυμόμαστε αυτό, όταν ένας αγώνας πρέπει να δοθεί δεν κοιτάμε το κόστος».
 
Σε ερώτηση για τις αποφάσεις που θα ανακοινώσει αύριο η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντά: «Ο κ. Ντράγκι είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι ένας εξαιρετικός κεντρικός τραπεζίτης, σε σχέση τουλάχιστον με τον προηγούμενο, τον ανεκδιήγητο κ. Τρισέ, ο οποίος καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι η ΕΚΤ έχει αποτύχει στον στόχο της. Ο κ. Ντράγκι θα ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, ξέρετε, από αυτό που θ' ανακοινώσει αύριο, αλλά δυστυχώς δεν τον αφήνουν οι δεσμεύσεις του απ' την κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Εγώ θα ήθελα αύριο να ανακοινώσει ο κ. Ντράγκι ότι θ' αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Και θα το ήθελα αυτό για λόγους συμβολικούς, για να δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν παίζει με τη συνεκτικότητα της Ευρωζώνης, δεν αντιμετωπίζει τα ομόλογα του ενός διαφορετικά από τα ομόλογα του άλλου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αποτυχία του κ. Σαμαρά να το επιτύχει αυτό, είναι μία αποτυχία που πρέπει να στηλιτευθεί. Μην ξεχνάμε πως πριν δύο εβδομάδες ο κ. Σαμαράς έλεγε στη Βουλή, ότι ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί ν' αγοράσει ομόλογα μίας χώρας, γιατί αυτό απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΕ. Κι εγκαλούσε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος καλούσε τον κ. Ντράγκι να κάνει αγορά ομολόγων. Επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της, έχει αποτύχει πλήρως». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:32