search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:10
MENU CLOSE

Ο Αθλητής του Τίποτα, ο Ποιητής του Όλου…

23.01.2015 22:00
Ο Αθλητής του Τίποτα, ο Ποιητής του Όλου… - Media

Είχαμε μιλήσει την παραμονή της εισαγωγής του στο νοσοκομείο, πριν από τρεις μήνες. «Γιάννη, αύριο στο Τρίτο παρουσιάζω το καινούργιο βιβλίο σου» του είπα. 

Είχαμε μιλήσει την παραμονή της εισαγωγής του στο νοσοκομείο, πριν από τρεις μήνες. «Γιάννη, αύριο στο Τρίτο παρουσιάζω το καινούργιο βιβλίο σου» του είπα. «Δεν έχω μυαλό, Μηνά μου, ν’ ακούσω τίποτα, αύριο μπαίνω για εγχείρηση κήλης» μου απάντησε. «Θα πιούμε καφέ μόλις βγω» είπε και μου έκλεισε το τηλέφωνο…

Χτες το πρωί, μόλις άνοιξα τον υπολογιστή, η είδηση με σόκαρε: «Έφυγε τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά από μακρά παραμονή σε νοσοκομείο ο ποιητής Γιάννης Κοντός».

Η χρονιά έφυγε με τον αποχαιρετισμό του Μένη, η καινούργια άρχισε με το «τελευταίο αντίο» στον Γιάννη.

Τον γνώριζα χρόνια, ήμασταν πάντα κοντά ο ένας στα βιβλία του άλλου. Διάβαζε πάντα τα μυθιστορήματά μου πριν εκδοθούν, ήταν πάντα πρόθυμος να συμβουλεύσει, να καθοδηγήσει τους νεότερους με την τεράστια πείρα του.

Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1943, σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως ασφαλιστής. Μεταξύ 1971-1976 διατήρησε, μαζί με τον Θανάση Νιάρχο, το βιβλιοπωλείο «Ηνίοχος», σημείο συνάντησης λογοτεχνών και διανοουμένων κατά τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Στα γράμματα αφήνει σπουδαίο έργο: Πρωτοεμφανίστηκε με ποίηση το 1965, και με το πρώτο του βιβλίο το 1970. Είχε εκδώσει δεκαπέντε ποιητικά βιβλία, δύο βιβλία με πεζά κείμενα («Τα ευγενή μέταλλα», 1 και 2) και τρία βιβλία για παιδιά. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης του ραδιοφώνου καθώς και των εκδόσεων Κέδρος. Είχε κατά διαστήματα συνεργαστεί με περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με το «Το Βήμα της Κυριακής». Το 1980 κυκλοφόρησε δίσκος με μελοποιημένα ποιήματά του από τον συνθέτη Νίκο Καλλίτση, με τον τίτλο «Απόπειρα». Είχε γράψει κείμενα για σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Τον Απρίλιο του 1992 εκδόθηκε μια επιλογή ποιημάτων του με τίτλο «Όταν πάνω από την πόλη ακούγεται ένα τύμπανο», σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, εικονογραφημένη από τον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά. Το ενδέκατο βιβλίο του, «Πρόκες στα σύννεφα», 1999, είναι μια ανθολόγηση όλων των ποιητικών του βιβλίων, που έκανε ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, την οποία συμπλήρωσε με 20 χαρακτικά. Δίδαξε σε σχολή θεάτρου. Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Ο αθλητής του τίποτα». Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 2013 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του με τίτλο «Τα ποιήματα» και το 2014 τα «Μυστικά τοπία με πεζά κείμενα. Και τα δύο από τις εκδόσεις Τόπος.

Τον Γιάννη Κοντό θα αποχαιρετήσουμε το Σάββατο, στις 12.30, στο Κοιμητήριο Παπάγου, πίνοντας μόνοι μας εκείνο τον καφέ που είχε υποσχεθεί, αλλά μας αφήνει τις υπέροχες λέξεις του…

«Δεν με χωράει το σώμα μου. Θέλω να επεκταθώ,
να φύγω. Ανοίγω τη βρύση. Τρέχει το νερό.
Τρέχει η νύχτα. Σκύβω να πιω, να ξεχάσω.
Κτυπάω πάνω στο πεθαμένο μου πρόσωπο.
Ανάβει μια φωνή. Φωνή της σιωπής».
Πάρε μαζί και το αγαπημένο σου κόκκινο κασκόλ, Γιάννη. Φυσάει στη σιωπή…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:09